bato-adv
کد خبر: ۴۱۲۳۰۲

ظریف در نیویورک؛ دیپلماسی تحت الشعاع تنش‌های نظامی

ظریف در نیویورک؛ دیپلماسی تحت الشعاع تنش‌های نظامی
در اثر ماجرای آرامکو، اختلافات میان تهران و واشنگتن به حدی تشدید شد که نه تنها سیگنالی درباره احتمال تنشزدایی در سازمان ملل دیده نمی‌شود، بلکه همه شواهد و قراین از این حکایت دارند که نشست آتی مجمع عمومی ممکن است به صحنه نبرد دیپلماتیک ایران و آمریکا تبدیل شود. آمریکا، با تاخیر و بی‌میلی، ویزای هیئت ایران را صادر کرد و بر لزوم مشارکت شورای امنیت سازمان ملل در پرونده حمله به تاسیسات نفتی عربستان اصرار ورزید. عربستان نیز، در همین خصوص، دو نامه به سازمان ملل ارسال کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۲ - ۳۰ شهريور ۱۳۹۸

فرارو- نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل بزودی با مشارکت مقامات بلندپایه ایران و آمریکا آغاز می‌شود. همین چند هفته پیش، گمانه‌هایی درباره احتمال دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا در این نشست مطرح شده بود، اما ماجرای حمله به تاسیسات نفتی عربستان، ناگهان اوضاع را تنش‌آلود کرد.

به گزارش فرارو، سرانجام پس از اندکی تاخیر، آمریکا برای حسن روحانی و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، و هیئت همراه، جهت حضور در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، ویزا صادر کرد. چند روز قبل از شروع نشست مجمع عمومی، به دلیل خودداری آمریکا از صدور زودهنگام روادید برای مقامات ایرانی، مسئله امکان حضور این مقامات در نشست یادشده در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته بود. سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز جمعه در توئیتی از سفر دیپلمات ارشد ایران به نیویورک خبر داد.

این سفر در شرایطی انجام می‌شود که تنش‌ها در خلیج فارس در اثر حمله روز ۱۴ سپتامبر به تاسیسات نفتی عربستان، به شدت بالا رفته است. در این روز، یکی از مهمترین تاسیسات نفتی جهان، واقع در منطقه بقیق عربستان، مورد حمله موشکی و پهپادی قرار گرفت. حوثی‌های یمن (انصار الله)، مسئولیت این حمله را به عهده گرفتند، اما آمریکا و عربستان، هر دو، به تصریح و تلویح، ایران را به انجام این حمله «بی‌سابقه» متهم کردند. در جریان این حمله، حدود ۵۰ درصد تولید نفت شرکت آرامکو، معادل ۵.۷ میلیون بشکه یا پنج درصد عرضه جهانی نفت، مختل شد. با هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی شرکت آرامکو، قیمت جهانی نفت نیز حدودا ۱۹ درصد افزایش یافت که از زمان حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۱، بیشترین افزایش بود.
 

بخوانید: 


دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از سوی محافل جمهوریخواه برای پاسخ نظامی به ایران تحت فشار قرار گرفت. پنتاگون نیز گزینه‌هایی برای پاسخ به ایران به کاخ سفید داد. اما در نهایت، ترامپ تصمیم گرفت، به ایران پاسخ غیرنظامی بدهد. او در ابتدا، به وزارت خزانه داری دستور داد که تحریم‌های ایران را به شکل قابل توجهی افزایش دهد. سپس این وزارتخانه، روز جمعه، همزمان با سفر ظریف به نیویورک، در پاسخ به حمله به تاسیسات نفتی عربستان، تحریم‌هایی علیه ایران اعمال کرد که شامل بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی ایران می‌شود.

بنابراین، سفر ظریف به نیویورک در چنین فضایی انجام می‌شود. فضایی که تا همین چند هفته پیش، تحت تاثیر تلاش‌های دیپلماتیک ایمانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، به سمت تنش زدایی متمایل شده بود. ماکرون، در چند ماه اخیر، به طور بی سروصدا، برای نزدیک‌سازی دیدگاه‌های ایران و آمریکا، تلاش‌های زیادی انجام داد. حداقل دو بار مشاور دیپلماتیک خود را به تهران اعزام کرد. در کنار گفتگو‌های تلفنی مکرر با حسن روحانی، چند بار با ظریف در فرانسه دیدار کرد. تکاپوی دیپلماتیک ماکرون در نشست اخیر سران گروه هفت در گردشگاه بیاریتس فرانسه، به اوج خود رسید؛ زمانی که رئیس‌جمهور فرانسه در اقدامی غافلگیرانه، ظریف را به محل اقامت ترامپ در بیاریتس دعوت کرد.
 
وساطت فرانسه ناکام شد؟
در یکی از نشست‌های خبری پایانی نشست سران گروه هفت در اواخر آگوست، ماکرون ابراز امیدواری کرد که حسن روحانی و دونالد ترامپ در «هفته‌های آینده» دیدار می‌کنند. روسای جمهور ایران و آمریکا هم در ابتدا، دیدگاه مساعدی درباره دیدار با یکدیگر بیان کردند. هر چند که بعدها، روحانی از ایده دیدار با ترامپ عقب نشینی کرد. فرانسوی‌ها برای آغاز گفتگو‌های ایران و آمریکا، روی نشست مجمع عمومی سازمان ملل، که هفته آینده آغاز می‌شود، حساب کرده بودند و پشت پرده برای ترتیب دادن دیداری میان مقامات بلندپایه ایران و آمریکا تلاش می‌کردند.

اما ظاهرا حمله یک هفته پیش به تاسیسات نفتی عربستان، همه چیز را خراب کرد. فرانسوی‌ها دیگر حرفی از وساطت میان ایران و آمریکا نمی‌زنند و فقط همه طرف‌ها را به خویشتنداری دعوت می‌کنند. تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران، ضربه مهلکی به وساطت فرانسه وارد کرد. چرا که طرح فرانسه از اساس، بر کاهش تحریم‌ها استوار بود.

طرح پاریس این بود که در گام اول، ایران فرآیند کاهش تعهدات هسته‌ای را متوقف می‌کند و به پایبندی کامل به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بازمی‌‎گردد. در مقابل، آمریکا برای ایران معافیت‌های محدود صادرات نفت صادر می‌کند تا بتوان از محل درآمد‌های فروش نفت ایران، برای این کشور، خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری راه اندازی کرد. سپس در گام دوم، ایران و آمریکا با وساطت فرانسه، گفتگو درباره مسائل هسته‌ای و غیرهسته‌ای را آغاز می‌کنند. انتظار می‌رفت که نشست مجمع عمومی، فرصتی برای آغاز این گفتگو‌ها باشد.

اما اوج‌گیری دوباره تنش‌ها در یک هفته گذشته در خلیج فارس، چشم انداز موفقیت طرح فرانسه را به شدت تیره و تار کرده است. از این رو، برخی ناظران معتقدند که با توجه به شرایط تنش‌آلود فعلی در منطقه، بعید است که سفر ظریف به تنش‌زدایی یا رفع اختلافات میان ایران و آمریکا کمک کند. در همین رابطه، دکتر حسن بهشتی پور، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل، به فرارو گفت: «الآن وضعیت طوری نیست که با انجام یک سفر به نیویورک مشکل حل شود. ارزیابی من این است که اختلافات جدی‌تر از این حرف هاست.»
 
ظریف در نیویورک؛ دیپلماسی تحت الشعاع تنش‌های نظامی
خسارت تاسیسات نفتی عربستان در اثر حملات اخیر

در اثر ماجرای آرامکو، اختلافات میان تهران و واشنگتن به حدی تشدید شد که نه تنها سیگنالی درباره احتمال تنش زدایی در سازمان ملل دیده نمی‌شود، بلکه همه شواهد و قراین از این حکایت دارند که نشست آتی مجمع عمومی ممکن است به صحنه نبرد دیپلماتیک ایران و آمریکا تبدیل شود. آمریکا، با تاخیر و بی‌میلی، ویزای هیئت ایران را صادر کرد و بر لزوم مشارکت شورای امنیت سازمان ملل در پرونده حمله به تاسیسات نفتی عربستان اصرار ورزید. عربستان نیز، در همین خصوص، دو نامه به سازمان ملل ارسال کرده است.

گذشته از این، پس از آشکار شدن عدم تمایل ترامپ به درگیری نظامی با ایران، برخی محافل جمهوریخواه از ترامپ می‌خواهند که برای فعال شدن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران اقدام کند. سناتور تد کروز، طی یادداشتی در روزنامه نیویورک پست، از ترامپ خواست هفته آینده «مکانیسم ماشه» را فعال کند.

مناسبات ایران و آمریکا، در آستانه نشست سازمان ملل، بار دیگر تنش‌آلود شده و در اثر این تنش، طرح وساطت فرانسه نیز بی‌خاصیت شده است. وساطت فرانسه، پس از میانجیگری ناکام ژاپن، دومین تحرکی بود که احتمال موفقیت آن وجود داشت. اما دقیقا مانند ژاپن، وساطت فرانسه هم در اثر یک اتفاق پیش‌بینی نشده به نتیجه نرسید. در ماجرای وساطت ژاپن نیز، هنگامی که نخست وزیر این کشور، مشغول رساندن پیام رئیس‌جمهور آمریکا به مقامات ایران در تهران بود، ناگهان چند نفتکش در دریای عمان مورد حمله قرار گرفتند و تنش‌ها بالا گرفت. البته نشست مجمع عمومی هنوز شروع نشده است. شاید در روز‌های آینده، فرانسوی‌ها بتوانند باوجود این همه تنش در خلیج فارس، راه حلی برای اختلافات ایران و آمریکا پیدا کنند. ولی باید منتظر ماند و دید که اگر وساطت فرانسوی‌ها موفق نشود، چه کس دیگری امکان موفقیت دارد.
 
bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
و باز بیچاره مردم ایران البته امثال ماها ولی هیچوقت درست نمیشه اوضامون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
مرگ برامریکا تنهاراه مقاومت است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
واقعا این تقارن بحث تنش زدایی ها با اقدامات تنش آفرین به نظرتون تصادفی میاد؟؟ چه افراد یا گرو ها یا کشورهایی چشم دیدن برگشت ایران به جامعه جهانی رو ندارند؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
بهتره بپرسی چه کشورهایی و چه کسانی؟ این برای چندمین بار است که در هنگام نزدیک شدن به توافقی حادثه ای اتفاق میفتد. به نظر میاد چندان تصادفی نباشد!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
توافقتونم دیدیم
علی ازدیاراستادمطهری
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
و تنشهای نظامی محصول نشان دادن ذلت و ضعف و محصول ننگنامه برجام
میخواستن سایه جنگ رو بردارن نه تنها برنداشتن بلکه بیشتر کردن و اقتصاد و معیشت رو هم نابود کردن ...
خدایا سال 1400 رو زودتر برسون
فرارو خسته شدم اینقدر نظراتم رو سانسور کردی حداقل اینقدر دم از آزادی بیان نزن
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
برجام سبب شد تا تحریم ها برداشته شود و منابع مالی برای ایران باز شود. کارخانه های داروسازی ما مواد اولیه برای تولید نداشتند اما با برجام واردات مواد اولیه از سر گرفته شد. با برجام قدرت مانور ایران در خارج از مرزها بیشتر و موفقیت هایش چند برابر شد. این ترامب بود که زیر برجام زد و کارها را خراب کرد. شما مشکلت چیه که به جای حمله به ترامب قانون شکن که از معاهدات دیگر هم خارج شده به مقامات کشور خودت حمله می کنی؟ ایرانی هستی یا از البانی داری کامنت میذاری؟؟
علی ازدیاراستادمطهری
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
در پاسخ ب 14.09 ؛ خیلی تعجب میکنم بعد از وقوع این وضع اسفناک اقتصادی و امنیتی و معیشتی داری سعی میکنی برای ننگنامه برجام دستآورد سازی کنی یعنی ... تا این حد؟؟؟ دومأ ؛ درسته ترامپ از برجام خارج شد , مسئله اینه که ما از اول همینو میگفتیم که آمریکا قابل اعتماد نیست و خیلی راحت میزنه زیر حرفش ... منتها ایندفعه زمانی زد زیر حرفش که ما یکطرفه همه تعهدات رو عمل کردیم و متأسفانه بعد از خروج ترامپ هم به لطف دولت ذلیل و سرداران دیپلماستی برجام رو آتیش نزدیم و گفتیم با اروپا ادامه میدیم .... من با افتخار یک ایرانی ام ساکن زادگاه شهید مطهری فریمان , شما کجایی هستی؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
آقای علی ازدیار مطهری بگو آبی نبود شنا کنم والا شما شناگر قهاری هستین نیاز به سانسور ندارید
سامان
Netherlands (Kingdom of the)
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
چطوری میشه زمان امضای برجام - موشک با شعار های با زبان ابری آزمایش میشه ؟ چطوری دقیقا قبل از نشست مجمع بین المللی - آرامکو هدف قرار میگیره ؟ چطوری قبل نشست فرانسه پهباد زده میشه ؟ چطوری همیشه بزنگاه های دیپلماسی یک افتاقی پیش میاد ؟ چه اینطرف چه اون طرف همیشه خیلی هم اتفاقی یک سری مسایل پیش میاد که در اصل اونها حوادث رو کنترل میکنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
برای توافق له له نزن
البته اگه یه جو سیاست بدونی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
این زبان «ابری» کجا رواج داره؟ شاید دانه های باران تو ابرها باهم با این زبان حرف میزنند؟
البته ی زبانی وجود داره که اسمش «عبری» است و یهودی ها به این زبان تکلم می کنند. احتمالا جناب سامان اطلاعاتش در مورد اقوام و ادیان ضعیفه و عبری را با ابری اشتباه گرفته. بقول علامه زیبا کلام مرده شور آموزش و پرورش را ببرد که چنین محصولاتی تحویل میده، شاید هم باید مرده شور دانشگاه ها را ببرد که ...
شهاب
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
دوست عزیز عبری
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
13:52 به جای کیش شخصیت اگه سیاست بلدی به سوالهاش جواب بده.
علی ازدیاراستادمطهری
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
چطوری برجام به تصویب شورای امنیت میرسه و همه امضاش میکنن و آمریکا یکطرفه ازش خارج میشه ؟ چطوری آمریکا و آل سعود 70 هزار یمنی بیگناه رو به خاک خون میکشن ؟ چطوری همیشه نتیجه دیپلماسی ذلیلانه روشنفکرمآبان غرب زده بدبختی و فلاکت و تحریم و فشار اقتصادی میشه ؟ همیشه هم ما گول میخوریم و خیلی اتفاقی به لیبرالهای فلک زده رای میدیم که در اصل عامل بدبختی ما اونا هستن نه تیم "ب"
سانسورچی عمرأ نمیبخشمت اگر این جوابمو پخش نکنی
ناشناس
Austria
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
جناب پروفسور سیاست ۱۳:۵۲ ٫ اگه در جواب سوال ایشون ناتوانید لطفا کامنت ندهید
ناشناس
Canada
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
این بنده خدا عبری را ابری نوشته تا یه سری که خیلی ادعا مسنقل بودن و مندین بکدن دارند به او تهمت نزنند که از تل اویو داره کامنت می زاره
ناشناس
United States of America
۱۹:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۰
چطور یه عده بیسواد نظر از خودشون در میکنند زبان ابری یا زبان عبری ؟ برو بشین روش فکر کن
معلم ناامید
Indonesia
۰۶:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
وقتی من معلم ۷ماه حق التدریس از دولت طلب داشته باشم و امیدی به دادنش در اعاز مدارس نیست و امیدم را به ...از دست دادم و...
احمدرضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
پیدا کنید پرتقال فروش را..........!!!!!!!!!!
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۲۰