کیک ماست ترکی از انواع کیکهای خوشمزه و مدرن امروزی است که بافت بسیار نرم و لطیفی دارد و در ترکیب با سس توت فرنگی طعم فوقالعادهای دارد.
فراروـ کیکها ازجمله دسرها و عصرانههای خوشمزه و دلپذیر در سراسر دنیا هستند که در انواع میوهای، خامهای، شکلاتی، پنیری و... تهیه میشوند که هرکدام طرفداران خاص خود را دارند. کیک ماست یکی از انواع کیکهای عصرانه است که برای تهیه آن به جای شیر از ماست استفاده میشود و به همین دلیل دارای بافت اسفنجی و بسیار نرمی است. کیک ماست ترکی با سس توت فرنگی نوعی کیک مدرن است که بافت آن شباهت زیادی به چیز کیک ژاپنی و کیک سن سباستین دارد. این کیک بسیار نرم و لطیف است و طعم بینظیری دارد. اگر دوست دارید اینبار درست کردن یک کیک خوشمزه و خاص را در منزل تجربه کنید، با آموزش کیک ماست ترکی همراه با سس توت فرنگی همراه ما باشید.
تخم مرغ درشت: ۴ عدد
شکر سفید: یک دوم پیمانه
ماست سفت: یک و یک دوم پیمانه
آرد سفید شیرینی: ۳ قاشق غذاخوری
بکینگ پودر: ۱ قاشق چایخوری
وانیل: ۲ قاشق چایخوری
نمک: یک چهارم قاشق چایخوری
آبلیمو: یک چهارم قاشق چایخوری
مواد لازم برای سس توت فرنگی
توت فرنگی: ۳ پیمانه
آبلیمو: ۱ قاشق غذاخوری
شکر: یک چهارم پیمانه
برای درست کردن این کیک خوشمزه ابتدا زردهها و سفیدههای تخم مرغ را که از قبل به دمای محیط رسیدهاند، جدا کنید. سفیدهها را با دورتند همزن برقی بزنید و سی ثانیه بعد نصف شکر و همه آبلیمو را داخل سفیده بریزید و مواد را با دور تند همزن برقی به مدت ۳ دقیقه هم بزنید تا ابری شود و فرم بگیرد. حالا سفیده فرم گرفته را داخل یخچال بگذارید. زردههای تخم مرغ را همراه با شکر و بقیه وانیل داخل یک کاسه بریزید و با دور تند همزن حدود ۵ دقیقه هم بزنید تا زردهها کم کم کرم رنگ و کشدار شود. حتما در حین هم زدن دورگیری را فراموش نکنید تا زرده دورتادور کاسه باقی نمانده باشد. در مرحله بعد ماست را اضافه کنید و ۱ دقیقه دیگر مواد را هم بزنید. حالا همزن را کنار بگذارید و آرد، بکینگ پودر و نمک را که از قبل با هم مخلوط کردهاید، با الک به مواد اضافه کنید و با لیسک یا همزن دستی از یک جهت هم بزنید تا همه مواد با هم مخلوط شوند.
حالا وقت اضافه کردن سفیدههای فرم گرفته است. سفیدهها را طی دو مرحله به مایه کیک اضافه کنید و با لیسک از یک جهت هم بزنید تا کاملا با مایه کیک مخلوط شود. کف قالب و روی دیوارهها را با کاغذ روغنی بپوشانید. اگر از قالب کمربندی استفاده کنید، بهتر است. حالا مایه کیک را داخل قالب بریزید و داخل فر ۱۸۰ درجه سانتیگراد که از قبل گرم کردهاید، به مدت ۴۵ تا ۵۰ دقیقه بگذارید تا بپزد. وقتی روی کیک قهوهای روشن شد، فر را خاموش کنید. کیک را از فر خارج نکنید، چون وسط کیک هنوز کمی شل است. اجازه بدهید قالب کیک به مدت نیم ساعت داخل فر خاموش بماند، سپس کیک را از فر خارج کنید و ۱ ساعت در دمای محیط قرار بدهید. سپس قالب را به مدت ۴ ساعت داخل یخچال بگذارید بماند و بعد از قالب خارج کنید و سس مخصوص را روی کیک بریزید.
برای درست کردن سس، توت فرنگیهای خرد شده، شکر و آبلیمو را داخل یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم اجاق گاز بگذارید تا به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بجوشد. حتما کف روی سس را بردارید. وقتی سس به غلظت کافی و مدنظرتان رسید، اجاق گاز را خاموش کنید. وقتی سس خنک شد، آن را روی قسمت گودی روی کیک بریزید و نوش جان کنید.
۱- برای درست کردن کیک مواد اولیه را به دمای محیط برسانید؛ بنابراین سعی کنید حداقل نیم ساعت قبل از شروع همه مواد را از یخچال خارج کنید و اجازه دهید به دمای محیط برسند. همچنین برای پخت هر کیکی آرد و مواد خشک مثل پودر کاکائو را ۳ بار الک کنید. این کار باعث هواگیری و سبک شدن آرد میشود و درنتیجه بافت کیک شما بهتر میشود.
۲- دقیق بودن دمای فر در پخت کیک نقش بسیار مهمی دارد. وقتی قالب را در فر میگذارید، باید دقیقاً به همان دمای گفته شده در دستور رسیده باشد و در طول پخت هم تغییر دما ندهد. معمولاً درجه حرارت و مدت زمان پخت در فرهای مختلف متفاوت است. به عنوان مثال اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه به مدت ۴۵ دقیقه ممکن است در فر شما با این دما و مدت نتیجه مطلوب حاصل نشود و این مسئله به این دلیل است که در واقع فر شما به آن دمای گفته شده نرسیده است یعنی شما فر را روی درجه ۱۷۵ تنظیم کردهاید؛ اما در واقع دمای واقعی فر شما ۱۷۵ نیست و ممکن است کمتر یا بیشتر از این دما بوده باشد.
کسانی که سابقه پخت شیرینی و کیک را دارند، معمولاً قلق فری که از آن استفاده میکنند، دستشان هست. مثلاً میدانند اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه در فری که استفاده میکنند، این دما روی درجه ۱۸۵ حاصل میشود. اگر زیاد با فر کار نکردهاید و دمای فرتان را نمیدانید، بهترین کار تهیه دماسنج فر است. همانطور که گفتیم، دمای بیشتر فرها دقیق نیست. استفاده از دماسنج فر بسیار ساده است و باید آن را به طبقه فر آویزان کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که معمولاً درجه حرارتی که در دستورها گفته میشود، بر مبنای فر برقی است. اگر از فر گازی استفاده میکنید و دماسنج فر ندارید، دما را حدود ۱۰ درجه سانتیگراد بیشتر بگذارید. دمایی که گفته میشود، باز هم به فر شما بستگی دارد و باید قلق فر دستتان بییاد. با چند بار امتحان کردن متوجه دما و مدت زمان پخت خواهید شد.
۳- سعی کنید یک ترازوی دیجیتال و پیمانههای استاندارد آشپزی تهیه کنید؛ زیرا در تهیه کیک و شیرینی اندازههای دقیق مواد اولیه بسیار مهم است. اندازهگیری با ترازوی دیجیتال نسبت به پیمانهها دقیقتر است. خیلی از افراد طریقه صحیح استفاده از پیمانهها را نمیدانند؛ بنابراین اگر برایتان مقدور است، حتماً ترازوی دیجیتال تهیه کنید. اگر خواستید با پیمانه اندازهگیری کنید، برای اندازهگیری مواد خشک مثل آرد و پودر کاکائو قبل از پیمانه زدن، مواد را با قاشق هم بزنید. چون این مواد بعد از مدتی حالت فشرده پیدا میکنند. نکته مهم دیگری که در فرآیند پیمانه زدن باید رعایت کنید، این است که مواد را با قاشق داخل پیمانه بریزید و به هیچ عنوان پیمانه را داخل ظرف حاوی مواد نزنید؛ چون در این حالت اندازهها دقیق نمیشوند. وقتی مواد را داخل پیمانه میریزید، نباید سرپر و گنبدی شکل باشد.
۴- همیشه زمان به هم زدن تخم مرغ چندینبار همزن را خاموش کنید و اطراف ظرف را با کمک لیسک تمیز و داخل ظرف بریزید تا ذرهای از تخم مرغ به صورت هم نزده داخل کیک نباشد، وگرنه با وجودی که از وانیل و یا اسانس استفاده میکنید، باز کیک بوی تخم مرغ میگیرد. خیلی از افراد فکر میکنند که وانیل و طعم دهندهها بوی بد تخم مرغ را از بین میبرد. درحالیکه این فکر اشتباه است. آنچه بوی بد تخم مرغ را از بین میبرد، درست هم زدن تخم مرغ است. پس این مرحله را بادقت انجام دهید.
۵- در انتخاب قالب کیک دقت کنید. اگر قالب نسبت به مواد کوچک یا بزرگ باشد، نتیجه مطلوبی نمیگیرد. همیشه باید قالبی انتخاب کنید که وقتی مواد کیک را در آن ریختید، ۱/۳ قالب خالی بماند. البته همه این موارد نیاز به تجربه دارد. شاید بار اول متوجه نشوید که چه قالبی مناسب است. باید چندبار کیک درست کنید تا چشم شما به اندازهها عادت کند و بتوانید سریع قالب مناسب را انتخاب کنید.
۶- نکته مهم دیگر در پخت کیک انتخاب جنس قالب است. قالبهای متنوع و گرانقیمت زیادی در بازار موجود است. وقتی برای خرید قالب مراجعه میکنید باتوجه به تنوع ممکن است در انتخاب قالب سر درگم شوید. یکی از بهترین قالبها برای تهیه انواع کیک که نسبت به سایر قالبها قیمت مناسبی هم دارد. قالبهای گالوانیزه است که معمولاً از همه لوازم قنادیها میتوانید تهیه کنید و در طرحها و شکلهای مختلف موجود است.
۷- یک نکته خیلی مهم که در پخت انواع کیک باید رعایت کنید، این است که در فر را قبل از ۳۰ دقیقه به هیچ عنوان باز نکنید. اگر این کار انجام دهید، تمام زحماتتان هدر میرود، زیرا در این صورت کیک شما پف نمیکند.
۸- درنهایت اینکه سعی کنید از مواد اولیه مرغوب در پخت کیک و شیرینی استفاده کنید. اگر مواد شما مرغوب نباشد، به هیچ عنوان نتیجه مطلوبی نمیگیرید. به عنوان مثال ممکن است همه نکات را رعایت کرده باشید؛ اما درنهایت کیک شما سفت شده است. این امر میتواند به این دلیل باشد که از آرد مرغوب استفاده نکردهاید.