ارده و شیره یکی از مقویترین و خوشمزهترین مواد غذایی است که به عنوان صبحانه یا میان وعده مصرف میشود.
ارده و شیره هر کدام به تنهایی برای سلامتی مفید هستند و با ترکیب با هم خواصشان معجزهآسا میشود، شیره با ارده سبب تقویت عمومی بدن میشود. در این گزارش به برخی از مهمترین خواص اردهشیره به ویژه برای فصل سرد اشاره شده است.
به گزارش فارس، مرضیه علیعسگری؛ ارده و شیره یکی از مقویترین و خوشمزهترین مواد غذایی است که به عنوان صبحانه یا میان وعده مصرف میشود. دو ماده اصلی تشکیل دهنده اصلی این خوراکی، کنجد و شیره انگور است. ارده و شیره هر کدام به تنهایی برای سلامتی مفید هستند و با ترکیب با هم خواصشان معجزهآسا میشود، شیره با ارده سبب تقویت عمومی بدن میشود؛ این ماده غذایی حاوی انواع ویتامینهای A، C، D، گروه ویتامینهای B مانند B ۲ و B ۶، اسید چرب امگا۳، پروتئین، کلسیم، فسفر، منیزیم، اسید فولیک، آهن، روی و اسید لینولئیک است.
شیره و ارده هر دو طبیعت گرم دارند و مصرف آن برای سرد مزاجان بسیار مفید است، اما گرممزاجها باید این ماده خوراکی را با احتیاط مصرف کنند، زیرا سبب غلیظ شدن صفرا و جوش زدن میشود. مصلح ارده و شیره، سرکه و عسل است و گرممزاجان برای تعدیل طبیعت ارده و شیره میتوانند آن را همراه سرکه و عسل یا میوههای تازه با طبیعت سرد مصرف کنند.
مریم کریمی، محقق طب سنتی در گفتگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه یکی از خواص ارده و شیره حفظ سلامت قلب به وسیله آمینواسیدهای ضروری و پروتئینهای زیاد است، اظهار داشت: ارده شیره یک خوراکی چرب است، اما چربی آن سالم و طبیعی و به علت چربی موجود در کنجد است.
وی با اشاره به اینکه ارده شیره نیازهای بدن را تأمین میکند، گفت: ارده شیره باعث جلوگیری از لخته شدن خون در بدن میشود، همچنین ساختار ارده شیره به صورتی است که سطح کلسترول خون را کاهش میدهد و با جریان بخشیدن به خون و جلوگیری از لخته شدن آن، فشار خون و ضربان قلب را هم تنظیم میکند.
کریمی با بیان اینکه این ماده غذایی کم خونی را درمان میکند و سبب بهبود حافظه میشود، بیان کرد: شیره با ارده چاقکننده و برای افراد لاغر مفید است، شیره با ارده گرمیبخش است و رطوبت را از بدن خارج میکند؛ این ماده غذایی برای درمان اختلالات کبدی و کلیوی هم موثر است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی با بیان اینکه شیره با ارده نقش موثری در درمان آرتروز دارد و این ماده غذایی سبب تسکین دردهای استخوانی و ناشی از روماتیسم هم میشود، ادامه داد: شیره با ارده به علت داشتن ویتامینهای A، E و C خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود؛ این ماده غذایی به رشد کودکان و نوجوانان هم کمک شایانی میکند.
وی با اشاره به اینکه شیره با ارده پلاکت خون را افزایش میدهد، بنابراین این ماده غذایی برای افرادی که پلاکت خون پایینی دارند، مفید است، تصریح کرد: شیره با ارده سبب جوانسازی پوست میشود و نقش موثری در رفع خوابرفتگی اندامها به ویژه پاها و بهبود سرگیجههای ناشی از کم خونی دارد؛ این ماده غذایی برای بیماران در دوران نقاهت هم مفید است.
کریمی با بیان اینکه برای جلوگیری از سرماخوردگی به میزان یک تا ۲ قاشق غذاخوری قبل از خواب شیره انگور بخورید، اضافه کرد: افراد گرم مزاج (صفراویها) در مصرف شیره با ارده باید اعتدال را رعایت کنند و اگر دچار غلبه گرمی شدند باید مقداری از ترکیب عرق شاهتره و کاسنی، خاکشیر و تخم شربتی یا خیار به همراه کاهو را میل کنند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی خاطرنشان کرد: اشخاص برای رفع کم خونی میتوانند روزانه ۲ بار (صبح و عصر) هر بار یک قاشق غذاخوری از ترکیب شیره انگور، خرما و توت را همراه با یک لیوان شیر استفاده کنند.
وی گفت: ارده و شیره کالری بالایی هم دارند و برای افراد کم تحرک و کسانی که ورزش روزانه و منظمی ندارند، چندان توصیه نمیشود و چاقی را برای آنها به همراه میآورد، مقدار زیاد ارده و شیره به افراد دچار دیابت توصیه نمیشود، زیرا سبب افزایش قند خون میشود.
پریسا نصیری، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در گفتگو با خبرنگار فارس با اشاره به خواص ارده و شیره گفت: از آن جایی که کودکان و نوجوانان برای رشد نیاز به مواد مغذی بیشتری دارند، مصرف شیره انگور برای آنها میتواند علاوه بر تأمین کالری، برخی مواد مورد نیاز بدن آنها برای رشد را فراهم کند، به همین دلیل به والدین توصیه میشود از شیره انگور در رژیم غذایی کودکان و نوجوانان خود استفاده کنند.
وی با بیان اینکه سطح کالری شیره انگور بسیار بالا است، از این رو مصرف این ماده غذایی برای افرادی که دچار ضعف عمومی هستند، بسیار مفید است، افزود: افرادی که در اثر بیماری طولانی یا عمل جراحی ضعیف شدهاند یا افرادی که بسیار لاغرند، برای التیام ضعف خود میتوانند از شیره انگور استفاده کنند.
نصیری بیان کرد: یکی از مؤثرترین خواص شیره انگور، خاصیت پاککنندگی آن است، به طوریکه مصرف آن باعث دفع اوره و مقداری از اسیدهای غیر مفید بدن میشود و در نتیجه پاککننده بقایای غذاها در روده و معده است، به علاوه این ماده غذایی ضد نفخ است و به خونسازی کمک میکند.
نصیری با اشاره به اینکه مصرف ارده شیره برای سلامتی بدن بهطور معمول ضرری ندارد و بهصورت عمومی قابل استفاده برای افراد است، ادامه داد: البته باید توجه داشت که مصرف بیش از اندازه آن به دلیل وجود اسیدهای چرب ممکن است باعث ایجاد التهاب شود، برخی از افراد رژیمهای غذایی خاصی را دنبال میکنند و در برنامه خود از این خوراکی بهره نمیبرند، مصرف ارده و شیره انگور را به این افراد توصیه نمیکنیم و قبل از مصرف باید با مشاور تغذیه مشورت کنند.
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه شیره و ارده، انرژیزا بوده و برای فصل زمستان که بدن به انرژی بیشتری برای گرم کردن خود احتیاج دارد، بهترین غذا محسوب میشود، اضافه کرد: ارده و شیره به دلیل وجود کنجد نیاز روزانه به کلسیم بدن را تأمین و برای استحکام استخوانبندی، درمان استخوان درد و درد مفاصل هم مفید است و سبب سلامت دندان میشود.
وی با اشاره به اینکه ارده و شیره غنی از پروتئین است و نیاز روزانه به اسیدفولیک را بر طرف میکند، گفت: ارده و شیره یکی از منابع بسیار مفید برای جذب آهن است که برای افرادی که مبتلا به کم خونی فقر آهن هستند، میتواند بسیار مؤثر باشد.
نصیری با بیان اینکه ارده و شیره ضعف و بیحالی را از بین میبرد و خواب رفتن دست و پا را درمان میکند، اضافه کرد: ارده و شیره ملین و مسهل و ضدنفخ است و یبوست را رفع میکند.
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه ارده و شیره به درمان افسردگی هم کمک میکند، افزود: ارده و شیره انرژی لازم به کودکان را میرساند و باعث فعال شدن سلولهای عصبی و تقویت حافظهشان میشود.
وی با بیان اینکه مصرف شیره انگور برای پیشگیری از سرطان مفید است، ادامه داد: ارده و شیره به تولید کلاژن و جوانسازی پوست بسیار کمک میکند و پیری را به تأخیر میاندازد و مانند یک ضدآفتاب طبیعی از پوست در برابر نور خورشید محافظت میکند.
چه شیره و چه ارده مانند دیگر مواد خوراکی، شرایط خاصی برای نگهداری دارند. بهتر است هر دوی آنها را به دور از نور مستقیم خورشید و به دور از رطوبت نگهداری کرد. نگهداری از ارده در نور مستقیم خورشید منجر به اکسیده شدن آن شده تمام خواص خود را از دست میدهد؛ اما فاسد نمیشود. اگر شرایط نگهداری از ارده را رعایت کنید تا یک سال میتوان از آن استفاده کرد. اگر مدت زمان طولانی ارده به هم نزنید حالتی دو فاز به خود گرفته و روی آن را روغن میگیرد. این موضوع ربطی به کیفیت ارده یا فاسد شدن آن ندارد. بهتر است ارده را به مقداری که در همان وعده لازم دارید با شیره مخلوط کنید تا طعم تازگی آن از بین نرود، از مخلوط کردن مقدار زیاد ارده با شیره، نگهداری آن در یخچال و مصرف آن برای چند وعده بپرهیزید.