bato-adv
حسین راغفر در گفتگو با فرارو بیان کرد

دست‌های پشت"بازار ثانویه ارز"/ درآمد ماهانه ۱۰۰ دلار یعنی زیر خط فقر ۲۸ سال پیش!/ سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر فدای ۱۵۰ هزار نفر!

توصیه می‌ کنم رئیس جمهور به حرف ما گوش ندهند. هرچند ۳۸ کارشناس اقتصادی کشور به رئیس جمهور نامه نوشتند و ایشان هم وقعی به این نامه نگذاشتند، اما به ایشان توصیه می‌کنم به حرف ما گوش ندهند، بلکه قبل از آنکه بحران گسترده‌تر شود با اصناف جلسه‌ای برگزار کنند. ایشان قبل از آنکه بخواهد تحریم‌ها را بر گردن تحریم‌های آمریکا بیندازند که به نظر من هیچ نسبتی با وضعیت کنونی ما ندارد، با نمایندگانی از اصناف تولیدی مخصوصا صنایع فلزی و ماشین سازی، سرامیک، نساجی و پوشاک برگزار کنند. این دیدار هم نباید با افراد دست‌چین‌شده، صاحب نفوذ، و فرصت طلبانی باشد که فقط دنبال لفت و لیس‌های خود هستند بلکه باید با کارگرانی باشد که رئیس جمهور بتواند بعد از شنیدن نقطه نظرات آن‌ها تصمیم بگیرد.
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۶ - ۰۵ شهريور ۱۳۹۷
آقای روحانی اصلا حرف ما را گوش ندهید، بروید با اصناف جلسه بگذارید
فرارو- حسین راغفر، اقتصاددان و استاد دانشگاه به فرارو می‌گوید: چیزی به اسم بازار ثانوی وجود ندارد. نامش را بازار گذاشته‌اند، اما ماهیت بازار را ندارد. بازار یعنی عرضه و تقاضا. بازار باید چند ویژگی داشته باشد. اول از همه باید کالایی وجود داشته باشد. باید بدانیم در چه مدتی قرار است در بازار ارز باشد. همچنین باید بدانیم قرار است چه مقدار ارز در بازار باشد. آنچه ما شاهد آن هستیم دست‌های مافیا‌ها پشت این بازار است. دولت و مجلس هم به دلیل نفوذ این مافیا‌ها از این بازار استقبال می‌کند. بازار ثانویه یک مساله انحصاری است. انحصار عرضه ارز در اختیار نهاد‌های انحصاری قرار گرفته که پتروشیمی ها، فولادی‌ها و کسانی که نه از طریق نوآوری و خلاقیت بلکه از طریق زد و بند درآمد ارزی دارند بتوانند منافع بزرگی به دست بیاورند.

چه دست‌هایی پشت بازار ثانویه است؟
راغفر می‌گوید: این گروه‌ها یارانه‌های بزرگ ریالی و نهادی دریافت می‌کنند. ما تفاوت نرخ برق صنعتی و قیمتی که فعالین پتروشیمی، سیمان و فولاد پرداخت می‌کنند را محاسبه کرده‌ایم که سالیانه معادل ۱۰ میلیارد دلار می‌شود. این فقط در مورد برق است. همین الان پتروشیمی‌ها که بزرگترین حامیان آزادی نرح ارز و تثبیت قیمت دلار در مرز‌های بالاتر از ۱۰ هزار تومان هستند در نبود نظارت عمومی برای ادامه حیات واحد‌های تولیدی خود گاز را که منبع اصلی تولید آنهاست به شکلی رایگان و در حد ۲ سنت برای هر واحد از دولت دریافت می‌کنند. این یک رویه کاملا حمایتی است و در تضاد آشکار با آزادسازی نرخ ارز است. قیمت گاز برای هر واحد در بازار‌های جهانی کمتر از ۵۰ سنت نیست و در واقع واحد‌های پتروشیمی با استفاده از منابع عمومی نرخ ارز آزاد را که عامل اصلی این آشوب در اقتصاد است رقم زده اند. به این ترتیب مشاهده می‌کنیم که پتروشیمی‌ها برای هر واحد گاز ۱۳۴ یا ۱۳۵ تومان پرداخت می‌کنند و اگر مالیات را هم به همین قیمت اضافه کنیم کل چیزی که پتروشیمی‌ها پرداخت می‌کنند به ۱۶۴ یا ۱۶۵ تومان برای هر واحد گاز می‌رسد که کمتر از ۲ سنت است. این در حالی است که مجلس در سال ۹۱ تصویب کرد که حداقل ۱۳ سنت باشد. اما با این حال با نفوذشان و لابی گری در مجلس و در وزارت نفت و دولت توانستند این رقم را پایین بیاورند. نمی‌شود که شما از یک طرف بازی بازار آزاد را پیش ببرید و همه یارانه‌ها را حمایتی و دستوری دریافت کنید و بعد که نوبت تحویل ارز حاصل از این طریق شد بگویید می‌خواهیم ارز را در بازار آزاد ارائه کنیم.
 

تک نرخی شدن ارز مهمل و شارلاتان بازی است
این استاد دانشگاه ادامه می‌دهد: کدام بازار آزاد؟ بازاری که روز اول وقتی قیمت به شدت کاهش پیدا می‌کند عرضه را متوقف می‌کنند. اگر قرار باشد عرضه دست عرضه کننده باشد و قیمت را عرضه کننده تعیین کند، اسمش بازار آزاد نیست. بلکه در عرف کنونی نوعی کلاه برداری است. این کارشناس اقتصادی معتقد است: در ایران هیچ گاه امکان تک نرخی شدن نرخ ارز وجود ندارد. تک نرخی شدن ارز یک امر مهمل، شارلاتان بازی و کلاهبرداری است. کسانی از این حرف دفاع می‌کنند برای آن است که ارز را با قیمت‌های بسیار بالا بفروشند. مدافعین این برنامه عمدتا کسانی هستند که از ناحیه منتفعین اصلی یعنی از بنگاه‌های بزرگ پتروشیمی و فولاد تغذیه و حمایت می‌شوند. اینکه این بنگاه‌ها به صوت دستوری یارانه ارز بگیرند و بعد بخواهند درآمد حاصل ارزی را هرطور که می‌خواهند بفروشند به این معناست که دست‌هایی در دولت همراه با جریانات انحصاری در کشور برای نابود کردن بنیان‌های تولید کشور در کار است.

راغفر می‌گوید: اولا ما معتقد نیستیم که این ارز را باید در بازار عرضه کرد. این ارز متعلق به همه مردم است. ثانیا امکان پذیری تک نرخی شدن قیمت ارز تقریبا منتفی است. ما همین الان سه بازار ارز داریم. اولی ارز کالا‌های اساسی، دومی به اصطلاح بازار ثانویه است. بازار دیگر هم برای افرادی تشکیل شده که نیاز‌های دیگری دارند و اجازه تقاضا در بازار ثانویه ندارند. علاوه بر این سه قیمت ارز، ما بازار‌های منطقه‌ای مثل دلار اربیل و ... را نیز داریم.
 

این تحلیل گر اقتصادی می‌گوید: این فریب مردم است که ارز به این صورت وارد بازار و سپس از کشور خارج شود. خارج کردم منابع ارزی کشور توطئه‌ای است که آمریکا آن را دنبال می‌کند. این اتفاقی است که بعد از اعلام ارز ۴۲۰۰ تومانی رخ داد. با آن بسته ارزی و در شرایط اضطراری که همه می‌دانند ارز نایاب‌تر و ارزشمندتر می‌شود ۲۰ میلیارد دلار از منابع ارزی کشور تلف شد. به نظر من عوامل خارجی قطعا در این ماجرا نقش داشتند و دیر یا زود این مسائل روشن خواهد شد.

دلار از ۱۲ هزار تومان به ۸۵۰۰ تومان نرسید از  ۳۵۰۰ تومان به ۸۵۰۰ رسید
راغفر با تاکید بر آنکه چیزی به اسم بازار ثانویه ارز وجود ندارد می‌گوید: اگر امروز عطش بازار ارز تا حدی کنترل شده علت را باید احتمالا در سیاست‌های کنترلی بانک مرکزی ارزیابی کرد. البته باید منتظر باشیم و نتایج آن را در آینده بیشتر ببینیم. اما این به هیچ وجه به معنای کاهش قیمت ارز نیست. این همان فریبکاری و تقلبی است که با مهندسی افکار عمومی در دنیا صورت می‌گیرد. یعنی شوک‌های بزرگ را به یک کشور وارد می‌کنند و بعد افراد در آن شوک ها، به شرایطی تن می‌دهند که در شرایط عادی آن‌ها را نمی‌پذیرند. مثل اینکه قیمت ارز را تا ۱۲ هزار تومان بالا ببرند و بعد بگویند قیمت آن را تا ۸۵۰۰ تومان پایین آوردیم. در حالی که نرخ ارز پایین نیامده بلکه از ۳۵۰۰ تومان به ۸۵۰۰ تومان افزایش پیدا کرده است. با کمال تاسف شواهدی داریم که خود دولت در این قضیه مقصر است. یک نمونه را می‌توان در همین افزایش بی رویه و هولناک قیمت بلیت‌های پرواز‌های داخلی مشاهده کرد. در حالی که اصلا معلوم نیست این افزایش قیمت‌ها با چه دلاری محاسبه شده اند. این افزایش‌ها بر مبنای قیمت بالاتراز آن چیزی است که در بازار مطرح شد. یک بنگاه دولتی به انجام این کار مبادرت کرد. وزارت راه مسئول اصلی و به نظر من دولت در حال آزمون کردن جامعه است.
 

این استاد دانشگاه می‌گوید: محاسبات ما نشان می‌دهد که تولید ناخالص داخلی سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ به قیمت جاری ۲۶ هزار میلیارد تومان افزایش داشته است. در همین زمان افزایش تولید ناخالص داخلی، موجودی انبار نسبت به سال به ۹۵ به قیمت‌های جاری ۱۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بود. این بر حسب آمار‌های حساب‌های ملی ایران است. به عبارت دیگر ۷۴ درصد از افزایش تولید ناخالص داخلی تبدیل به موجودی انبار شده؛ یعنی بخش قابل توجه رکود سال ۱۳۹۶ معلول کمبود تقاضای مصرف کننده بود که معنایش این است که با دلار ۳۵۰۰ تومان مردم قادر به تقاضا نبودند و به صورت معناداری قدرت خرید خود را از دست داده اند. به عبارت دیگر با افزایش دستوری و سه برابری نرخ ارز، این رقم دلار در اقتصاد ایران قابل جذب نیست و علاوه بر تحمیل فقر و مسکنت گسترده به بخش‌های بزرگ جامعه، رکود بی سابقه در طرف تقاضا، پیامد‌های گسترده و بی سابقه دیگری را برای بخش تولید به همراه دارد. این ارقام، تولید را در ایران کاملا زمین گیر خواهد کرد. آنچه اتفاق افتاده بسیار تکان دهنده است.

راغفر ادامه می‌دهد: هرکس که راه اندازی بازار ثانویه ارز را امضا کرده باشد مسئول پیامد‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این برنامه است. دولت خودش بزرگترین متقاضی و مصرف کننده در کشور است به سرعت هزینه‌های دولت افزایش پیدا خواهد کرد و بنابراین کسری بودجه دولت به شدت افزایش پیدا می‌کند.

درآمد ماهانه ۱۰۰ دلار یعنی زیر خط فقر سال ۲۸ سال پیش!
این استاد دانشگاه در تشریح وضعیت اقتصادی می‌گوید: حقوق یک استاد دانشگاه یکباره از میزانی به معادل ۲۵۰۰ دلار به زیر ۸۰۰ دلار سقوط می‌کند. حقوق یک میلیون تومانی یک کارگر که بخش زیادی از کارکنان کشور درآمدی نزدیک به این رقم دارند معادل ۱۰۰ دلار در ماه می‌شود. اگر این کارگر متعلق به خانواده‌ای سه نفری باشد معنایش آن است که سرانه هر عضو از این خانواده در ماه ۳۳ دلار و روزانه حدود دلار می‌شود. این رقم به شدت کمتر از نرخ فقر بر مبنای سال پایه ۱۹۹۰ است.
 

در صدا و سیما هم به دروغ می‌گویند به عراق افزایش صادرات داریم
این کارشناس اقتصاد می‌گوید: ارزیابی ما نشان می‌دهد که حداقل دلار کنونی معرفی شده در بازار ثانویه تعیین کننده قیمت کالاهاست و نه دلار ۴۲۰۰ تومانی. در این بازار هزینه مصرف خانوار از ۱۷ تا ۲۰ درصد کنونی که سهم ارزی هزینه‌های ارزی خانوار است به بالای ۶۰ درصد افزایش پیدا می‌کند. کالا‌های اساسی با کمبود شدید مواجه می‌شوند و با تورم بالای ۶۰ تا ۷۰ درصد رو به رو خواهیم بود. آنچه اکنون اتفاق می‌افتد یک غارتگری منابع ملی است به خاطر اینکه ریال و ارزش پول ملی را به شدت کاهش داده اند. این کاهش باعث شده است که عده‌ای با فریبکاری و حقه بازی افکار عمومی حتی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی بیایند و بگویند ما به عراق افزایش صادرات داریم. در حالی که افزایش صادرات در کار نیست بلکه غارت انبار‌های نیاز‌های اساسی کشور است که با دلار سه هزار و ۵۰۰ تومان وارد کشور و انبار شده و امروز به خاطر تضعیف پول ملی این اقلام برای خارجی‌ها جذاب به نظر می‌رسد. به همین دلیل می‌بینیم افراد از عراق به ایران می‌آیند و با هزینه یک روز خود در عراق منابع ما را غارت می‌کنند و به آن سوی مرز‌ها می‌برند.

در همین ۴ ماه ثبت ازدواج ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش داشته است
راغفر می‌گوید: در تقاضای تشکیل خانوار نیز شاهد آن خواهیم بود که فرزندان بسیاری از خانواده‌ها قادر به ازدواج نخواهند بود. هزینه برای جهیزیه حداقل دو تا سه برابر افزایش پیدا کرده است. این خود یکی از دلایل افزایش نابرابری هاست. به خصوص که آمار‌های ۴ ماه اخیر از کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی آمار‌های ثبت ادواج و افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی ثبت طلاق در دفاتر رسمی حکایت دارد. فیش حقوق یک معلم با مدرک فوق لیسانس که یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است با وجود سقوط شدید ارزش پول ملی قدرت خریدشان را از دست می‌دهند.

سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر فدای ۱۵۰ هزار نفر!
این تحلیل گر اقتصادی ادامه می‌دهد: کل اشتغال مستقیم صنایع بزرگ پتروشیمی فولاد و معدنی ۱۵۰ هزار نفر است. در حالی که صنعت ساخت (manufacturing) در ایران سه میلیون و ۶۰۰ هزار کارگر دارد. همه این ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار کارگر به شدت از این وضعیت آسیب خواهند دید و در واقع فدای مشاغل ۱۵۰ هزار نفر می‌شوند. در بخش خدمات هم بسیاری از اصناف تعطیل می‌شوند و ریزش بزرگ نیروی کار را خواهیم داشت. نابسامانی‌های بسیار گسترده‌ای در سطح اقتصاد کشور رقم خواهد خورد. توصیه می‌‌کنم رئیس جمهور به حرف ما گوش ندهند. هرچند ۳۸ کارشناس اقتصادی کشور به رئیس جمهور نامه نوشتند و ایشان وقعی هم به این نامه نگذاشتند، اما به ایشان توصیه می‌کنم به حرف ما گوش ندهند، بلکه قبل از آنکه بحران گسترده‌تر شود با اصناف جلسه‌ای برگزار کنند. ایشان قبل از آنکه بخواهد تحریم‌ها را بر گردن تحریم‌های آمریکا بیندازند که به نظر من هیچ نسبتی با وضعیت کنونی ما ندارد، با نمایندگانی از اصناف تولیدی مخصوصا صنایع فلزی و ماشین سازی، سرامیک، نساجی و پوشاک برگزار کنند. این دیدار هم نباید با افراد دست‌چین‌شده، صاحب نفوذ، و فرصت طلبانی باشد که فقط دنبال لفت و لیس‌های خود هستند بلکه باید با کارگرانی باشد که رئیس جمهور بتواند بعد از شنیدن نقطه نظرات آن‌ها تصمیم بگیرد. 

راغفر در پایان می‌گوید: جامعه آبستن بحران‌های بسیار عمیق و شکننده در اثر سیاست‌های غلطی است که فقط گروهی فرصت طلب می‌کوشند به اسم بازار آزاد بر مملکت و جامعه تحمیل کنند.
bato-adv
Allianz
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
باید فکری کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
سنگی که یک زمان همین روحانی می گفت احمدی نژاد انداخته تو چاه (که البته درست هم بود) اینبار توسط تصمیمات فاجعه بار این 5 ماه خود روحانی و دولتش و رییس بی عرضه بانک مرکزی به چاه انداخته شد
ناشناس
Germany
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
کافیه تحلیل های روزنامه دنیای اقتصاد رو بخونید تا متوجه شوید چطور دولت و تیم اقتصادی تحت تاثیر تحلیل گران این روزنامه کمر به نابودی اقشار فرودست جامعه بسته اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
اتفاقا دولت هر کار بدی کرده باشه این کارش کاملا صحیحه. وقتی کسی داره در کارت اخلال ایجاد میکنه و تو قدرت مقابله با اون رو نداری بجای اینکه مثل ماست واسی و نگاه کنی (قابل توجه جناب تکرار) بهتره که تو هم اوضاع رو اونقدر به هم بریزی که حتی طرف مقابلت (جنابان برادران) هم به مشکل بخوره. من که از لحاظ اقتصادی تحت فشار هستم ولی از این بازی دارم لذت میبرم چون به بالاخره کار رو یکسره میکنه یا اینوری یا اونوری
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
افراد بی لیاقت رانت خوار اختلاسگر مدتهاست در کار تعطیلی کارخانه های استخواندار، تهی شدن مراکز اموزش عالی از اساتید با سواد، بهم ریختن امورش پرورش همگانی و افزایش نحومی بها و بی کیفیت تر شدن خدمات درمانی هستند
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۴۵
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
ایران مثل مدرسه ای شده که ناظمش ریاضی در س میده، معلم ریاضی بابا مدرسه شده، بچه کلاس اولی سر کلاس پنجم نشسته، پنجمیه با کلاس سومی ها خوش و خوشحال روزگار میگذرونه و این است حکایت این روزهای ما
ک م
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
دقیقاً
یه قانون حمایتی برای مستاجران بعد 40 سال نتونستن وضع کنن!
بخدا امیدی نمونده منکه به همه چیز امیدوار بودم امروز بنظرم دیگه بعیده مملکت نظم بگیره و ما تا ورطه نابودی کامل پیش خواهیم رفت. متاسفانه

آیندگان دوره مارا بدتر از شاه سلطان حسین و قجر یاد خواهند کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
حرف های این استاد محترم متین
ولی آیا این اتفاقات در چند سال اخیر افتاده است یا محصول چهل سال بی توجهی ست؟
آیا فقط رئیس جمهور باید به فکر اقتصاد باشد
م ر
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
رییس جمهوری که حتی نتونه یه نرم افزار اطلاع رسانی رو باز نگه داره هیچ کاره است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
کاش این میخ ها در سنگ فرو بروند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
تا هنگامی که گوسفندوار همه چیز را بپذیریم از این بدتر هم خواهد شد!
ناشناس
United States of America
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
متاسفانه با دلار بالای 10 هزار و پرشیای 100 میلیون تومنی کار از این حرفها گذشته . آب رفته به جوب باز نمیگرده . اقتصاد کلا نابود شده رفته وجدانا این وضعه تو بازار داریم می بینیم ؟
ش
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
شرایط ترسناکی پیش رو می باشد .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
ما هر چی میگیم که اکثریت جامعه به زیر خط فقر - خیلی زیرتر از آن - فرو رفته اند باز انگار کسی نمیفهمد یعنی چه! وزیر صنعت از گرانی خودروهای لگن داخلی دفاع میکند و وزیر اقتصاد معزول هم تقصیر را گردن اقتصاد قبل از انقلاب می اندازد و سایرین هم یا فقط مکدر میشوند یا دنبال دشمن خارجی میگردند!
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
آقای راغفر کاملا درست میگویند.رشته امور از دست دولت دررفته.مسئولیت تمام این نابسامانیها شخص رئیس جمهور و هیئت دولت است.
محمدرضا جعفری
Ukraine
۱۶:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
ناخدایم را کیاست اندک است.
من گمان دارم ز فکرت کودک است .
یا شکم سیر است و بی دردِ فقیر .
شامشان غاز و کباب اردک است.
احمد
Russian Federation
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
اقایون اقتصاد دان یک بار هم شده به مناظره استاد عباسی لبیک بگید و جلوی دوربین صحبت کنید تا ملت بفهمن پایه و اساس اقتصادتون لیبرالی و ربا خواری
ناشناس
United States of America
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
فقط تو عقل کلی تو خوبی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
جناب احمد، شما یه چیزایی شنیدین و دارین خرجش میکنین! توصیه میکنم کمی مطالعه کنین! اقتصاد بیمار ما لیبرالی است؟!؟! اقتصاد لیبرالی یعنی یک شخص حقیقی صاحب یک شرکت صنعتی یا تجاری بوده و با دیگر شرکتها در بالا بردن کیفیت و پایین آوردن قیمت رقابت کرده و ضرر و زیان شرکت نیز به پای خودش باشد بدون اینکه از رانت حکومت و حمایت دولت برخوردار باشد و نیز به موقع باید مالیاتش را پرداخت نماید تا در جهت خدمات اجتماعی به کار رود. در اقتصاد لیبرالی، جنابعالی کجا دیده اید که ارگانهایی از پرداخت مالیات معاف باشند؟!؟! مشکل ما اقتصاد بسته و انحصار دولتی میباشد نه اقتصاد لیبرالی! اگر این حرفتان را 50 سال قبل میزدید، شاید طرفداران پرو پا قرصی پیدا میکردید ولی تشت این تفکرات مدتی است که از بام افتاده و ماهیتش رو شده! خواهشاً به چشمها خاک نپاشید و واقعیات را فدای توهمات ذهنی نکنیدو بدون پیشداوری کمی مطالعه نمایید.
ک م
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
عباسی کیه آخه ! استاد؟
اگر عباسی از نظرت استاده پس یه 200 سالی عقبی
آیدین
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
اسم این عباسی را استاد نگذارید که هر چی می کشیم از دست او و دار و دسته اش کیهان و .... است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
جانا، اقتصاد به روش استاد عباسی تو این 40 سال اجرا شده دیگه!!! نه به روش اقتصادی که تو کتابها نوشته شده و تو کل دنیا بر اساسش عمل میشه.....
بعد میگن ما باهوشترین ملت دنیاییم... ایرانی بینوا با ایکیو 85 حق داری استادت عباسی باشه
سینا
Singapore
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
با تشکر از این استاد دلسوز
دلخور
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
اگه این صحبت ها برای حسن است . مطمئنا که هیچ فایده ای نداره
مینایی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
بعضی میگویند اقتصاد دست دولت نیست!!؟
اما بفرمایند مگر دولت این نقدینگی و بعد رانت وحشتناک ارزی و سکه ای را ایجاد نکرد؟؟
امیدوارم روحانی در مجلس عزل شود و‌ روانه دادگاه شود بخاطر جنایت دولت در حق مردم بیچاره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
سهامدار اصلی پتروشیمیها و پالایشگاهها و فولاد کیست؟؟؟
برو سایت های بورس یه ساعت وقت بذار دلبندم....
امین
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
داریم له میشییم..یکی کاری کنه
ناشناس
United Arab Emirates
۰۰:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
ايمانت را تقويت كن. از اين گردنه هم به سلامت عبور خواهيم كرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
مشکلت همینه که منتظر یکی هستی
امیر
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۸:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
نامه ای که این اقتصاددانان نوشتند بسیار هوشمندانه و مفید است و رهبر هم انرا تائید کرد " چرا و به چه علت روحانی انرا نادیده گرفت؟ لازم است ان نامه یکبار دیگر انتشار بیابد و مردم با دقت بیشتری انرا بخوانند تا بدانند که مسئله معضل اقتصاد چقدر هوشمندانه و دقیق بررسی و راه حل بسیار خوبی نیز ارائه شده" روحانی از نظر من بسیار ادم مرموزیست!
ناشناس
United States of America
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
رد گم کنی بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
راغفر در پایان می‌گوید: جامعه آبستن بحران‌های بسیار عمیق و شکننده در اثر سیاست‌های غلطی است که فقط گروهی فرصت طلب می‌کوشند به اسم بازار آزاد بر مملکت و جامعه تحمیل کنند.

عالی است
چیزی که هست در واقع فساد عمیق انحصارات است یک روز به نام خودکفایی یک روز به نام بازار یک روز هر روز به نامی این اژدهای غارت سربرمیآورد.
ناشناس
United Arab Emirates
۰۰:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
خب بعدش؟ راه حل؟
ک م
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
هرچیزی انحصاری بشه عاقبتی جز بی عدالتی نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
خدا خیرت بدهد که تحلیل کارشناسانه ای ارائه کردی
ولی کو گوش شنوا و اینکه خط مقدم این نابه سامانی ها و فساد های اقتصادی از بالا به پایین است
حسن
Saudi Arabia
۲۲:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
دولت تا کارهای انتحاری انجام نده ملت نابود میشه......
ازجمله حذف یارانه های سوختی و برق پتروشیمی و فولاد که از جیب ملت داره میره...
افزایش در آمد مالیاتی بر اساس در آمد مل کشور های اورپایی
افزایش یارانه های نقدی مردم و آزاد سازی سایر قیمت های یارانه ای....
ناشناس
United States of America
۰۰:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
یعنی بنزینو بکنه چقدر تو کف بزنی براش ؟ 10 هزار خوبه یا بازم کمه
آیدین
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
یارانه اونها را حذف بکند یکی دیگه با رانت انرا می گیرد باید چندین فرصت طلب از جمله وارد کنندگان لوازم خانگی و ماشین و موبایل و دارو کالاهای اساس مردم را سریعا محاکمه و جرمشان که صراحتا اعدام است را به اجرا بگذارند تا حداقل برای مدت اندکی این فرصت طلبها به لانه ها یشان بروند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
عجب گدای با کلاس و تحصیل کرده ای هستی شما.
افزایش یارانه های نقدی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
مشکل اقتصاد ایران، راه حل اقتصادی ندارد. سیاست باید سالم و شفاف شود تا زمانی که قانون حاکم نشود و نهادهای فراقانون داشته باشیم و صنعت و تجارت دست انحصارات باشند و مرزها بسته بماند، روحانی که سهل است، اگر فرد ایده آلی نیز رییس جمهور شود، هیچ تغییری ایجاد نخواهد شد که بدتر هم خواهد شد. شما هم با فحاشی به دولت و وزرای ایشان، دلتان را خنک کنید و در عالم خیالی خوش باشید!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
جناب گوش شنوایی برای حرفهای شماوجودندارد،چون قراره فقط ثروتمندان دراین سرزمین زندگی کنن،ومامردم فقیربرای زندگی یابایدمثل انسانهای اولیه به غارهاپناه ببریم وازبرگ درختان تغذیه نماییم ویابه نان خشکی قانع شویم،چون خیلی گوسفندتشریف داریم.!!!!
ناشناس
Finland
۰۴:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
این نهاوندیان و نوبخت مینداختی بیرون از راغفر و فرشاد مومنی استفاده میکردی اما حزب بازی رفیق بازی اجازه نمیده
توسی
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
چرا گوش شنوایی نیست ؟ من معلم حتی نمیتونم ارابه مرگ پراید را بخرم چرا شریعتمدار بطحایی حجتی عزل نمیشوند؟؟؟
فدایی سید علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
حسین حسین شعار ماست.شهادت افتخار ماست.
مرگ بر امریکا.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۶
رحمت بر آن شیر پاکی که خوردی.
پرطرفدارترین عناوین