آل صادق با اشاره به زندگی ۴۰ درصد از جمعیت عراق در کنار جدار مرزی با ایران و وجود ارتباطات فرهنگی بین خانوادههای دو کشور، ادامه داد: همانگونه که در اقتصاد و سیاست به دنبال کارهای مشترک هستیم، در حوزه هنر نیز باید به سمت تولیدات مشترک پیش برویم.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در دیدار با مسئولان عراقی، بر تحکیم روابط و مشترکات فرهنگی دو کشور تاکید کرد. او در دیدارهایی، زمینههای افزایش تعاملات فرهنگی را با چند تن از مسئولان این کشور بررسی کرد.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که به عراق سفر کرده است، در دیدارهایی با مسئولان این کشور، درباره مسائل و مشترکات و برنامههای مشترک فرهنگی با ایشان رایزنی کرد.
ایمانی پور با حضور در وزارت آموزش عالی عراق، با نعیم العبودی وزیر آموزش عالی این کشور گفتگو کرد.
او همکاریهای حوزه علمی دانشگاهی بین دو کشور را خوب ارزیابی کرد و گفت: لازم است همکاریها در حوزه علمی دانشگاهی روز به روز فزونتر شود. یکی از مسائل موجود توجه به موضوع هنر و تسهیل حضور دانشجویان عراقی برای تحصیل در رشتههای هنر در دانشکدههای هنرهای زیبا در ایران است. دانشگاههای خوبی هم اکنون در لیست انتظار تایید وزارت آموزش عالی عراق وجود دارند که لازم است با حمایتهای جنابعالی موضوع تایید آنها تسهیل شود. همچنین مشکلات معدودی که در خصوص روابط دانشگاهی دو کشور در مورد تعدادی از دانشگاها وجود داشت با پیگیریهای لازم در حال مرتفع شدن است.
وی با تاکید بر همکاری راهبردی ایران و عراق در حوزههای اموزشی و فرهنگی افزود: هماکنون جهان در حال پیچ تاریخی است و لازم است برای آینده جهان برنامه داشته باشیم و پیشنهاد ما این است که در خصوص تاسیس رشته تمدن پژوهی در دانشگاههای معتبر عراقی تسهیلات لازم صورت گیرد. ما معتقدیم برای ساخت تمدن نوین اسلامی نیاز به گفتمان سازی و همکاری مشترک داریم. در این حوزه لازم است گفتگوهای فرهنگی میان نخبگان علمی دانشگاهی دو کشور تقویت شود.
در این دیدار، العبودی گفت: ما مایل هستیم تا در خصوص رشتههایی مثل هوش مصنوعی، نانو علوم جدید و... با جمهوری اسلامی همکاری کنیم. همچنین از موضوع خواهرخواندگی دانشگاههای دو کشور حمایت میکنیم.
وی افزود: همکاری خوبی در خصوص رفع مشکلات در حوزه علمی دانشگاهی با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی در بغداد وجود دارد. ما آماده برگزاری هفته علم عراق و ایران بودیم که متاسفانه حادثه دردناک شهادت آیتالله رئیسی پیش آمد و برگزاری هفته را به تاخیر انداختیم. ما از ایجاد شعب دانشگاههای ایرانی در عراق استقبال میکنیم و نمونه همکاری ما راه اندازی دانشگاه سبطین با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی تهران است. همچنین مایلیم تا دانشجویان ایرانی در طرح «در عراق درس بخوان» شرکت کنند و در دانشگاههای عراقی به تحصیل بپردازند.
در ادامه این دیدار حجت الاسلام ایمانیپور تصریح کرد: برای ساخت آینده مشترک لازم است زمینه اجرای پژوهشهای علمی مشترک فراهم شود.
او حمایت از مراکز دانش بنیان را یکی از راههای توسعه علم و فناوری در عراق دانست و پیشنهاد کرد همکاری وزارت آموزش عالی عراق با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران تقویت شود.
ایمانی پور همچنین از همدردی دولت و ملت عراق در حادثه تلخ شهادت آیتالله رئیسی و همراهانشان تشکر کرد.
همچنین در دیدار دیگری که حجت الاسلام ایمانیپور با سیدعمار حکیم با رئیس جریان حکمت ملی عراق داشت، از همراهی و همدلی دولت، ملت و مرجعیت عراق در حادثه شهادت آیتالله رئیسی و همراهانش تشکر کرد و آن را بینظیر دانست.
سید عمار حکیم نیز در این دیدار، شهادت شهید رئیسی را خسارتی بزرگ برای ایران و منطقه دانست و اظهار کرد: همدردی ملت عراق در این حادثه ناشی از عمق روابط فرهنگی دو ملت است. واکنش ملت عراق حتی دشمنان دو ملت را نیز به تعجب واداشت.
حکیم همچنین به اشتراکات فرهنگی دو کشور اشاره کرد و مراسم اربعین حسینی (ع) را یکی از نمودهای بارز این روابط دانست.
وی تأکید کرد: روابط فرهنگی دو کشور باید هر روز تکامل پیدا کند، اما چالشهای مشترکی نیز وجود دارد که نیازمند همکاری مشترک است. از جمله این چالشها، انحرافات فکری، مواد مخدر، اباحیگری و جنگ رسانهای است.
ایمانیپور نیز با اشاره طوفانالاقصی به عنوان یک موضوع مشترک بین کشورهای مسلمان اظهار کرد: وقایع طوفان الاقصی به ما نشان میدهد که تحولات جهانی به سرعت در حال رخ دادن است و باید به تمدن آینده جهان فکر کنیم.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همچنین بر ضرورت تمدنپژوهی و پاسخگویی به سوالات جدی در حوزههای حقوق بشر، حکمرانی و محیط زیست تأکید کرد و افزود: امروز حمله جدی علیه خانواده شکل گرفته و یک جنگ جهانی علیه خانواده به وجود آمده است. اگر در موقع مناسب گفتگو نکنیم، به جای آنکه فاعل باشیم، منفعل خواهیم بود. نقش حوزههای علمیه در تولید نظریات علمی مهم است. لازم است فعالان حوزه به جای حضور تبلیغی در خارج از کشور به حضور اندیشهای روی بیاورند.
همچنین در دیدار رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با محمدکاظم آل صادق سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد گفت: در گفتگوهای انجام شده با طرف عراقی، بر تشکیل کمیته فرهنگی مشترک دو کشور برای پیگیری اجراییسازی تفاهمنامهها به توافق رسیدیم.
وی ضمن تشکر از همکاریهای سفیر محترم با رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بغداد، تأکید کرد: تمام فعالیتهای فرهنگی جمهوری اسلامی در عراق باید با محوریت رایزنی فرهنگی به انجام رسد.
در ادامه این دیدار، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق بیان کرد: عراق همسایه استراتژیک و عمق راهبردی ایران است.
آل صادق با اشاره به زندگی ۴۰ درصد از جمعیت عراق در کنار جدار مرزی با ایران و وجود ارتباطات فرهنگی بین خانوادههای دو کشور، ادامه داد: همانگونه که در اقتصاد و سیاست به دنبال کارهای مشترک هستیم، در حوزه هنر نیز باید به سمت تولیدات مشترک پیش برویم.
وی بر افزایش کمیت و کیفیت فعالیتهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد و توجه جدی به میراث فرهنگی مشترک را ضروری دانست.
آل صادق همچنین خواستار پیگیری موضوع ترمیم طاق کسری توسط وزارت میراث فرهنگی و گردشگری شد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد افزود: ۵۰ درصد از گردشگران خارجی در ایران مربوط به کشور عراق است و باید برای مدیریت و افزایش آن برنامهریزی صورت گیرد. تأسیس شرکتهای مشترک گردشگری و فعالیت هدفمند در حوزه ترجمه کتابهای ایرانی به زبان عربی را از جمله راههای مدیریت حوزه گردشگری است.