پارسا پیروزفر بازیگر ایرانی، کارگردان تئاتر، نقاش، نمایشنامه نویس و مترجم است. او به خاطر بازی در فیلمهای «در پناه تو» و «مهمان مامان» بسیار مشهور شد. پارسا جوایز بسیاری از جمله جایزه جشن سینمای ایران و نامزدی سیمرغ بلورین و جایزه حافظ را دریافت کرده است.
پارسا پیروزفر از بازیگران خوب و مطرح ایرانی است که در فیلمها و سریالهای زیادی ایفای نقش کرده است. از جمله محبوبترین آنها میتوان به سریالهای در قلب من، در پناه تو و یاغی اشاره کرد. در ادامه این مقاله سعی کردهایم تا بیوگرافی پارسا پیروزفر را برای شما به طور کامل گردآوری کنیم.
به گزارش فرادید، پارسا پیروزفر در ۲۲ شهریور ۱۳۵۱ در سلطنت آباد (پاسداران) تهران به دنیا آمد. او در یک خانواده ۴ نفری بزرگ شده و یک برادر به نام بهرام دارد. این بازیگر، دارای تحصیلات دانشگاهی است و مدرک کارشناسی رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و رشته بازیگری از آکادمی هنرهای نمایشی حمید سمندریان را دارد.
او کار حرفهای خود را از دوران دانشجویی آغاز کرده و اولین تجربه او بازی در نقش کوتاهی در فیلم «مجسمه» به کارگردانی ابراهیم وحید زاده در سال ۱۳۷۱ بود.
پدر پارسا پیروزفر نظامی (سرهنگ گارد) و مادرش فرهنگی (دبیر دبیرستان) است. وی ازدواج نکرده و مجرد است. این بازیگر، در کشور کانادا زندگی میکند و اجراهای مختلفی را در این کشور و همچنین لس انجلس روی صحنه میبرد و کمتر به ایران میآید.
در سال ۱۳۶۳ زمانی که پارسا کلاس پنجم ابتدایی بود، به دلیل علاقه زیادی که به گرافیک و نقاشی داشت، داستانهای مصور خلق میکرد. به همین دلیل بعد از گرفتن دیپلم ریاضی فیزیک، در رشته نقاشی به دانشگاه وارد شد.
او در دوران دانشجویی در تئاتر دانشگاه بازی میکرد تا اینکه در سال ۱۳۷۱، در نقش کوتاهی در فیلم مجسمه، به کارگردانی ابراهیم وحید زاده ظاهر شد. دو سال بعد یعنی در سال ۱۳۷۳، در فیلم «پری» به کارگردانی داریوش مهرجویی به ایفای نقش پرداخت.
بعد از بازی در این فیلم و در سال ۱۳۷۴، دوره بازیگری را در موسسه هنرهای نمایشی استاد سمندریان گذراند و سبک بازیگری استانیسلاوسکی را هم از خانم مهین اسکویی یاد گرفت.
همزمان با گذراندن کلاسهای بازیگری در سال ۱۳۷۴، نقشی را در سریال «در پناه تو»، به کارگردانی حمید لبخنده بازی کرد. سه سال بعد با سریال «در قلب من» در تلویزیون ظاهر شد و سال ۱۳۸۷ با سریال «در چشم باد» خوش درخشید.
او علاوه بر بازیگری، در سالهای ۱۳۸۶، ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ به تدریس بازیگری در مدرسه فیلمسازی و پژوهشهای سینمایی هیلاج مشغول بود. علاوه بر این او به نقاشی، ترجمه آثار نمایشی و طراحی صحنه و لباس برای برخی از کارهای خودش میپردازد.
پارسا پیروزفر تا کنون در زمینههای مختلفی ازجمله گرافیک و تصویرسازی، مجسمهسازی، دوبله و ساخت بنرهای تبلیغاتی فعالیت کرده است.
پارسا پیروزفر تاکنون در فیلمها و سریالهای زیادی به ایفای نقش پرداخته است و سابقه بازی در تئاتر را نیز در کارنامه هنری خود دارد.
کارهایی که پارسا در آنها نقش آفرینی کرده است در دستههای زیر جای میگیرد:
مجسمه – ابراهیم وحید زاده ۱۳۷۱
پری – داریوش مهرجویی ۱۳۷۳
ضیافت – مسعود کیمیایی ۱۳۷۴
مرسدس – مسعود کیمیایی ۱۳۷۶
شیدا – کمال تبریزی ۱۳۷۷
دختران انتظار – رحمان رضایی ۱۳۷۸
اعتراض – مسعود کیمیایی ۱۳۷۸
دختری به نام تندر – حمیدرضا آشتیانی پور ۱۳۷۹
عروس خوش قدم – کاظم راست گفتار ۱۳۸۱
اشک سرما – عزیزالله حمید نژاد ۱۳۸۲
وقت چیدن گردوها – ایرج امامی ۱۳۸۲
مهمان مامان – داریوش مهرجویی ۱۳۸۲
زن زیادی – تهمینه میلانی ۱۳۸۳
نقاب -کاظم راست گفتار ۱۳۸۳
شبانه روز – کیوان علی محمدی و امید بنکدار ۱۳۸۸
اسب حیوان نجیبی است – عبدالرضا کاهانی ۱۳۸۹
اینجا بدون من – بهرام توکلی ۱۳۸۹
زندگی جای دیگریست – منوچهر هادی ۱۳۹۲
نزدیکتر – مصطفی احمدی ۱۳۹۳
شکاف – کیارش اسدی زاده ۱۳۹۳
بی حسی موضعی – حسین مهکام ۱۳۹۷
مجبوریم – رضا درمیشیان ۱۳۹۸
مست عشق – حسن فتحی ۱۳۹۸
تی تی – آیدا پناهنده ۱۳۹۸
دیروقت – اصغر نعیمی ۱۳۸۳
در پناه تو – حمید لبخنده ۱۳۷۴
در قلب من – حمید لبخنده ۱۳۷۷
سفر سبز – محمدحسین لطیفی ۱۳۸۱
در چشم باد – مسعود جعفری جوزانی ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۲
یاغی – محمد کارت ۱۴۰۱
بینوایان – بهروز غریب پور ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۴
بانو آئویی – بهرام بیضایی ۱۳۷۷
هنر – پارسا پیروزفر ۱۳۸۰
گلن گری گلن راس – پارسا پیروزفر ۱۳۹۰
خدای کشتار – پارسا پیروزفر ۱۳۹۱
سنگها در جیبهایش – پارسا پیروزفر ۱۳۹۲
بر پهنه دریا – پارسا پیروزفر ۱۳۹۳
ماتریوشکا – پارسا پیروزفر ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۴
یک روز تابستانی – پارسا پیروزفر ۱۳۹۷
بینوایان – حسین پارسایی ۱۳۹۷
ملاقات – پارسا پیروزفر ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۷
فیلم پرواز بر فراز آشیانه فاخته – میلوش فورمن ۱۴۰۰
«در پناه تو» سریالی به کارگردانی حمید لبخنده است که در سال ۱۳۷۳ از شبکه دو سیما پخش شد.
مریم افشار (لعیا زنگنه) دانشجوی رشته هنر، دختری خانوادهدار است و پدر و مادر خوبی دارد. همه چیز در خانواده مریم آن قدر خوب و بجاست که مریم لازم نمیبیند هیچکدام از نیازهایش را در بیرون از خانه تامین کند؛ اما همه چیز دست به دست هم میدهند تا روند زندگی آنها عوض شود. پارسا پیروزفر در این سریال نقش پارسا فرزین پور را ایفا میکند.
از دیگر بازیگرانی که در این سریال به ایفای نقش پرداختهاند، میتوان به سعید پورصمیمی، ایرج راد، ثریا قاسمی، حسن جوهرچی، لعیا زنگنه، رامین پرچمی، آزیتا لاچینی، کیومرث مرادی و شهرزاد عبدالمجید اشاره کرد.
«مهمان مامان» فیلمی در ژانر کمدی – خانوادگی به کارگردانی داریوش مهرجویی و نویسندگی هوشنگ مرادی کرمانی است که در سال ۱۳۸۲ اکران شد.
این فیلم داستان زندگی مادری (گلاب آدینه) را روایت میکند که قرار است خواهرزادهاش به همراه همسرش برای مهمانی به منزل او بیایند. مادر برای حفظ آبرو دستپاچه و نگران است و تلاش زیادی برای آماده کردن وضعیت ظاهری خانه میکند. کمی بعد از رسیدن مهمانها، یدالله (پدر خانواده) به خانه میآید و با اصرار زیاد از مهمانها میخواهد برای شام بمانند، اما هیچ اسباب پذیرایی در خانه موجود نیست تا اینکه …
ازجمله بازیگرانی که در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند میتوان به گلاب آدینه، پارسا پیروزفر، امین حیایی، حسن پورشیرازی، نسرین مقانلو، ملیکا شریفی نیا، علیرضا جعفری، ژاله علو، فریده سپاه منصور و رویا عالمی اشاره کرد.
«در چشم باد» مجموعهای تلویزیونی در ژانر تاریخی – حماسی به نویسندگی و کارگردانی مسعود جعفری جوزانی است.
در چشم باد قصه زندگی تلخ و شیرین خانوادهای را از دوره قیام میرزا کوچک خان جنگلی تا آزادسازی خرمشهر به تصویر میکشد. پدر این خانواده آقای «ایرانی» از طرفداران میرزا کوچک خان جنگلی است که پس از کشته شدن میرزا، همراه با خانوادهاش به تهران مهاجرت میکند و در آنجا با راه اندازی یک چاپخانه، فعالیتهای سیاسیاش را از سر میگیرد. پارسا پیروزفر در این مجموعه نقش بیژن، پسر خانواده ایرانی را بازی میکند و خلبان است.
ازجمله بازیگرانی که در این مجموعه به ایفای نقش پرداختهاند میتوان به کامبیز دیرباز، سعید نیک پور، ستاره صفر آوه، محمدرضا هدایتی، اکبر عبدی، ارسلان قاسمی، ماه چهره خلیلی، لاله اسکندری، سحر جعفری جوزانی، شهاب حسینی، گلاره عباسی، رضا شفیعی جم و سعید راد اشاره کرد.
«تی تی» فیلمی به کارگردانی و تهیه کنندگی آیدا پناهنده بوده و محصول سال ۱۳۹۹-۱۳۹۸ است.
تی تی داستان فیزیکدانی را روایت میکند که روی فرضیهای درباره پایان جهان کار میکند و با خانم بارداری ملاقات میکند که سعی دارد به بشریت خدمت کند و خانهای داشته باشد که متعلق به خودش است. پارسا پیروزفر در این فیلم نقش ابراهیم ساجدی را بازی میکند.
ازجمله بازیگرانی که در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند میتوان به الناز شاکردوست، هوتن شکیبا، سودابه جعفرزاده، مهدی فریضه، رضا عموزاد و زینب شعبانی اشاره کرد.
«یاغی» مجموعهای تلویزیونی در ژانر درام به کارگردانی محمد کارت است که بر اساس رمان سالتو ساخته شده است.
یاغی داستان نوجوانی به نام جاوید از محلههای پایین شهر تهران را روایت میکند که شناسنامه و هویت ندارد؛ او از این وضع خسته شده تا اینکه به دختری به نام ابرا علاقهمند میشود و برای اینکه بتواند با او ازدواج کند به دنبال پیدا کردن راهی میگردد که شناسنامه بگیرد؛ اما جاوید در این مسیر به مشکلات و اتفاقاتی برمیخورد. پارسا پیروزفر در این فیلم نقش «بهمن» همسر طناز طباطبایی را بازی میکند.
از بازیگران این مجموعه تلویزیونی میتوان به طناز طباطبایی، علی شادمان، امیر جعفری، نیکی کریمی، فرهاد اصلانی، عباس جمشیدی فر، الیکا ناصری و مه لقا باقری اشاره کرد.
این سریال به کارگردانی آیدا پناهنده در سال ۱۴۰۳ از شیکه نمایش خانگی فیلیمو پخش شد. هدی زین العابدین، سحر گلدوست، نسرین نصرتی، علیرضا داوودنژاد، رضا بهبودی، پدرام شریفی و رایان سرلک، بازیگران این سریال بودند.
برنده تندیس زرین بهترین بازیگر مرد در بخش بینالملل برای بازی در تئاتر ماتریوشکا در سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر / ۱۳۹۵
برنده تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد درام تلویزیونی از دوازدهمین جشن دنیای تصویر (حافظ) برای بازی در سریال در چشم باد / ۱۳۸۹
برنده جایزه بهترین بازیگر مرد از دید مخاطبان از شبکه جهانی جام جم برای بازی در سریال در چشم باد / ۱۳۸۹
برنده جایزه بهترین بازیگر خارجی مرد از دید مخاطبان از پانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم ‘خروس زرین و صد گل’ کشور چین برای بازی در فیلم اشک سرما / ۱۳۸۵
برنده جایزه بهترین بازیگر مرد از جشنواره فیلمهای آسیایی دهلی نو برای بازی در فیلم اشک سرما / ۱۳۸۴
برنده تندیس زرین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از هشتمین جشن خانه سینما برای بازی در فیلم مهمان مامان / ۱۳۸۳
نامزد تندیس زرین بهترین بازیگر نقش مرد از هشتمین جشن خانه سینما برای بازی در فیلم اشک سرما / ۱۳۸۳
کاندید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از بیست و دومین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم مهمان مامان / ۱۳۸۲
نامزد تندیس زرین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از جشن خانه سینما برای بازی در فیلم اعتراض / ۱۳۷۹
نامزد تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشن خانه سینما برای بازی در فیلم شیدا / ۱۳۷۹
نهمین جشنواره فیلمهای ایرانیِ استرالیا ۱۳۹۹
خانه تئاتر ایران ۱۳۸۹–۱۳۹۰
چهاردهمین جشن خانه سینما ۱۳۸۹
دهمین جشن خانه سینما ۱۳۸۰
نهمین جشن خانه سینما ۱۳۷۹
یکی از حواشی ایجاد شده برای این بازیگر مربوط به ازدواج نکردنش است و عدهای معتقدند او همجنسگراست. هیچ منبع موثقی این شایعه را تایید نکرده است و پارسا تاکنون به این شایعه پاسخی نداده و در مورد علت ازدواج نکردنش حرفی نزده است.
در سال ۱۳۹۴ و در مراسم تشییع جنازه هما روستا، همسر استاد سمندریان، عدهای شایعه کردند که پارسا پیروزفر فرزند این بازیگر باسابقه است؛ در صورتی که این خبر دروغ بود و این زوج هنری فرزندی به نام کاوه دارند.