«چند سال قبل تحقیقی در ایران صورت گرفت که نشان میداد میزان تمایل به مصرف مواد مخدر در ایران ۱۷ درصد در افراد بالای ۱۶ سال است. این عدد خیلی بالاست. اینکه در بین زنان بیشتر یا مردان، در ایران بیشتر مردان تمایل به مواد مخدر دارند. در بین معتادان ۹۰ درصد مرد و ۱۰ درصد زن هستند. میل به مصرف به عوامل شخصی، خانوادگی و اجتماعی ارتباط دارد.»
سعید صفاتیان، تحلیلگر آسیبهای اجتماعی میگوید چند سال قبل تحقیقی در ایران صورت گرفت که نشان میداد میزان تمایل به مصرف مواد مخدر در ایران ۱۷ درصد در افراد بالای ۱۶ سال است. این عدد خیلی بالاست.
به گزارش انتخاب، صفاتیان، تحلیلگر اعتیاد، درباره افزایش میزان مصرف سیگار در دختران جوان گفت: چند سال قبل تحقیقی در ایران صورت گرفت که نشان میداد میزان تمایل به مصرف مواد مخدر در ایران ۱۷ درصد در افراد بالای ۱۶ سال است. این عدد خیلی بالاست. اینکه در بین زنان بیشتر یا مردان، در ایران بیشتر مردان تمایل به مواد مخدر دارند.
در بین معتادان ۹۰ درصد مرد و ۱۰ درصد زن هستند. میل به مصرف به عوامل شخصی، خانوادگی و اجتماعی ارتباط دارد. این عوامل در حال تحولاند. تحول این عوامل باعث افزایش مصرف سیگار در دختران جوان شده است. افزایش افسردگی و وراثت، دو عامل اساسی در افزایش مصرف سیگار بوده است. مصرف سیگار توسط پدر و مادر نیز در این بین مؤثر است. احساس عقب افتادن از جامعه هم یک عامل اثرگذار دیگر است. یک دختربچه ۱۶ساله برای اینکه جایگاهی را حفظ کند، به سمت مصرف سیگار و حشیش میرود.
او افزود: عوامل اجتماعی هم در افزایش مصرف سیگار اثرگذار است. کم بودن قیمت سیگار در ایران بر تمایل مصرف آن دامنزده است. سیگار و مواد مخدر در ایران به آسانی به دست میآیند و قیمت کمی هم دارند. در کشورهای دیگر روی سیگار مالیات زیاد میگذارند و مالیات سیگار را در حوزهی سلامت هزینه میکنند. دولتهای خارجی میگویند که عدهای در حال مصرف سیگار و مواد هستند و نمیتوان جلوی این میل را گرفت، در نتیجه باید دولت ورود کند تا دست قاچاقچی را از مواد مخدر حذف کند.
وی درباره علل افزایش میل به مصرف سیگار اشاره کرد: کنجکاوی و لذت، دو عامل مهم برای مصرف سیگار میان نوجوانان است. یک دختر نوجوان کنجکاو است که سیگار چیست؟ آیا تبلیغات منفی روی سیگار درست است؟ مسألهی لذت هم مؤثر است که برای کسب و تجربهی آن به سمت مصرف سیگار میروند. ناامیدی اجتماعی نسبت به آینده، تمایل به مصرف دخانیات را افزایش میدهد. سیستمهای کنترل مصرف در کشور باید بیشتر شود.
صفاتیان درباره عوارض مصرف سیگار در مردان و زنان گفت: عوارض مصرف سیگار در زنان بیشتر از مردان است. تأثیراتی که سیگار روی قلب و کبد و کلیه زنان میگذارد، بسیار بالاست. یک زن که مصرفکننده سیگار است، احتمال اینکه فرزند و نوهاش به سمت مصرف سیگار برود زیاد است. جامعه هنوز مسألهی اعتیاد زنان را درست ندیده است. در حوزه درمان نیز زنان حمایتهای لازم را ندارند. عوارض روانی و اجتماعی مصرف سیگار در زنان بیشتر است.