اظهارات رئیس سازمان بورس مبنی بر رایزنی با رئیس سازمان برنامه و بودجه برای تاثیر بودجه سالآینده بر بازار سهام و همچنین پیگیری این سازمان برای احقاق حقوق سهامداران خرد، میتواند نشانه خوبی برای فعالان بازار سرمایه باشد.
شاخصکل بورس تهران، با افت ۷ هزار و ۷۰۰ واحدی، پس از ۱۰ روز متوالی، کانال ۲.۱ میلیون واحد را از دست داد.
به گزارش دنیای اقتصاد، نماگر اصلی بازار سهام در حالی در کانال ۲ میلیونواحدی حضور داشت که چندی پیش به واسطه وعدههای حمایتی تیم اقتصادی بورس، انتظارات متفاوتی درخصوص بازار سرمایه وجود داشت. این نماگر بدون لمس ۲.۲میلیون واحد با افزایش تنشهای نظامی، مسیری متفاوت را پیش گرفت.
به نظر میرسد با ازدسترفتن این کانال حساس، بازگشت به این کانال بسیار سخت باشد، چرا که بهرغم حمایت لفظی وزیر اقتصاد از بازار سرمایه، همچنان وعدههای همتی عملیاتی نشده است. علاوهبر این، تا زمان اطمینان از توقف درگیریها میان ایران و رژیم صهیونیستی، نمیتوان چشم اندازی را برای مقصد مسیر نزولی شاخص بورس، ترسیم کرد؛ هرچند به لحاظ تکنیکی، حمایت قیمتی ۲ میلیون و ۵۰ هزار واحد و پس از آن یک میلیون و ۹۳۰ هزار واحد، امنترین پناهگاه شاخص بازار است.
همه این موارد در حالی است که قیمتهای جهانی مسیری متفاوت از بازار سهام را پیشگرفتند. قیمت مس، روی، آلومینیوم، همچنان در سطوح بالایی قرار دارند. قیمت فولاد نیز با محرک چینی، سیگنال رونق میدهد، با اینوجود نفتبرنت با افزایش تنشها، تا ۷۸ دلار پیشروی کردهاست.
نماگر اصلی بازار در حالی کانال ۲.۱میلیون واحد را از دست داد که پس از برخورد با مقاومت ۲میلیون و ۱۵۰ هزار واحدی با سد ریسکهای سیاسی و نظامی نیز مواجه شدهبود. با وجود آنکه حمایت لفظی وزیر اقتصاد از بازار سرمایه، میتوانست موجب عبور از این مقاومت قیمتی داینامیک شود، اما عدمعملیاتی شدن وعدههای تیم دولت در کنار ریسکهای نظامی، ابهام بازار را برای ادامه مسیر دو چندان کرد، بهطوریکه بهنظر میرسد مقصد اصلی مسیر کاهشی قیمتها همچنان مشخص نیست.
تا زمانیکه بازار از توقف درگیریها اطمینان حاصل نکند، بدون مانع از حمایتهای قیمتی عبور خواهد کرد، با این حال همچنان نیمه کانال ۲ میلیون واحد میتواند مقصد اول نماگر اصلی بازار باشد، پس از آن یکمیلیون و ۹۳۰ هزار واحد بهعنوان مقصد دوم شاخص، عملکرد بهتری در جهت حمایت از بازار خواهد داشت.
بهنظر میرسد ۲ حمایت مذکور، در صورتی میتوانند بهخوبی بازار را هدایت کنند که از متغیرها و ریسکهای سیاسی، اطمینان کافی وجود داشته باشد. به لحاظ فنی، زمانی این اطمینان برای همه بازار حاصل خواهد شد که شاخصکل از کانال ۲.۲ میلیون عبور کرده و نشانههایی برای ثبات در بالای این کانال، وجود داشتهباشد. یکی از این نشانهها احتمالا ارزش معاملات خواهد بود.
اکنون ارزش دادوستدهای خرد بازار سهام، حدود ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان است که همچنان رقم بسیار ناچیزی محسوب میشود. همچنین خروج ۶۱۷ میلیارد تومانی سرمایه حقیقی از بازار در روز قبل، فضای وحشت را بر بازار حاکم کردهاست.
طی روز گذشته اظهارات رئیس سازمان بورس مبنی بر رایزنی با رئیس سازمان برنامه و بودجه برای تاثیر بودجه سالآینده بر بازار سهام و همچنین پیگیری این سازمان برای احقاق حقوق سهامداران خرد، میتواند نشانه خوبی برای فعالان بازار سرمایه باشد، اما همچنان مهمترین ریسک بازار، مسائل نظامی است که تا زمان کاهش یا رفع این ریسک، بازار میتواند در فضای رکود باقیبماند.
علاوهبر آن، عدمکاهش نرخ بهره که یکی از وعدههای مهم وزیر اقتصاد است، بر روند بازار اثرگذار بودهاست. بهنظر میرسد، دولت باید برای تورم هدفگذاریکرده و مسیر نرخ بهره را پس از انتخابات آمریکا معین کند.
قیمتهای جهانی به واسطه کاهش نرخ بهره آمریکا و محرکهای اقتصادی چین، همچنان در سطوح بالایی نسبت به چند ماه اخیر قرار دارند. قیمت فولاد و نفت که وزن زیادی در درآمد شرکتهای بورسی دارند، با رشد خوبی همراه شدهاند، با این حال افزایش قیمت نفت با محرک تنشهای خاورمیانه چندان به نفع بازار سرمایه نیست.
فولاد CIS، طی یک هفته با رشد ۱.۳ درصدی به ۴۷۲ دلار رسیده است. بهنظر میرسد محرکهایی که برای اقتصاد چین وجود دارد، احتمالا به قیمت فولاد و آینده این صنعت کمک میکند. مس همچنان نزدیک به ۱۰ هزار دلار مورد دادوستد قرار میگیرد. درمیان محصولات پتروشیمی، اوره ایران به ۳۰۴ دلار افزایشیافته و متانول چین نیز ۲۹۴ دلار قیمت خورده است.
به رغم آنکه گزارشهای خوبی از صنعت مس، آلومینیوم و روی منتشرشده و گزارشهای اوره سازان بهخوبی میدرخشد، اما یکی از مهمترین گزارشهایی که میتواند بازار را متحول کند، گزارشهای خوب فولادیها است. بدون واقعی شدن قیمت دلار نیما و رشد قیمت فولاد به بالای ۵۰۰ دلار، نمیتوان گزارشهای خوبی را از فولادیها شاهد بود. علاوهبر این، پالایشیها نیز باید با افزایش کرکاسپردها به رونق بازگردند.
یکی از استراتژیهای مهم سرمایهگذاران برای حضور در بازار با ریسک کم، استفاده از قرار گرفتن در موقعیت خرید اختیار فروشها است. اختیار فروشهایی که از ۴ مهر و همزمان با افت شاخصکل، بازدهیهای خوبی را نصیب فعالان بازار کردهاند.
قرارداد «طهرم۸۰۰۴»، یا اختیار فروش نماد اهرم بهعنوان نماینده شاخصکل، با قیمت اعمالهزار و ۸۰۰تومان، از ۴ مهر، با رشد بیش از ۴۰ درصدی همراه شدهاست. اختصاص بخش اندکی از سرمایه سبد سرمایهگذاران به این قرارداد، میتوانست بخشی از زیان چند روزه بازار را جبران کند، ضمن آنکه قرارداد کوتاهمدت «طهرم۷۰۲۶» که چند روز دیگر سررسید میشود، مورد توجه نوسانگیران بازار قرار داشت.
این قرارداد نیز با قیمت هزار و ۸۰۰تومان، به دلیل نزدیکشدن به سررسید نوسان پذیری بالاتری را تجربهکرده و طی چند روز معاملاتی، رشد بیش از ۱۰۰ درصدی را تجربه کردهاست. این قرارداد نیز میتوانست به نوسانگیران کمک کند تا بخش بیشتری از زیانهای سبدهای خویش را جبران کنند.
در شرایطی که محرک قوی برای بازار وجود ندارد و ابزارهای درآمد ثابت از جذابیت بالاتری برخوردار هستند، حضور در بازار بدون بیمهکردن سهام میتوان دردسرساز شود.