bato-adv
کد خبر: ۷۹۹۰۹۱

خبر رئیس‌جمهور در تلویزیون سانسور شد؛ چرا و چگونه؟

خبر رئیس‌جمهور در تلویزیون سانسور شد؛ چرا و چگونه؟
ملاقات رئیس‌جمهور و وزیر فرهنگ با استاد محمدعلی موحد، خاطر جایگاه این شخصیت بزرگ و از سوی دیگر به خاطر حضور شخص رئیس‌جمهور مورد توجه رسانه‌های مکتوب و برخط قرار گرفت. اما به طرز عجیبی صداوسیما به آن بی‌توجهی کرد. تا حدی که اعتراض علنی معاون ارتباطات دفتر رئیس‌جمهور را به دنبال داشت.
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۵ - ۲۶ آبان ۱۴۰۳

فرارو– مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشورمان دیروز همراه با سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ به دیدار استاد محمدعلی موحد نویسنده، عرفان پژوه، مولاناشناس و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی رفت. این دیدار که به بهانه دومین روز از هفته کتاب و کتابخوانی صورت گرفت، فراتر از امور رایج سیاسی تعریف می‌شود. چرا که نشان‌دهنده احترام و جایگاه یک عالم و اهالی علم برای مدیران ارشد کشور است.

به گزارش فرارو، این ملاقات از یک سو به خاطر جایگاه استاد موحد و از سوی دیگر به خاطر حضور رئیس‌جمهور مورد توجه رسانه‌های مکتوب و برخط قرار گرفت. اما به طرز عجیبی صداوسیما به آن بی‌توجهی کرد. تا حدی که اعتراض علنی معاون ارتباطات دفتر رئیس‌جمهور را به دنبال داشت.

مرحبا به این سلیقه!

مهدی طباطبایی معاون ارتباطات دفتر رئیس‌جمهور درباره عدم توجه صداوسیما به این دیدار در توئیتر نوشت: «مهدی طباطبایی در شبکه اجتماعی ایکس به شرح زیر است: «استاد محمد علی موحد از مفاخر ارزشمند فرهنگ و ادب است که با عمر پر برکتی به بلندای بیش از یک قرن بر تارک اندیشه معاصر ایران می‌درخشد. رسانه ملی خبر دیدار رئیس جمهور با این چهره ماندگار را در همه بخش‌های خبری سانسور می‌کند و تازه انتظار مرجعیت رسانه‌ای دارد. مرحبا به این سلیقه؟!»

یک درس خبرنگاری برای صداوسیما

پخش در شبکه ۴

حسین قرایی مدیرکل روابط عمومی سازمان صداوسیما در پاسخ به انتقاد طباطبایی نوشت: «بر خلاف ادعای معاون محترم ارتباطات ریاست جمهوری، ناهماهنگی در تیم رسانه‌ای ریاست جمهوری علت آشفتگی در پخش خبر دیدار رئیس جمهور محترم با استاد موحد می‌باشد. ادعای "عدم پخش این خبر در هیچ یک از بخش‌های خبری" نادرست است. این خبر در بخش اخبار فرهنگی ساعت ۲۰ شبکه ۴جمعه شب پخش شده است.»

یک درس خبرنگاری برای صداوسیما

مفهوم ارزش خبری

در آموزه‌های خبرنگاری، هفت ارزش خبری به دانشجویان آموخته می‌شود: «فراگیری، شهرت، برخورد، شگفتی، بزرگی و فراوانی تعداد و مقدار، مجاورت، تازگی». خبر حضور رئیس‌جمهور در یک مکان و ملاقات با یکی از مفاخر فرهنگ و ادب ایران به طور قطعی ذیل ارزش خبری شهرت قرار می‌گیرد. تفاوتی ندارد که این رئیس‌جمهور سیدابراهیم رئیسی باشد یا مسعود پزشکیان. چرا که جایگاه حقوقی آنان به عنوان نفر دوم در چارت قدرت کشور و نفر اول سیستم اجرایی این ارزش خبری را در خود دارد. 

مثال دیگر، بازگشت دونالد ترامپ به اخبار است. تا قبل از آغاز شدن ماراتن ریاست‌جمهوری در آمریکا، ترامپ یک رئیس‌جمهور سابق بود و جایگاه امروز در اخبار نداشت. نهایتاً اظهارنظری در شبکه اجتماعی متعلق به خود انجام می‌داد که باز هم به خاطر سوابقش در جایگاه ریاست‌جمهوری بازتاب پیدا می‌کرد. اما او امروز در جایگاه رئیس‌جمهور منتخب آمریکاست و از ماه ژانویه وارد کاخ سفید خواهد شد؛ بنابراین به عنوان رئیس‌جمهور آینده ایالات متحده، مورد توجه رسانه‌ها قرار می‌گیرد. 

انتقاد درست و کم‌کاری سازمانی

انتقادی که مدیرکل روابط عمومی صداوسیما به تیم خبری رئیس‌جمهور وارد کرده، از سوی بسیاری از فعالان رسانه مطرح می‌شود. اما آشفته بودن تیم رئیس‌جمهور بهانه‌ای برای کم‌کاری سازمان نمی‌تواند باشد. چرا که پروتکل‌ها مشخص است و اگر یک درصد بخش خبری سازمان از این دیدار خبری نداشته یا امکان حضور برای آنها در منزل استاد موحد فراهم نشده، این مساله می‌توانست با پوشش خبر در بخش‌های مختلف خبری جبران شود. خبر این دیدار ساعت ۱۴ روی خروجی خبرگزاری‌ها رفت و پخش آن در بخش خبری ساعت ۲۰ شبکه ۴ که مخاطب عام ندارد، کم‌لطفی در حق رئیس‌جمهور است. مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ایران است و دیگر نامزد انتخابات نیست.

سابقه سانسور پزشکیان در صداوسیما 

دلایل مختلفی برای بی‌علاقگی صداوسیما به رئیس‌جمهور مطرح می‌شود که همه سیاسی هستند و راستی‌آزمایی آنها از سوی رسانه‌های مستقل امکان‌پذیر نیست. اگر سانسور مستند انتخاباتی پزشکیان در ایام انتخابات که برای بسیاری نامزد‌های ادوار گذشته اتفاق افتاده را نادیده بگیریم و چشم بر مناظره‌های دور دوم انتخابات ببندیم، آنچه دیروز در قبال رئیس‌جمهور انجام شد بی‌سابقه نبود. 

سخنرانی پیروزی پزشکیان در حرم امام خمینی (ره) از شبکه خبر پخش نشد و کار را به شبکه خبر ۲ که پخش آزمایشی دارد سپردند. بر اساس گزارشی که عصر ایران در همان روز منتشر کرد، این جملات رئیس‌جمهور منتخب در بخش خبری ۱۴ سانسور شد: «من در این روندی که پیش آمد و انتخاباتی که به آرامی برگزار شد و نهایتا رأی‌ها توانست درست خوانده شود اول باید از مقام معظم رهبری تشکر کنم که قطعا اگر ایشان نبود من تصور نمی‌کنم به این راحتی اسم ما از صندوق درمی‌آمد.» سخنرانی پزشکیان در سازمان ملل متحد نیز با جرح و تعدیل از بخش خبری ۱۴ پس از این نطق، با جرح و تعدیل پخش و تنها تقبیح جنایات اسراییل را منعکس شد. 

رفتار دیگر صداوسیما هم در مساله دیدار پزشکیان با ستاد‌های مردمی بود که مردادماه و به عنوان رئیس‌جمهور منتخب انجام شد. در جریان این دیدار که به صورت زنده از شبکه خبر ۲ با پخش آزمایشی روی آنتن رفت، صدای داد و فریاد یکی از حاضران تا ثانیه‌هایی پخش می‌شد که نامفهوم بود. صداوسیما این لحظات را هم سانسور کرد و هم نکرد. یعنی داد و فریاد‌ها شنیده و ثانیه‌هایی بعد صدای سالن گرفته شد و سپس پخش به حالت عادی بازگشت.

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین