فصل شیوع ویروسهای تنفسی از راه رسیده و احتمال ابتلا به سرماخوردگی بیشتر از هر زمان دیگر است.
از آنجا که هر شخص به طور متوسط دو تا سه بار در سال سرما میخورد، افراد میکوشند تا با برخی اقدامات و ترفندها از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری کنند، اما به گفته متخصصان، برخی باورها در مورد سرماخوردگی نادرست هستند و نمیتوان به آنها استناد کرد.
به گزارش ایسنا، «یاهولایف» در گزارشی به نقل از دکتر «توماس روسو»، استاد بیماریهای عفونی دانشگاه «بوفالو» در نیویورک، پنج باور غلط در مورد سرماخوردگی را برشمرده است.
باور غلط شماره ۱: تنها یک ویروس، عامل سرماخوردگی است
دلیل اینکه ممکن است در یک فصل چندین بار سرما بخورید، حتی زمانی که تازه بهبود یافتهاید، این است که انواع مختلفی از ویروسها میتوانند باعث سرماخوردگی شوند.
حدود ۲۰۰ نوع ویروس تنفسی در ابتلا به سرماخوردگی معمولی نقش دارند. این حجم از ویروس برای سیستم ایمنی بدن بسیار زیاد است. در ایالات متحده، «راینوویروس» شایعترین عامل سرماخوردگی است، اما ویروسهای دیگری مانند ویروس کرونای انسانی، ویروسهای پاراآنفلوانزا، آدنوویروسها، انتروویروسها و متاپنوموویروس انسانی هم در ابتلا به سرماخوردگی نقش دارند.
باور غلط شماره ۲: بیرون رفتن با موهای خیس خطر ابتلا به سرماخوردگی را افزایش میدهد
روسو در مقاله خود به نقل از دکتر «ویلیام شافنر»، استاد دانشگاه و متخصص بیماریهای عفونی، مینویسد: این باوری بسیار شایع، اما نادرست است. عامل سرماخوردگی ویروس است و برای ویروسها مهم نیست که موهایتان خیس یا سردتان است!
باور غلط شماره ۳: ویتامین ث (C) از سرماخوردگی جلوگیری میکند
قفسههای داروخانهها و فروشگاه پر از مکملهای ویتامین ث است که نشان میدهد تقاضای زیادی برای این محصولات وجود دارد، اما این باور که ویتامین ث مانع سرماخوردگی میشود، پشتوانه علمی ندارد.
نتایج بررسی ۲۹ آزمایش بالینی روی بیش از ۱۱ هزار نفر نشان داد که مصرف منظم ویتامین ث بر تعداد دفعات ابتلا به سرماخوردگی تاثیری ندارد. با این حال برخی دادهها نشان میدهند که مصرف ویتامین ث «بعد از ابتلا به سرماخوردگی» ممکن است مفید باشد.
یک تحلیل از آزمایشهای بالینی نشان داد در افرادی که هنگام سرماخوردگی حداقل یک گرم ویتامین ث در روز مصرف کردند، شدت بیماری ۱۵ درصد کاهش یافت.
مطالعه دیگری هم نشان داد که مصرف ویتامین ث در ۲۴ ساعت اول شروع علائم، ممکن است به کاهش مدت سرماخوردگی کمک کند.
باور غلط شماره ۴: فقط در زمستان سرما میخورید
درست است که سرماخوردگی در فصل زمستان بیشتر و بر اساس اطلاعات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا بین سپتامبر تا ماه مه (آخر شهریور تا اردیبهشت) شایعتر است، اما اگر در تابستان هم سرما خوردید، تعجب نکنید.
به گزارش ایندیپندنت، دکتر روسو میگوید: ویروسها همیشه وجود دارند، اما بعضی ویروسها در فصلهای خاص بیشترند و ویروسهای سرماخوردگی تابستانی هم وجود دارند.
با وجود آنکه رینوویروسها به طور کلی شایعترین علت سرماخوردگی هستند، معمولا آنتروویروسها باعث سرماخوردگی تابستانی میشوند.
باور غلط شماره ۵: آنتیبیوتیکها به درمان سرماخوردگی کمک میکنند
آنقدر از آنتیبیوتیکها برای درمان انواع بیماریها استفاده کردهایم که اگر بگویند روی سرماخوردگی تاثیری ندارد، تعجب میکنیم، اما دکتر روسو میگوید: آنتیبیوتیکها داروهایی ضد باکتری هستند نه ضدویروس. به عبارت دیگر، آنتیبیوتیکها هیچ تاثیری بر درمان سرماخوردگی شما که عامل ویروسی دارد، نخواهند داشت.
به گفته متخصصان، مصرف بیرویه آنتیبیوتیک تنها مقاومت باکتریها در مقابل این دارو را بیشتر میکند؛ بنابراین در صورت بدتر شدن علائم سرماخوردگی و مشاهده مواردی مانند تب یا سرفه حتما به پزشک مراجعه کنید تا از روشهای صحیح و موثر برای درمان به موقع بیماری شما استفاده کند.