«آنچه در غزه در ۹ ماه گذشته رخ داده است ویرانگر است. تصاویر کودکان کشته شده و افراد مستاصل و گرسنه که برای امنیت خود به دنبال سرپناهی هستند و گاهی اوقات برای بار دوم، سوم یا چهارم آواره میشوند. ما نمیتوانیم در مواجهه با این فجایع بی تفاوت باشیم. ما نمیتوانیم به خود اجازه دهیم در برابر رنج بی حس شویم و من سکوت نخواهم کرد.»
کاندیدای احتمالی معاونت رئیس جمهور آمریکا با حمله تند به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اسرائیل را نیرویی خطرناک و ویرانگر و شخصی دانست که مانع برقراری صلح در خاورمیانه است.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره، «جاش شاپیرو» فرماندار دموکرات ایالت پنسلیوانیا و کاندیدای احتمالی معاونت رئیس جمهور آمریکا با حمله تند به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اسرائیل را نیرویی خطرناک و ویرانگر و شخصی دانست که مانع برقراری صلح در خاورمیانه است.
شاپیرو سخنان «کامالا هاریس» معاون رئیس جمهور آمریکا درباره جنگ غزه تأیید کرد و گفت که هاریس با جلب توجه به رنج بیگناهان در نوار غزه کاملا بر حق بود.
وی در سخنانی که در حاشیه فعالیتهای حمایت از کاندیداتوری هاریس برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بیان کرد گفت: هاریس درباره حق اسرائیل در دفاع از خود، نیاز به بازگرداندن اسیران به دیارشان و درباره ضرورت برقراری صلح در خاورمیانه سخن گفت.
شاپیرو افزود: هاریس وقتی توجه همگان را به رنج بیگناهان در نوار غزه جلب کرد کاملا بر حق بود و من بر این باورم که مساله را به شیوهای که ارائه کرد کار درست را انجام داد.
وی در ادامه گفت: نظر من از مدتی پیش و از هفتهها پیش همیشه این بود که ما نیاز به راه حل دو کشوی هستیم به طوری که فلسطینیها در کنار اسرائیلی در صلح به سر ببرند.
معاون احتمالی رئیس جمهور آمریکا در ادامه تأکید کرد که: من بر این باورم که باید واقعیت را درباره بنیامین نتانیاهو بگوییم. به باور من نتانیاهو یک نیروی خطرناک و ویرانگر و شخصی است که مانع برقراری صلح در خاورمیانه است.
این در حالی است که کامالا هریس معاون رئیس جمهوری و نامزد احتمالی حزب دموکرات آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، دیروز (پنجشنبه) پس از دیدار با نتانیاهو در واشنگتن، اعلام کرد که درباره وضعیت فاجعه بار انسانی در غزه سکوت نخواهد کرد.
هریس روز پنجشنبه پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در واشنگتن، به خبرنگاران گفت که تعهد او به موجودیت و امنیت اسرائیل «تزلزل ناپذیر» است، اما در جنگ غزه و طی بیش از ۹ ماه گذشته «بیش از حد» غیرنظامیان بیگناه کشته شده اند.
او گفت: «آنچه در غزه در ۹ ماه گذشته رخ داده است ویرانگر است. تصاویر کودکان کشته شده و افراد مستاصل و گرسنه که برای امنیت خود به دنبال سرپناهی هستند و گاهی اوقات برای بار دوم، سوم یا چهارم آواره میشوند.»
وی افزود: «ما نمیتوانیم در مواجهه با این فجایع بیتفاوت باشیم. ما نمیتوانیم به خود اجازه دهیم در برابر رنج بیحس شویم و من سکوت نخواهم کرد.»
هریس که در اقدامی حساب شده به نشست سخنرانی نتانیاهو در کنگره آمریکا نرفته و تلاش کرده رای دهندگان جوان حزب دموکرات را بار دیگر به کارزار انتخاباتی خود جلب کند؛ گفت که او از نتانیاهو خواسته است تا با پیشنهاد آتشبس مورد حمایت آمریکا موافقت کند.
وی در این باره گفت: «زمان آن فرا رسیده است که این جنگ به گونهای پایان یابد که اسرائیل در امنیت باشد، همه گروگانها آزاد شوند، درد و رنج فلسطینیان در غزه پایان یابد و مردم فلسطین بتوانند از حق خود برای آزادی، کرامت و تعیین سرنوشت خود استفاده کنند.»
این اظهارات در حالی است که نتانیاهو در سخنرانی خود در کنگره آب پاکی را روی دست هر مقام و ناظری که انتظار حل مساله با تشکیل فرمول دو دولت فلسطینی و اسرائیلی را دارد، ریخت و مدعی شد اسرائیل خانه تاریخی قوم یهود و شهر اورشلیم (قدس) پایتخت غیرقابل تقسیم آن است.
هریس همچنین حمایت خود از حق اسرائیل برای دفاع از خود را تکرار کرد و حماس را به عنوان یک «سازمان تروریستی بیرحم» محکوم کرد و اسامی پنج شهروند آمریکایی را که گمان میرود در اسارت حماس در غزه هستند را برشمرد.
او گفت: «من تاکنون چندین بار با خانوادههای این گروگانهای آمریکایی ملاقات کردهام و هر بار به آنها گفتهام که آنها تنها نیستند و من در کنار آنها هستم و رئیس جمهور بایدن و من هر روز برای بازگرداندن آنها به خانه تلاش میکنیم.»
هریس با اشاره به اختلافات و جو قطبی درباره اسرائیل و فلسطین در جامعه آمریکا پس از جنگ غزه، از آمریکاییها نیز خواست تا به «پیچیدگی» و «ظرایف» این درگیری توجه کرده و از نگاه صفر و یک به موضوع اجتناب کنند.
در حالی که اظهارات هریس اختلافی اساسی با سیاست بایدن در قبال جنگ ۱۰ ماه گذشته در غزه نداشت؛ اما اشارات صریح او به رنج فلسطینیان وعدم سکوت در قبال فجایع انسانی در غزه با لحن رئیسش بایدن متفاوت به نظر میرسد و یک دلیل عمده آن نیز از نظر ناظران جلب آرای رای دهندگان جوان سرخورده به حزب دموکرات و جامعه مسلمانان آمریکایی در ایالتهایی مثل میشیگان است که کسب آرای آنها در انتخابات پیش رو برای پیروزی در برابر ترامپ بسیار کلیدی است.
«پتی کولهان» خبرنگار الجزیره در واشنگتن گفت که هریس بیشتر از بایدن در مورد رنج فلسطینیان صحبت کرد، در زمانی که او به عنوان نامزد احتمالی حزب دموکرات به دنبال جلب حمایت لابی اسرائیلی و تقویت اعتبار خود به عنوان یک شخصیت طرفدار اسرائیل بود.
او در مورد گرسنگی و قحطی در غزه صحبت کرد. تعداد افرادی که امنیت غذایی ندارند. تعداد افرادی که چندین بار مجبور به جابجایی شدهاند و نیز در مورد دیدن تصاویر کودکان کشته شده صحبت کرد.
به قول خبرنگار الجزیره؛ این اظهاراتی است که در رسانههای آمریکا کمترین بازتاب را دارد و تصاویر فلسطینیهای کشته و زخمی در غزه بسیار کمتر در صفحه نخست روزنامههای آمریکایی جا میگیرد و در مورد وضعیت اسفبار مردم غزه بحث بسیار کمی در فضای رسانهای آمریکا میشود.
در حالی که هریس سابقه طولانی در حمایت قوی از اسرائیل دارد.
او پس از ورود به سنای آمریکا در سال ۲۰۱۷، اولین سفر خارج از کشور خود را به اسرائیل انجام داد و یکی از اولین اقدامات او در مقام معاونت ریاست جمهوری ارائه قطعنامهای در مخالفت با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت اسرائیل بود.
هریس همچنین در کنوانسیون سالانه کمیته روابط عمومی آمریکا - اسرائیل (AIPAC) در آن سال سخنرانی کرد و به حاضران گفت که پیوندهای بین ایالات متحده و اسرائیل «ناگسستنی» است و «ما هرگز نمیتوانیم به کسی اجازه دهیم بین ما فاصله بیندازد.»
«مایکل هرتزوگ» سفیر اسرائیل در آمریکا، در مصاحبهای با روزنامه اسرائیلی «یدیوت آحرنوت» که روز سه شنبه گذشته منتشر شد، گفت که کارنامه کلی هریس «مثبت» است، اما او «تعدادی اظهارات مشکل ساز» در مورد جنگ غزه بیان کرده است.