«بحث مقاومت یکی از پایههای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، در گذشته بوده و در آینده هم خواهد بود. پیوند ما با محور مقاومت یک پیوند بنیادین است و ما همه ظرفیتهای خود را در حمایت از محور مقاومت و در حمایت از مردم مظلوم فلسطین به خصوص در غزه بهکار خواهیم گرفت.»
وزیر خارجه ایران با بیان اینکه وزارت خارجه در هماهنگی کامل با نیروهای مسلح خواهد بود، گفت که «بهگونهای حرکت خواهیم کرد که منافع ملی، امنیت کامل و عزت ملی کشور به صورت کامل محقق شود».
به گزارش ایسنا، «سید عباس عراقچی» صبح شنبه و در حاشیه حضور در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) و مزار شهید «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه شهید، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
وزیر خارجه ایران در ابتدای سخنان خود گفت: توفیق این را داشتم که برای زیارت حضرت عبدالعظیم (ع) و البته زیارت مزار برادر شهیدم آقای دکتر امیرعبداللهیان به این مکان مقدس بیایم. فقدان ایشان را یک خسارتی را برای وزارت امور خارجه میدانم اما مطمئن هستم که حتما از دعاهای خیر ایشان در آن دنیا بهرهمند خواهیم و مثل آن زمانی که در وزارت امور خارجه بودند، متوجه وزارت امور خارجه هستند و ما را دعا خواهند کرد.
او همچنین گفت: بر خود واجب میدانستم قبل از آنکه وارد دفترم در وزارت خارجه شوم، با شهید امیرعبداللهیان تجدید عهد کنم.
او در پاسخ به سوالی درباره نحوه پاسخ ایران به ترور شهید «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران توسط رژیم صهیونیستی گفت: بحث مقاومت یکی از پایههای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، در گذشته بوده و در آینده هم خواهد بود. پیوند ما با محور مقاومت یک پیوند بنیادین است و ما همه ظرفیتهای خود را در حمایت از محور مقاومت و در حمایت از مردم مظلوم فلسطین به خصوص در غزه بهکار خواهیم گرفت.
عراقچی در ادامه سخنان خود گفت: اینجا یکی از جاهایی است که پیوند میدان و دیپلماسی بهصورت بسیار روشن خود را نشان میدهد. آقای دکتر امیرعبداللهیان در این جهت بسیار تلاش کردند و عملیات «وعده صادق» که اجرا شد، به نظر من یکی از مدلهای بسیار خوب هماهنگی میدان و دیپلماسی بود که با تلاش ایشان و فرماندهان میدانی صورت گرفت.
وزیر خارجه ایران با اشاره به عملیات وعده صادق که در پاسخ به حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان سفارت ایران صورت گرفت، ادامه داد: هم پاسخ ایران به جنایات رژیم صهیونیستی داده شد و هم از گسترش جنگ در منطقه که خواست رژیم صهیونیستی بود، جلوگیری شد. این بار هم همینطور خواهد بود و ما در هماهنگی کامل با نیروهای مسلح هستیم.
او تاکید کرد: دیپلماسی مکمل میدان است و میدان مکمل دیپلماسی و با هم انشاءالله بهگونهای حرکت خواهیم کرد که منافع ملی کشور، امنیت کامل کشور و عزت ملی کشور به صورت کامل محقق شود.
عراقچی در پاسخ به سوالی در ارتباط با مذاکرات رفع تحریمها اظهار کرد: مذاکره و رفع تحریمها را از مسیرهای عزتمندانه و شرافتمندانه دنبال خواهیم کرد و همانطور که دیشب گفتم تعجیل و همچنین تاخیر بیجهتی در این زمینه نخواهیم داشت؛ مشورتها را با طرفهای مختلف آغاز میکنیم تا انشاالله بتوانیم منافع ملت ایران را محقق کنیم.
وزیر خارجه ایران جمعه شب و در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه خبر نیز درباره مذاکرات رفع تحریمها گفته بود: اکنون احیای مذاکرات به آسانی گذشته نیست. شرایط بینالمللی عوض شده است، در این فاصله جنگ اوکراین پیش آمده که تاثیرات عمیقی بر نگاه امنیتی اروپاییها و به اصطلاح ترتیبات امنیتی بینالمللی گذاشته است؛ جنگ غزه، حمله رژیم صهیونیستی و کشتاری که در آنجا صورت گرفته نیز شرایط منطقه را کاملا دگرگون کرده است.
وزیر خارجه ایران گفت: تصویری که الان وجود داره نسبت به تصویر گذشته، تصویر متفاوتی هست. در خود برجام هم بعضی از تاریخهایی که وجود داشته، گذشته است و لذا برجام به آن شکل فعلی که وجود دارد قابل احیا نیست، به تعبیری حتما باید این سند دوباره باز شود، قسمتهایی از آن مورد تغییر واقع شود و این کار آسانی نیست. شما میدانید وقتی یک سندی باز میشود دیگر دوباره جمع کردن آن کار شاقی است.
عراقچی گفت: در مذاکرات ۱۴۰۰، مذاکرات مربوط به نحوه بازگشت به برجام بود و در مورد خود برجام هیچ مذاکره نداشتیم. اکنون مقداری شرایط متفاوت شده است و ما باید با یک نگاه متفاوتی وارد صحنه شویم. آن شکل قبلی مذاکرات و توافق برجام، همه اینها میتواند یک راهنما و به اصطلاح رفرنس یا مرجعی برای رجوع و استفاده باشند ولی دیگر آنها به آن شکل نمیتوانند مورد اجرا واقع شوند؛ مذاکرات جدیدی باید شکل بگیرد؛ کار آسانی نخواهد بود ولی ما همه تلاش خودمان را خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: این را یک ماموریت و یک تکلیف برای خودمان میدانیم که برای کاهش هزینههای تحریمها بر مردم و برای رفع تحریمها تلاش کنیم. انشاءالله این موضوع در دستور کار قرار خواهیم داد و از همه استعداد علمی، سیاسی و حقوقی کشور در این مسیر استفاده خواهیم کرد و امیدوار هستیم که بتونیم گام مثبتی در این جهت برداریم.
او همچنین گفت: ما ۲ راهبرد خنثیسازی تحریمها و رفع تحریمها را دنبال میکنیم؛ البته بحث خنثیسازی تحریمها اولویت بیشتری دارد.
وزیر خارجه ایران افزود: ماموریت دیگر ما در کنار خنثیسازی تحریمها، تلاش برای رفع تحریمهاست که این ماموریت خاص وزارت خارجه است. ما موضوع رفع تحریمها به صورت شرافتمندانه را دنبال میکنیم، این موضوع در دولت سیزدهم پیگیری و ما نیز در دولت چهاردهم تلاش میکنیم که این موضوع به صورت عزتمندانه احیا شود و جلو برود.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «اگر بتوانیم در رفع تحریمها یک ساعت هم تاخیر نمیکنیم»، ادامه داد: تلاش ما در این زمینه مستمر خواهد بود و این موضوع از طریق مذاکره و یا از هر طریق شرافتمندانه دیگری شروع میشود و در این زمینه تعجیل و تاخیر بیجهتی نخواهیم داشت. مذاکرات را فرسایشی نیز نمیکنیم.
عراقچی همچنین در پاسخ به سوال دیگر خبرنگاران در حاشیه حضور در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) در مورد روابط با کشورهای همسایه و اوراسیا در دولت چهاردهم اظهار کرد: گسترش تعاملات با کشورهای همسایه، منطقه و پیرامونی در اولویت ما قرار دارد؛ در گذشته اینگونه بوده است، در دولت سیزدهم این موضوع گسترش بیشتری پیدا کرد و در دولت چهاردهم نیز این تعاملات و ارتباطات گسترش پیدا خواهد کرد و در اولویت ما قرار دارد.
وزیر خارجه ایران همچنین در مورد رایزنیهای اخیر خود با وزرای خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس و تاکید او در این گفتوگوهای تلفنی مبنی بر حق ایران جهت تنبیه رژیم صهیونیستی در پی ترور شهید «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران اظهار کرد: به طور کلی عرض میکنم که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارای یکسری اصول و مبناهایی است که تغییرناپذیر است و در همه دولتها اجرا میشود و انشاءالله در دولت چهاردهم نیز با توان بیشتری اجرا خواهد شد.
او با تاکید بر این موضوع که «این اصول و مبناها با هماهنگیهای بیشتری در تعامل با نهادهای مربوطه از جمله مجلس پیگیری و اجرا خواهد شد»، گفت: دولت چهاردهم دوگانهسازی و قطبیسازی که غربیها میخواهند در کشور ایجاد کنند و این طور نشان دهند که بین دولت و حاکمیت دوگانگی وجود دارد، از بین برده است. دکتر پزشکیان با صحبتها و سخنرانیهای خود بر این موضوع تاکید داشتند و در همین چارچوب دولت وفاق ملی را به مجلس شورای اسلامی معرفی کردند و اقدام مجلس نیز در دادن رای اعتماد به همه وزرا در همین چارچوب بود و در واقع مجلس نیز پاسخ مثبتی را به این ایده دادند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه «تلاش دشمنان برای جداسازی، دوگانهسازی و قطبیسازی در داخل کشور از بین رفته و مجموعه ما به صورت متحد و محکم به دنبال تحقق آرمانها خواهد بود»، گفت: در رایزنیهایی که با وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه داشتم بحث اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی مطرح شد. در این گفتوگوها تاکید کردم که اقدام رژیم صهیونیستی در تجاوز به امنیت و حاکمیت ایران حتما بدون پاسخ نمیماند و جمهوری اسلامی ایران پاسخ خود را به صورت دقیق، حساب شده و مدیریت شده و با در نظر گرفتن تمامی ابعاد لازم خواهد داد.
عراقچی تاکید کرد: ما اسیر دامهایی که ممکن است پهن شده باشد، نخواهیم شد و این انتقام در زمان مناسب و به شیوه مناسب گرفته میشود و هیچ وجه تردیدی در اصل آن وجود ندارد.