اسلامآباد، مقصد دوازدهمین سفر منطقهای وزیر امورخارجه ایران بود؛ سفری که در جریان آن عباس عراقچی در رایزنی با مقامهای پاکستانی درباره طیف متنوعی از موضوعهای منطقهای، بینالمللی و دوجانبه بحث و تبادلنظر کرد.
۱۲ سفر منطقهای مهم طی حدود ۳۳ روز گذشته، رکوردی برای رئیس دستگاه دیپلماسی بهحساب میآید که توانسته تصویر روشنی از مواضع و راهبردهای جمهوریاسلامی در قبال تحولات منطقهای و بینالمللی و بهویژه تحولات جاری در غزه و لبنان ارائه دهد.
به گزارش همشهری آنلاین، از ۱۳ مهرماه تا ۱۵ آبانماه وزیر امورخارجه به ۱۲ کشور منطقه سفر کردهاست؛ سفرهایی که اگرچه محور اصلی آن رایزنی درباره استمرار شرارتهای رژیمصهیونیستی در منطقه بوده، اما در زمینه گسترش مناسبات منطقهای و همسایگی ایران نیز تاثیر بهسزایی داشتهاست. براین اساس هم بود که سفرهای عراقچی به اردن، مصر و بحرین بازتاب گستردهای در رسانههای منطقهای و بینالمللی بهدنبال داشت و به «فصل نوین همکاریهای منطقهای ایران» تعبیر شد.
در چنین شرایطی سفر عراقچی به پاکستان، که برخی معتقدند آخرین سفر منطقهای وزیر امورخارجه ایران در این دور است، از اهمیت ویژهای برخوردار است. تهران و اسلامآباد علاوهبر در دستورکار داشتن پروندههای مهم در حوزههای مختلف باهدف توسعه همکاریهای دوجانبه، درباره تحولات جاری در منطقه نیز دیدگاههای مشترکی دارند.
پاکستان از جمله کشورهای منطقه بهحساب میآید که در مواجهه با شرارتهای رژیمصهیونیستی در منطقه، از اشتراک راهبردی با ایران برخوردار است. براین اساس هم بود که طی ماههای اخیر شاهد بودهایم که علاوه بر محکوم کردن شرارتهای تلآویو علیه تهران ازسوی دولت پاکستان، بسیاری از سیاستمداران و چهرههای متنفذ این کشور نیز بر حمایت از ایران در مواجهه با رژیمصهیونیستی تاکید کردهاند.
در چنین شرایطی سفر رئیسدستگاه دیپلماسی ایران به پاکستان با دستورکارهای متنوعی همراه بود که گفتگو با سید عاصم منیر، فرمانده ارتش، محمد اسحاق دار، معاون نخستوزیر و وزیر امورخارجه پاکستان و شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، از جمله آنها به شمار میرود؛ دیدارهایی که در آنها طیف متنوعی از موضوعها مطرح شدهاست که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
توسعه مناسبات میان تهران و اسلامآباد، آنهم در شرایط کنونی منطقه، برای هر دو طرف از اهمیت راهبردی برخوردار است. براین اساس هم بود که در جریان سفر اردیبهشتماه ۱۴۰۳ شهید رئیسی به اسلامآباد، دوطرف با امضای ۸ سند همکاری، بر عزم متقابل برای توسعه روابط در عرصههای مختلف تاکید کردند.
در چنین شرایطی، سفر وزیر امورخارجه دولت چهاردهم به پاکستان نشان میدهد گسترش مناسبات با اسلامآباد همچنان در اولویت راهبردهای سیاستخارجی دولت قرار دارد، آنهم به دلایلی که در ادامه میخوانید:
تهران و اسلامآباد در حوزههای اقتصادی، سیاسی و امنیتی پروندههای مهمی را رویمیز دارند که به نتیجه رساندن آنها، در اولویت پیگیریهای دیپلماتهای دوطرف قرار دارد.
با توجه به مواضع نزدیک ایران و پاکستان در قبال تحولات جاری در منطقه و در مواجهه با شرارتها و جنایات رژیمصهیونیستی، استمرار رایزنیهای دوجانبه در این زمینه از اهمیت راهبردی برخوردار است.
فعالیت گروهکهای تروریستی در مناطق مرزی، به بحرانی امنیتی مهمی برای ایران و پاکستان تبدیل شدهاست؛ بنابراین انجام پیگیریهای لازم بهمنظور اجراییسازی دقیق توافقهای دوجانبه از اولویتهای محوری دوطرف بهشمار میرود.
وضعیت افغانستان، از جمله دغدغههای مشترک تهران و اسلامآباد بهحساب میآید که طی سالهای اخیر همواره پای ثابت رایزنیهای دیپلماتیک دوطرف بودهاست. ایران و پاکستان در زمینه برقراری ثبات و امنیت در افغانستان دیدگاههای مشترکی دارند.
یکی از موضوعهای محوری در رایزنیهای تهران و اسلامآباد، توسعه همکاریهای ترانزیتی در چارچوب کریدور شرق به غرب است که نقشی اساسی در رونق همکاریهای چندوجهی منطقهای و بینالمللی دارد.