یک نماینده ادوار مجلس گفت: در صورت خروج نفت ایران از بازار قیمتها رشد خواهد داشت هر چند کشورهای تولیدکننده عرضه بیشتر خواهند داشت و مصرفکنندگان بزرگ به ذخایر خود متوسل خواهند شد.
هدایتالله خادمی اظهار داشت: ما تمام گاز را در خط مستقیم کنار دریا و در منطقه عسلویه توسعه دادیم و یا پتروشیمی را جز موارد معدودی تنها در یک جغرافیای محدود در منطقه ماهشهر توسعه دادهایم و این به لحاظ ایمنی و امنیتی نمیتواند اقدامی مناسب باشد؛ هرچند رژیم صهیونیستی این توان را ندارد که تاسیسات نفتی ایران را مود تعرض قرار دهد، اما به لحاظ امنیت ما باید چارهاندیشی لازم را داشته باشیم.
به گزارش ایلنا، درباره لزوم تنوع در پایانههای صادرات نفت ایران اظهار داشت: ما تجربه جنگ تحمیلی عراق را داریم که در آن زمان چندین بار تاسیسات، پایانهها و سکوهای نفتی کشور مورد هدف قرار گرفت و ما این توان را داشتیم که بزودی بازسازی و تولید را احیاء کنیم.
وی افزود: احداث پایانه نفتی با توجه به موقعیت تولید نفت و دسترسی به دریا و سوقالجیشی بودن منطقه اجرا میشود، اکنون علاوه بر خارک، پایانه گوره-جاسک را داریم، اما قطعا باید برای شرایط خاص امکانات بیشتری را مهیا میکردیم.
این نماینده ادوار مجلس گفت: علاوه بر پایانه صادرات نفت موضوعی که باید مدنظر قرار گیرد اینکه ما تمام گاز را در خط مستقیم کنار دریا و در منطقه عسلویه توسعه دادیم و یا پتروشیمی را جز موارد معدودی تنها در یک جغرافیای محدود در منطقه ماهشهر توسعه دادهایم و این به لحاظ ایمنی و امنیتی نمیتواند اقدامی مناسب باشد؛ هرچند رژیم صهیونیستی این توان را ندارد که تاسیسات نفتی ایران را مود تعرض قرار دهد، اما به لحاظ امنیت ما باید چارهاندیشی لازم را داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: ایران به لحاظ موقعیت سوقالجیشی در منطقه ویژهای قرار دارد، ما در شمال و جنوب به دریا و آبهای بینالمللی دسترسی داریم، این امکان را داریم که هاب انرژی منطقه باشیم، بنابراین علاوه بر خارک این پتانسیل وجود دارد که در خزر، بندرعباس و قشم نیز اقدام به اجرای پایانه صادراتی کنیم تا تمام نفت در منطقه خارک متمرکز نباشد و آسیبپذیری احتمالی را به حداقل برسانیم.
خادمی با بیان اینکه هرگونه تحرک رژیم صهیونیستی علیه صنعت نفت ایران واکنش متقابل سختتری را در پی خواهد داشت، گفت: اسرائیلیها منطقه کوچکی در اختیار دارند و تاسیسات و زیرساخت نفتی این رژیم در منطقه کوچکی واقع شده که اگر دچار آسیب شود ضرر غیر قابل جبرانی را متحمل خواهند شد، بنابراین هرگونه آسیب به نفت ایران برای خود اسرائیل بیشتر مخاطرهآمیز خواهد بود.
وی با تاکید بر لزوم همگرایی کشورهای مسلمان برای جلوگیری از اقدامات اسرائیل در منطقه گفت: هرچند لازم است که کشورهای مسلمان همانند آنچه در سال ۱۹۴۷ علیه رژیم صهیونیستی بکار بستند؛ عمل کنند، اما این اراده کمتر دیده میشود؛ چراکه اکثر کشورهای منطقه تحت تاثیر سیاستهای غرب بدنبال ایران ضعیف و به چالش کشاندن کشور ما هستند، اکنون ترکیه و آذربایجان به فکر کریدور زنگزور، امارات در سودای جزایر سهگانه، عربستان به فکر حداکثر کردن برداشت از میادین مشترک نفتی و کویت نیز به فکر افزایش سهم از میادین مشترک است، نتیجه اینکه قریب به اتفاق کشورهای عرب منطقه منتظر ضعیف شدن کشور ما هستند.
این کارشناس حوزه انرژی درباره تاثیر خروج احتمالی نفت ایران از چرخه صادرات بر بازار و قیمت نفت تصریح کرد: هر چند رقم صادرات نفت ایران بالا نیست، اما باید در نظر داشت که قیمت نفت تحت تاثیر عوامل اقتصادی و سیاسی در نوسان است و با بروز هرگونه تنشی بسرعت واکنش نشان میدهد و در صورت خروج نفت ایران از بازار قیمتها رشد خواهد داشت هر چند کشورهای تولیدکننده عرضه بیشتر خواهند داشت و مصرفکنندگان بزرگ به ذخایر خود متوسل خواهند شد، اما باتوجه به نزدیک شدن به فصل سرما بازار دچار اختلال اگرچه در کوتاهمدت خواهد شد.
محمود خاقانی نیز در همین ارتباط، گفت: ابتدا باید بدانیم که حامیان رژیم صهونیستی در امریکا از هرگونه تنشی در سطح جهان رویگردانند، زیرا اقتصاد این کشور با بحران دست به گریبان است به طوری که میبینیم که هر دو نامزد ریاستجمهوری ایلات متحده تنها سیاست داخلی و برنامههای اقتصادی کشور خودشان را ارائه میدهند و توجهی به سیاست خارجی و اتفاقات خارج از کشور خود ندارند. چراکه امروز دنیا بدنبال حذف دلار از تجارت بینالملل است و این برای امریکا گران تمام میشود.
وی با اشاره به سکوت کشورهای عرب منطقه در مقابل فجایع انسانی در لبنان و غزه گفت: واقع امر اینکه کشورهای عرب با سکوت در قبال جنایات صهیونیسم در واقع در مقابل تسلط این رژیم بر منابع نفت و گاز موجود در سرزمینهای اشغالی نیز سکوت کردهاند و هیچ واکنشی نشان نمیدهند؛ چون به نفعشان است.
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: زمان جنگ اعراب و اسرائیل با توجه به اتحادی که بین کشورهای عرب تولیدکننده نفت علیه این رژیم صورت گرفته بود نفت به یکباره ۲۶۷ درصد افزایش یافت یعنی از ۳ دلار در هر بشکه به ۱۲ دلار رسید و این به نفع کشورهای مصرفکننده نبود، اما امروز موضوع دیگری نیز مطرح است و آن اینکه شرکتهای سرمایهگذار در میادین نفت و گاز جهان چندان هم دیدگاه منفی نسبت به بروز جنگ و تنش ندارند، چون باتوجه به هزینههای بالای برداشت از مناطقی همچون خلیج مکزیک، برزیل، اسکاتلند، آلاسکا و....؛ بالا رفتن قیمت آنها را به سود بیشتری خواهد رساند و در واقع وقتی نفت و گاز خاورمیانه تحتالشعاع تنش قرار گیرد، سرمایهگذاری آنها در مناطق دورتر توجیه بیشتری خواهد داشت.
وی بیان داشت: زمان جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه ایران وقتی خارک مورد حمله قرار گرفت کشورهای مصرفکننده دچار آسیب فروانی شدند امروز نیز اگرچه به کشورهای واردکننده خسارت وارد میشند و مجبورند نفت را با قیمت بالاتری باید خریداری کنند، اما دیدگاه برخی سرمایهگذاران متفاوت است.
خاقانی در ادامه گفت: علاوه بر این کشورهایی مثل کویت، امارات و عربستان نیز از ایجاد تنش بین ایران و اسرائیل استقبال میکنند، زیرا طبق برخی پیشبینیها بروز جنگ در هر سطحی؛ قیمت نفت را به ۲۰۰ و حتی تا ۳۰۰ دلار هم میرساند و این به سود کشورهای صادرکننده است.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد آلترناتیو برای مبادی صادرات نفت خاطرنشان کرد: اگرچه امریکا و رژیم صهیونیستی بر این نکته مطلع هستند که هرگونه اقدام علیه نفت ایران تبعات سهمگینی برای خودشان خواهد داشت، اما ما به عنوان کشوری که تجربه ۸ سال جنگ تحمیلی را داشتهایم باید تدابیر لازم برای بروز هرگونه تحرک علیه صنعت نفت را بیندیشیم و بدانیم بسیاری کشورها بدنبال ایجاد تزلزل در جایگاه ایران در منطقه هستند و ما نباید این اجازه را به آنها بدهیم.