«بهترین روش برای جلوگیری از کاهش خطر ابتلا به تب دنگی محافظت از خود در برابر نیش پشه آلوده با روشهای استفاده از لباسهای پوشیده، مجهز کردن پنجرهها به توری است؛ ضمن آنکه استفاده از محصولات مواد دافع حشرات مانند پشه میتواند خطر ابتلا را کاهش دهد.»
سازمان غذا و دارو اعلام کرد: فرآوردههای دافع حشرات از قبیل انواع روغنهای گیاهی و سایر محصولات با ادعای مشابه فاقد مستندات علمی موثق هستند و بهترین روش برای جلوگیری از کاهش خطر ابتلا به بیماری، تب دنگی محافظت در برابر نیش پشه آلوده است.
به گزارش ایرنا از وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو در خصوص تبلیغات اغواگرانه دافع حشرات بویژه پشه آئدس در فضای مجازی، اعلام کرد: این فرآوردهها که به صورت انواع روغنهای گیاهی و سایر محصولات و با ادعای مشابه عرضه میشوند، فاقد مستندات علمی موثق هستند.
در این اطلاعیه تاکید شده است: بهترین روش برای جلوگیری از کاهش خطر ابتلا به تب دنگی محافظت از خود در برابر نیش پشه آلوده با روشهای استفاده از لباسهای پوشیده، مجهز کردن پنجرهها به توری است؛ ضمن آنکه استفاده از محصولات مواد دافع حشرات مانند پشه میتواند خطر ابتلا را کاهش دهد.
سازمان غذا و دارو همچنین با اشاره به ورود محصولات جدید با مجوز سازمان غذا و دارو برای دفع پشه آئدس تاکید کرد: در حال حاضر محصولات دفع کننده حشرات در اشکال اسپری، استیک، لوسیون با ماده موثره deet در داروخانهها و مراکز معتبر در دسترس هستند.
این سازمان یادآور شد: با توجه به شرایط کنونی بر اساس هماهنگیهای انجام شده با کارخانجات تولید کننده، محصولات جدیدی در این زمینه به زودی وارد بازار خواهد شد؛ بدیهی است تمامی اقلام مورد تایید سازمان غذا و دارو در داروخانهها و مراکز معتبر در دسترس عموم قرار دارند و استفاده از محصولات فاقد مجوز بهداشتی به دلیلعدم اطمینان از ایمنی و کارایی به هیچ وجه توصیه نمیشود.
از ۲۰۰ نفری که تاکنون با علائم شدید استخوان درد و تب بالای ۴۰ درجه به مراکز درمانی مراجعه کردند، آزمایش ۶۳ نفر در خصوص ابتلا به تب دنگی مثبت شده است.
ابتلا به بیماری تب دانگ یا دِنگی در ماههای اخیر در ایران افزایش یافته است، بیماری که عامل آن گزش پشه آئدس است، پشهای که در تایرها و آبهای راکد کوچک تخمگذاری میکند و البته مسافرت به کشورهای همسایه به خصوص امارات میتواند به گسترش این بیماری در کشور دامن بزند.
بیماری تب دانگ یا دِنگی یک بیمار ویروسی است که از گزش پشه آئدس ایجاد میشود. به شرطی که این پشه قبلا فردی را که ویروس این بیماری را داشته نیش زده باشد و بر اثر گزش افراد، ویروس این بیماری را به فرد دیگر منتقل کند. در غیر این صورت گزش این پشه به تنهایی خطری ندارد.
یکی از مهمترین علائم این بیماری تب شدید است به همین علت به این بیماری تب استخوانشکن هم میگویند. این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر و استوایی دیده میشود اما انتقال پشه آئدس به کشورهای دیگر باعث گسترش این بیماری به بیش از ۱۱۰ کشور در دنیا از جمله در اروپا شده است. تب، سردرد، کمردرد، درد در پشت چشم، جوش و حساسیتهای پوستی و در مواردی خونریزی به خصوص از لثه از جمله علائم اصلی این بیماری است اما گاهی اشتراک علائم آن با برخی بیماریهای تنفسی مثل کرونا و آنفلوانزا کار شناسایی آن را سخت میکند.
بیماری تب دنگ درمان اختصاصی ندارد اما علائم آن تا حدود ۱۴ روز بعد از گزش پشه آئدس در صورتی که ناقل ویروس این بیماری باشد در فرد بروز میکند اما در بیش از ۸۰ درصد موارد علائم بسیار خفیف و در مواردی بدون علامت است. میزان مرگ و میر این بیماری نیز حدود ۲.۵ درصد است اما گسترش این بیماری از طریق تخمگذاری پشه آئدس میتواند سلامت مردم را به خطر بیندازد و در مواردی مرگآور باشد.
بنابراین مهمترین راه برای کنترل این بیماری جلوگیری از تخمگذاری پشه آئدس است، پشهای که در آبهای کوچک راکد مثل ظرف گلدانها یا در داخل تایر خودروها تخمگذاری میکند و در شرایط سخت نیز تخم این پشه زنده میماند.