مرجان شیخالاسلامی در کانادا حضور دارد. کشوری که روابط دیپلماتیک آن با ایران قطع و دو کشور سفارتهایشان تعطیل است. برخی رسانهها به کانادا لقب بهشت کلاهبرداران ایران را دادند. این لقب بیش از این که به کلاهبرداران خردهپا اشاره داشته باشد، به حضور طولانیمدت محمودرضا خاوری رئیس پیشین بانک ملی ایران و متهم پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی مربوط میشود که از ۱۳ سال پیش و به دنبال فرار از ایران در کانادا ساکن است.
فرارو – سخنگوی دستگاه قضایی کشورمان امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، از صدور اعلان قرمز پلیس بینالملل برای مرجان شیخالاسلامی آل آقا یکی از متهمان اصلی پرونده موسوم به فساد پتروشیمی خبر داد. گفته میشود که شیخالاسلامی در کانادا ساکن شده است.
به گزارش فرارو، اصغر جهانگیر در پاسخ به سوالی در مورد اقدامات دستگاه قضا نسبت به استرداد مرجان شیخ الاسلامی یکی از متهمان پرونده شرکت بازرگانی پتروشیمی، گفت: «در پرونده شرکت بازرگانی پتروشیمی، مرجان شیخ الاسلامی اتهامات متعددی از جمله مشارکت در اخلال عمده و کلان اقتصادی و تحصیل مال از طریق نامشروع و همچنین کلاهبرداری داشت که در یک پرونده به تحمل ۲۰ سال حبس و در پرونده دیگر به ۷ سال حبس محکوم شد. از آنجایی که آرایی که برای وی صادر شده بود غیابی بود، برای نامبرده اعلان قرمز شد و به مراجع بینالمللی اعلام شده است و از طریق پلیس بین الملل نسبت به استرداد وی اقدام کردند که امیدواریم این محکوم فراری به زودی دستگیر و به کشور برای اجرای مجازات عودت داده شود و حقوقی که از بیت المال رفته از او بازپس گرفته شود.»
رسانههای مختلفی از زمان طرح موضوع این فساد، به جزئیات اعلام شده آن پرداختند. اعتمادآنلاین در این باره نوشت: «مرجان شیخالاسلامی آلآقا (زاده ۱۳۴۵ در کرمانشاه) روزنامهنگار و فعال سیاسی ایرانی است که بهعنوان یکی از متهمان اصلی و فراری در پرونده بزرگترین اختلاس تاریخ ایران (پرونده فساد در پتروشیمی) قرار دارد. وی اصلیترین شریک متهم ردیف اول این پرونده اس مرجان شیخالاسلامی در یکی از پروندههای خود بیش از ۷/۴ میلیارد دلار اختلاس کرد. در این کار علی اشرفریاحی، داماد محمدرضا نعمتزاده به او کمک کرد.»
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «وی در سالهای پایانی دهه هشتاد وارد فعالیت اقتصادی در عرصه نفت و گاز به بهانه دور زدن تحریمها شده و به بهانه دور زدن تحریمها با شرکت سپانیر (یکی از زیر مجموعههای قرارگاه خاتمالانبیاء) وارد معامله گردیده و وجوهی را برای وارد کردن کالاهای تحریمی برای این شرکت دریافت کرد، اما بدون تحویلدادن کالاها از ایران خارج شده و به کانادا رفت و به فعالیت اقتصادی در آنجا مشغول گردید.»
رسانهها میگویند مرجان شیخالاسلامی آل آقا دوبار در انتخابات مجلس نامزد شده بود
بر اساس این گزارشها، «در اسفند ۱۳۹۷ نیز که پس از ۷ سال پرونده اتهامات مدیرعامل پیشین شرکت بازرگانی پتروشیمی در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی نام وی بهعنوان مدیرعامل «شرکت بازرگانی دنیز و هترا تجارت» در میان فهرست ۱۳ متهم قرار داشت. آل آقا متهم ردیف دوم این پرونده است. وی در این دادگاه به مشارکت اخلال در نظام اقتصادی کشور به میزان ۳۱۸ میلیارد و ۶۳۷ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان، و تحصیل مال نامشروع به مبلغ ۷ میلیون و ۶۵ هزار و ۵۲۹ یورو و ۸ میلیون و ۷۱۰ هزار و ۳۸۴ دلار متهم گردید.»
بر اساس گزارشها، مرجان شیخالاسلامی در کانادا حضور دارد. کشوری که روابط دیپلماتیک آن با ایران قطع و دو کشور سفارتهایشان تعطیل است. برخی رسانهها به کانادا لقب بهشت کلاهبرداران ایران را دادند. این لقب بیش از این که به کلاهبرداران خردهپا اشاره داشته باشد، به حضور طولانیمدت محمودرضا خاوری رئیس پیشین بانک ملی ایران و متهم پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی مربوط میشود که از ۱۳ سال پیش و به دنبال فرار از ایران در کانادا ساکن است. بهمن ۱۳۹۱ اعلان قرمز اینترپل برای محمودرضا خاوری صادر شد. اما این اعلان سال ۱۳۹۵ حذف شد. سعید منتظرالمهدی سخنگوی وقت پلیس در آن زمان راجع به این حذف گفته بود: «اصولاً متهمانی که تحت تعقیب بوده و محل اقامتشان معلوم نیست از سوی سازمان اینترپل برای آنها اعلان قرمز صادر میشود و همچنین مشخصات آنها بر روی پورتال عمومی سازمان اینترپل ثبت میشود، اما به محض اینکه محل اقامت آنها مشخص و بین پلیس اینترپل دو کشور ارتباط برقرار شد، به طور خودکار نام این افراد از روی پورتال عمومی برداشته میشود. این به معنی حذف نام متهم تحت تعقیب از لیست تعقیب سازمان اینترپل نیست. بنابرابن اعلان قرمز خاوری به قوت خود باقی است و از لیست اینترپل حذف نشده است و از نظر قانونی و حقوقی در سیستمهای داخلی پلیس اینترپل که با یکدیگر ارتباط دارند تحت تعقیب بودن ایشان پابرجاست.» (تسنیم، بازنشر ۱۳۹۹)
اعلان قرمز (Red Notice) محمودرضا خاوری رئیس پیشین بانک ملی ایران که دیگر در سایت اینترپل وجود ندارد
به گفته مقامات انتظامی کشورمان از جمله سردار مجید کریمی رئیس اینترپل ایران، کانادا برای استرداد محمودرضا خاوری به ایران همکاری نمیکند. کریمی عدم همکاری کانادا را، مسائل سیاسی میداند. «برای استرداد این فرد از طریق سازمان جهانی اینترپل اقدام شده و همه اسناد و مدارک قضایی پرونده به این سازمان ارائه شده همچنین آرای دادگاه نیز در اختیار پلیس اینترپل و کانادا قرار داده شده است. البته با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران و کانادا تفاهمنامه استرداد مجرمان ندارند، پیگیری استرداد خاوری از این مسیر امکانپذیر نیست.» (ایرنا، مهر ۱۴۰۳)
به گفته رئیس پلیس بینالملل فراجا، طبق اساسنامه سازمان جهانی اینترپل (پلیس بینالملل) کشورهای عضو میتوانند در زمینه استرداد مجرمان همکاری کنند که ۱۹۶ کشور در این سازمان عضو هستند و جمهوری اسلامی و کانادا نیز از اعضای آن محسوب میشوند و میتوانند از راه گفتوگوی دوجانبه نسبت به مسئله استرداد مذاکره و همکاری کنند.
تصویری که چند سال قبل از خاوری در کانادا گرفته شد
با توجه به تیرگی روابط ایران و کانادا و تجربه عدم تحویل محمودرضا خاوری به مقامات قضایی، باید دید که پرونده مرجان شیخالاسلامی آل آقا و اعلان قرمز او به کجا میرسد. چرا که هر دوی این متهمان پول زیادی به کانادا منتقل کردند و بنا بر گفتههای مکرر مسئولان، کاناداییها از این پول چشمپوشی نمیکنند.