از جمله خواص جنسینگ می توان به افزایش توان ذهنی، افزایش قدرت جسمانی، بهبود حافظه، افزایش شادابی و نشاط اشاره کرد. اما خواص جنسینگ شامل موارد دیگر نیز می شود.
خواص جنسینگیکی از گیاهان نیروزا و مقوی که شهرت زیادی در جهان دارد "جینسینگ" میباشد که بهتر است آن را "گیاه جوانی" یا "نوش دارو" بنامیم.
به گزارش تبیان، جینسینگ گیاهی نیرو بخش بوده و در حفظ سلامتی بدن و هماهنگی فعالیتهای حیاتی آن نقش به سزایی دارد. لازم به ذکر است که خواص این گیاه در ریشه آن وجود دارد.
خواص فوق به دلیل وجود ترکیباتی خاص به نام جینسینوساید (ginsenoside) در ریشه این گیاه است. هر چه ریشه این گیاه پیرتر شود، تجمع جینسینوسایدها نیز افزایش مییابد؛ لذا میتوان گفت با افزایش تدریجی سن گیاه خواص درمانی و دارویی ریشه آن نیز افزایش مییابد.
ریشه جینسینگ میتواند بیشتر از صدها سال زندگی کند. ولی به تدریج تغییراتی در ساختار آن حاصل میگردد.
شواهد به دست آمده حاکی از آن است که این گیاه برای از بین بردن آثار ناشی از خستگی و ضعفِ قوای ذهنی و جسمی موثر است و برای درمان بیمارانی که از دردهای سینه (بیماریهای ریوی) شکایت دارند نیز پیشنهاد میشود. همچنین این گیاه قادر به از بین بردن تومورها و افزایش طول مدت زندگی افراد است.
مطلب مهم این است که علی رغم داشتن خواص درمانی، این گیاه عمدتاً نقش حفاظتی و پیشگیری کننده دارد و کمتر به عنوان درمان قطعی و سریع بیماریها موثر است.
برای تهیه چای جینسینگ، مقداری آب را بجوشانید و ترجیحا این کار را در ظروف غیر فلزی مانند قوری لعابی یا چینی یا پیرکس انجام دهید. مقداری از ریشه خشک شدهی جینسینگ (حدود ۱ تا ۳ گرم) را به آب جوش اضافه کنید. سپس شعله را کم کنید و اجازه دهید تا مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بجوشد. در صورت تمایل میتوانید بیشتر از این مدت نیز آن را بجوشانید، تا جایی که آب به نصف مقدار اولیه اش برسد.
حال صبر کنید تا چای کمی سرد شود و دمای آن به دمای اتاق برسد (این توصیهای است که در طب سنتی چین به آن اشاره شده و پیشنهاد شده است که چای به صورت ولرم نوشیده شود).
بهتر است که روزانه، ۱ یا ۲ فنجان از این چای بنوشید.
ریشه گیاه جینسینگ را میتوان به صورت قطعه قطعه استفاده کرد. توجه کنید که ریشهها در هنگام تهیه چای آن و نیز تا پایان مرحله خنک شدن، باید در داخل قوری بمانند.
دم کردن ریشه کمک میکند تا نرم و قابل استفاده شود. علاوه بر این میتوان با قرار دادن تعدادی از ریشهها در ماکروویو، آنها را نرم و قابل برش کرد.
دقت کنید که ریشهها هنگام گرم کردن، نسوزند. میتوانید آنها را به تنهایی یا همراه عسل میل کنید.
مصرف ۱ تا ۲ گرم پودر جینسینگ خالص و مرغوب در روز توصیه شده است. یا این که میتوانید قطعهای از ریشه آن را به اندازه یک سکه، روزانه مورد استفاده قرار دهید.
عوارض جانبی
اگرچه جینسینگ عموما بی خطر است، اما عوارض جانبی هم دارد. سردرد، بی قراری، مشکلات خواب، بی نظمی در ضربان قلب، تحریک پذیری، تنگی نفس، اسهال، استفراغ و خون دماغ از عوارض جانبی آن است.
همان طور که در بالا ذکر شد، این گیاه نقش درمانی ندارد، پس وقتی افراد به برخی بیماریها مبتلا هستند، مخصوصا اگر دارو میخورند، باید از مصرف مقدار زیاد یا طولانی مدت جینسینگ پرهیز کنند، مانند: