علت مرگ دو خواهر اهل ساری که برای گشت و گذار به شهر آکند از توابع ساری سفر کرده بودند، این روزها باعث تعجب بسیاری شده است. آنها با دیدن قارچهایی که از دل زمین بیرون زده تصمیم به چیدن آنها میکنند. غافل از این که این قارچها سمی است و بلای جانشان میشود. در ادامه راهکارهایی برای تشخصی نحوه قارچ سمی از غیر سمی را بخوانید.
فرارو- ماجرای تلخ مرگ ۲ خواهر اهل شهر آکند از توابع شهرستان ساری بر اثر مصرف قارچ سمی طی روزهای اخیر بازتاب زیادی در فضای مجازی و رسانهها داشت. گفته های برادر این ۲ جانباخته، کمی متفاوت از روایت مطرح شده در برخی رسانههاست که در ویدیو قابل مشاهده است.
به گزارش فرارو، یادگیری نحوه شناسایی قارچ های سمی مهم ترین قسمت در جست و جوی قارچ های خوراکی است. Amanita (آمانتیا) یک تیره بسیار رایج از قارچ ها است و برخی از سمی ترین انواع قارچ ها در این گروه قرار دارند. شما می توانید مشخصات بصری قارچ ها و اسپور پرینت (جمع آوری رسوب اسپورها پس از باز شدن کلاهک) را بررسی کنید. هم چنین بسیاری از گونه های خوراکی وجود دارند که دارای ظاهری سمی هستند.
به روایت تجارت نیوز، تشخیص سمی بودن قارچها به دلیل شباهت ظاهری برخی قارچهای خوراکی و سمی، کار دشواری است و بهتر است در صورت نداشتن دانش کافی، از چیدن و مصرف قارچهای وحشی خودداری کنید. با این حال، نکات زیر میتواند کمک کند:
از کتابهای تخصصی قارچشناسی یا اپلیکیشنهای شناسایی قارچ استفاده کنید.
قارچهای خوراکی و سمی میتوانند شبیه به هم باشند؛ بنابراین هرگز بر اساس ظاهر به تنهایی تصمیم نگیرید.
رنگ: قارچهای رنگارنگ و درخشان اغلب سمی هستند.
بافت: قارچهایی با کلاهک چرب، براق یا زبر ممکن است خطرناک باشند.
حلقه یا غشاء: بسیاری از قارچهای سمی (مانند قارچ کلاهمرگ) حلقهای در پایه ساقه دارند.
برخی از قارچهای سمی بوی ناخوشایند یا تند دارند (هرچند همه قارچهای سمی بوی خاصی ندارند).
قارچهایی که در نزدیکی مناطق آلوده، درختان خاص، یا محیطهای شیمیایی رشد میکنند، ممکن است سمی باشند.
بعضی قارچها هنگام بریدن یا فشار دادن تغییر رنگ میدهند (مانند رنگ آبی). این تغییر رنگ ممکن است نشانه سمی بودن باشد.
اگر شک دارید، قارچ را به یک متخصص قارچشناسی نشان دهید.
تلخ یا شیرین بودن: طعم قارچ لزوماً نشانه سمی یا غیرسمی بودن آن نیست.
حشرات یا حیوانات: اینکه حیوانی از قارچ تغذیه کند، به معنای ایمن بودن آن برای انسان نیست.
برخی قارچهای بسیار سمی شامل موارد زیر هستند:
کلاهمرگ (Amanita phalloides): بسیار خطرناک و کشنده.
قارچهای شیطان (Amanita muscaria): توهمزا و سمی.
گالریا (Galerina): مشابه قارچهای خوراکی اما بسیار سمی.
همیشه قارچهای خوراکی را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید تا از سمی نبودن آنها مطمئن باشید.
تشخیص قارچهای سمی از خوراکی به دلیل شباهتهای ظاهری میتواند چالشبرانگیز باشد. در ادامه، تصاویری از برخی قارچهای سمی معروف ارائه شده است:
قارچ کلاهمرگ (Amanita phalloides): این قارچ دارای کلاهکی به رنگ زیتونی تا سبز و پایهای سفید است. مصرف آن میتواند کشنده باشد.
قارچ مگس (Amanita muscaria): با کلاهک قرمز و لکههای سفید، این قارچ بهراحتی قابل تشخیص است. مصرف آن میتواند توهمزا و سمی باشد.
قارچ گالریا (Galerina marginata): این قارچ کوچک با کلاهک قهوهای و تیغههای زردرنگ، اغلب روی چوبهای پوسیده رشد میکند و بسیار سمی است.
قارچ فرشته نابودگر (Amanita virosa): کاملاً سفید با کلاهکی مخروطیشکل، این قارچ نیز بسیار سمی و خطرناک است.
قارچ لپیوتا (Lepiota brunneoincarnata): دارای کلاهکی با فلسهای قهوهای و تیغههای سفید، این قارچ نیز سمی است.
توجه داشته باشید که قارچ ها بسیار به یک دیگر شبیه هستند. این حالت وقتی اتفاق می افتد که انواع سمی شبیه انواع سالم و خوراکی باشد. به همین دلیل است که داشتن اطلاعاتی دقیق جهت شناسایی صحیح از اهمیت بالایی برخوردار است.
اگر قارچ وحشی ناشناخته ای مصرف کرده اید یا علائمی مانند استفراغ، اسهال یا مشکل تنفسی پس از خوردن قارچ وحشی داشتید، به دنبال فوریت های پزشکی باشید.
هرگز قارچ وحشی مصرف نکنید. مصرف قارچ های وحشی بدون داشتن شناسه صحیح برای آن ها، خطرناک است و می تواند عواقب مرگباری به همراه داشته باشد.
از نظر شکل ظاهری بسیاری از انواع قارچ ها بر اساس آب و هوا و محیط رشدشان متفاوت هستند. بنابراین، داشتن یک روش شناسایی صحیح برای یک قارچ در یک مکان به این معنی نیست که شما قادر خواهید بود همان قارچ را در مکانی دیگر شناسایی کنید.