بر اساس گزارش وزارت نیرو که امروز شنبه به دست فارس رسید، کنتورهای هوشمند رویت و کنترلپذیر هماکنون برای مشترکانی نصب شده که نیمی از مصرف برق ایران را به خود اختصاص دادهاند.
نصف برق ایران قبل مصرف از کنتورهای هوشمند میگذرد.
به گزارش فارس، با کنتور هوشمند، توانیر میتواند مصرف یک مشترک در هر نقطه ایران را هر لحظه رویت کرده و دستور قطع یا وصل صادر کند. این ابزار اجازه مصرف فراتر از الگو به مشترک برق را نخواهد داد.
رضا که به تازگی خانه خود را ساخته و برای انشعاب برق کنتور هوشمند دریافت کرده میگوید که سازمان برق گفته دیگر مامور برای خواندن کنتور به در خانه نمیآید و «میزان مصرف ماهانه به طور مستقیم با یک مودم به اداره برق ارسال میشود.»
دو سال پیش برنامه توسعه کنتور هوشمند در دستور کار دولت وقت قرار گرفت و پس از برگزاری یک نمایشگاه با حضور شرکتهای دانشبنیان داخلی، خط تولید این فناوری در کشور راه افتاد.
همه مصارف صنعتی و کشاورزی در کنار ۳.۵ میلیون مشترک جدید خانگی هم اکنون به کنتور هوشمند مجهز شدند. میزان برق گذر کرده از کنتورهای هوشمند به ۱۷۰ میلیارد کیلووات ساعت در سال میرسد. این رقم ۱.۵ برابر همه مصرف برق یک سال هلند با اقتصادی ۲ برابر ایران است.
دولت چهاردهم هم نصب کنتور هوشمند برای باقی مشترکان را در دستور کار قرار داده، اما برنامه کمی در این زمینه اعلام نکرده است.
کنترل مصرف برق مشترکان و تأمین انرژی در سطح الگوی تعیین شده یکی از راهکارهای غیرقیمتی برای بهینهسازی مصرف انرژی است که مقدمه اجرای این راهکار ابزار کنتور هوشمند است.
کارشناس انرژی سجاد حسیننیا راهکارهای غیرقیمتی در کنترل مصرف انرژی را غیر مؤثر و پرهزینه دانسته و معتقد است که ابزار قیمت بهترین راهکار برای کنترل مصرف انرژی است و با افزایش پلکانی قیمت میتوان بدون هزینه و صرفاً با قاعدهگذاری مصرف انرژی را مدیریت کرد.
اما یک کارشناس دیگر به تبعات اجتماعی راهکارهای قیمتی اشاره کرده و میگوید که معیشت خانواده امکان اجرای راهکارهای قیمتی را گرفته و برای مهار رشد سرکش برق چارهای جز توسعه ابزارهای مدیریت از جمله کنتور هوشمند نداریم.
بر اساس سند امنیت انرژی اتحادیه اروپا کنتورهای هوشمند با تعیین سقف مصرف عامل صرفهجویی ۷ درصدی مصرف برق کشورهای عضو این اتحادیه شدهاند و اروپاییها با توسعه کنتور هوشمند امکان توسعه بازار برق را هم فراهم کردند.