bato-adv
با افت سوخت نفتی، رشد اقتصادی زمستان به کمترین میزان ۸ فصل اخیر رسید

افزایش صادرات نفت بی‌تاثیر در رشد اقتصادی

افزایش صادرات نفت بی‌تاثیر در رشد اقتصادی

در شرایط کنونی اثر افزایش صادرات نفت در رشد اقتصادی کاهش یافته است؛ بنابراین به نظر می‌رسد در زمستان۱۴۰۲ ماه‌عسل رشد نفتی به پایان رسیده است.

تاریخ انتشار: ۰۸:۲۷ - ۱۳ خرداد ۱۴۰۳

داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه به تازگی آخرین آمار‌های مربوط به رشد در سال۱۴۰۲ را اعلام کرد. طبق گفته منظور، رشد اقتصادی سال گذشته برابر با ۵.۷درصد بوده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، محاسبات نشان می‌دهد با توجه به این رقم، رشد اقتصادی فصلی در زمستان سال۱۴۰۲ به ۲.۸درصد رسیده است که کمترین میزان رشد در ۸فصل اخیر محسوب می‌شود. «دنیای‌اقتصاد» پیش از این در گزارشی به وضعیت رشد اقتصادی نفتی اشاره کرده بود.

به نظر می‌رسد در شرایط کنونی اثر افزایش صادرات نفت (به‌دلیل گشایش‌های دیپلماتیک) در رشد کاهش یافته است؛ بنابراین به نظر می‌رسد در زمستان۱۴۰۲ ماه‌عسل رشد نفتی به پایان رسیده است و در صورتی‌که سیاستگذار خواهان تداوم رشد باشد، باید زمینه برای رشد اقتصادی با موتور جدید را فراهم کند. فراهم کردن شرایط برای افزایش سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در شرایط با ثبات، بهبود بهره‌وری و استفاده از تکنولوژی می‌تواند عوامل موثر در بهبود رشد اقتصادی باشد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه به‌تازگی و پس از مدتی طولانی در یک نشست خبری با اصحاب‌رسانه‌های مختلف به گفتگو پرداخت. منظور در این نشست از نرخ رشد اقتصادی ۵.۷‌درصد در سال‌۱۴۰۲ خبر داد. محاسبات نشان می‌دهد در صورتی‌که رشد اقتصادی سالانه در سال‌۱۴۰۲‌برابر با ۵.۷‌درصد باشد، رشد اقتصادی فصلی در زمستان این سال برابر با ۲.۸‌درصد است که حاکی از افت ۲.۳ واحد‌درصدی این متغیر در زمستان نسبت به فصل قبل است.

بررسی آمار‌ها به ما می‌گوید که این رقم رشد فصلی، پایین‌ترین میزان رشد در دو سال‌اخیر محسوب می‌شود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه پیش از این اشاره کرده‌بود که حدود نیمی از این رشد اقتصادی مربوط به بخش نفت و گاز بوده‌است. با توجه به افت این رشد به‌نظر می‌رسد اثر افزایش فروش نفت و گاز در سال‌گذشته در آمار‌های رشد به‌تدریج کمرنگ شده‌است.

داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در نشست خبری خود در روز شنبه ۱۲ خرداد رشد اقتصادی سال‌۱۴۰۲ را ۵.۷‌درصد اعلام کرد. با اعلام رشد اقتصادی سال‌۱۴۰۲ می‌توان با توجه به آمار‌ها گفت که در سه سال‌گذشته رشد اقتصادی کشور بیش از ۵‌درصد بوده‌است، با این حال علاوه‌بر میزان رشد، باید کیفیت رشد را نیز به‌عنوان یک عامل مهم مورد بررسی قرار داد.

منظور پیش از این در یک گفت‌وگوی تلویزیونی اعلام کرده‌بود حدود نیمی از میزان رشد اقتصادی اخیر مربوط به رشد بخش نفت و گاز بوده‌است. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد بخشی از رشد‌های اخیر، به دلیل به‌کارگیری ظرفیت‌های اقتصادی کشور که در دهه‌۱۳۹۰ و دوره کرونا مورد‌ استفاده قرار نگرفته، بوده‌است. با توجه به این وضعیت می‌توان ادعا کرد رشد اقتصادی در سه سال‌اخیر، اگرچه رقمی بالا را ثبت کرده، اما کیفیت مناسبی نداشته‌است و مردم آن‌را احساس نکرده‌اند.

بودجه انقباضی منظور

منظور در نشست خبری خود همچنین در رابطه با وضعیت کسری بودجه، گفت: امسال دولت تلاش کرد منابع را واقعی ببیند و براساس پیش‌بینی‌ها کسری‌بودجه نخواهیم داشت؛ زیرا منابع ما پایدار و حدود ۲۳‌درصد بودجه‌عمومی رشد داشته که در برخی سال‌ها این رشد به بیش از ۵۰‌درصد رسیده‌است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه‌در رابطه با بودجه‌امسال یادآور شد: دولت از کسری‌بودجه پنهان اجتناب کرده‌است، منابع واگذاری شرکت‌های دولتی نصف شده و منابع حاصل از مولد‌سازی نیز پنجاه‌درصد کاهش‌یافت تا منابع موهومی در بودجه وارد نشود.

بنزین گران نمی‌شود

این مقام اقتصادی همچنین در رابطه با این سوال که مربوط به وضعیت کسری‌بودجه ناشی از هدفمندی یارانه‌ها بود، گفت: بر اساس آنچه که به‌عنوان جدول ۸ پیش‌بینی کردیم، انتظار می‌رود بودجه‌هدفمندی تحقق یابد؛ زیرا سال‌گذشته طبق پیش‌بینی‌ها، عدد مربوط به بند هدفمندی تحقق پیدا کرد و امسال نیز مطابق با برنامه ریزی‌های مربوط به‌فروش نفت این بودجه تحقق می‌یابد. البته دولت دائما در حال بررسی وضعیت بودجه‌است.

او همچنین اعلام کرد: عملکرد منابع هدفمندی یارانه بالغ بر ۹۰‌ درصد بوده‌است. این منابع عمدتا از محل صادرات گاز و فرآورده‌های نفتی تامین خواهد شد و بر این اساس امسال نگرانی چندانی در این بخش نخواهیم داشت. البته باید یادآوری کنم در جهت جلوگیری از قاچاق و مدیریت مصرف، یک سامانه در مورد توزیع سوخت گازوئیل ایجاد شده تا تخصیص سوخت بر اساس پیمایش انجام شود. ۱۳ طرح غیر‌قیمتی در حوزه سوخت در شورای اقتصاد تصویب شده‌است. بهینه‌سازی بازار انرژی یکی از این مصوبات است که کمک می‌کند منابع مازاد انرژی آزاد و در اختیار حوزه صادرات جهت کمک به تامین حداکثری منابع هدفمندی یارانه ها، قرار گیرد.

افزایش صادرات نفت بی تاثیر در رشد اقتصادی//

همسان سازی بازنشستگان به کجا رسید؟

منظور در مورد همسان‌سازی حقوق بازنشستگان گفت: حقوق یک بخشی از بازنشستگان توسط صندوق‌های دولتی و بخشی دیگر توسط صندوق‌های غیر‌دولتی پرداخت می‌شود. در قانون برنامه توسعه هفتم برای بخش‌های دولتی بودجه‌ای درنظر گرفتیم تا به‌صورت مداوم و بدون خلل حقوق پرداخت شود؛ به‌طوری که در سال‌اول ۴۰‌ درصد و در دو سال‌بعد هم ۶۰‌درصد اجرایی شود که منابع آن در قانون بودجه‌امسال دیده شده‌است.

معاون رئیس‌جمهور افزود: با ابلاغ قانون بودجه در حال تنظیم احکام حقوقی بازنشستگان هستیم و جلسات با صندوق‌های بازنشستگی شروع شده که در روز‌های آینده تکمیل خواهد شد، مقدمات اجرای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را انجام می‌دهند و از ابتدای سال‌اجرایی خواهد شد. در قانون بودجه پیش‌بینی‌شده که دولت ۱۳۰‌ هزار میلیارد‌ تومان از بدهی خود را به تامین‌اجتماعی پرداخت کند.

جایگاه نفت در بودجه امسال

این مقام کابینه که پیش از این به‌جایگاه نفت در رشد اقتصادی اشاره کرده‌بود، گفت: امسال سهم نفت در بودجه‌کشور کاهش داشته، به‌طوری که کل سهم نفت در بودجه‌۲۰‌ درصد است که این موضوع گام بزرگی درخصوص نفت زدایی در بودجه به‌شمار می‌رود. انتظار می‌رود درآمد حاصل از فروش نفت در راستای توسعه کشور هزینه شود.

منظور اضافه کرد: با توجه به میزان صادرات نفتی که پیش‌بینی کردیم، سهم دولت از صادرات نفت را حدود ۵۸۰‌ هزار میلیارد‌ تومان پیش‌بینی کرده و فکر می‌کنیم صادرات نفت بتواند پاسخگوی نیاز‌های کشور باشد.

وی ادامه‌داد: این نکته را باید متذکر شوم که هر بشکه نفت هم‌اکنون بیش از ۷۱ دلار قیمت داشته که بیش از پیش‌بینی اولیه قیمت نفت در بودجه سال‌۱۴۰۳ است.

معافیت‌های تبصره‌۶ پابرجاست

معاون رئیس‌جمهور درخصوص دلایل عقب‌نشینی سازمان برنامه از سقف معافیت‌های مالیاتی تا ۵۰۰‌ میلیارد تومان که در بند (س) تبصره‌۶ بودجه‌سال‌۱۴۰۳ آمده بود، گفت: این بند توسط مجلس اضافه شده و دولت روی منابع حاصل از آن حساب نکرده‌بود. این مساله منجر به به‌هم ریختن وضعیت اقتصاد می‌شود و نظم جامعه را به‌هم می‌زند.

او افزود: این مورد به‌زودی اصلاح خواهد شد.

منظور درخصوص تداوم طرح کالابرگ الکترونیک گفت: دولت مصوبه‌ای در نیمه اردیبهشت ماه امسال تصویب کرد که ۲۰همت برای کالابرگ تامین و این روند ادامه‌دار خواهد بود و دهک‌های پایین کشور می‌توانند بدون‌توجه به بازار آزاد اقلام خود را با استفاده از کالابرگ با قیمت پایین‌تری خریداری کنند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود؛ دولت سعی دارد قیمت ۱۱قلم کالای خوراکی برای اقشار کم‌درآمد بر اساس نرخ سال‌قبل باشد تا اطمینان‌خاطر برای آن‌ها فراهم شود.

کاهش سهم اوراق از بودجه

رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره جایگاه انتشار اوراق در دولت سیزدهم گفت: انتشار اوراق یکی از روش‌های مطمئن و غیر تورمی برای تامین مالی دولت به‌ویژه برای پروژه‌های عمرانی است. به‌صورت خالص ۴۲۲ همت در سه سال‌اخیر، اصل و سود اوراق منتشر شده در دولت قبل را پرداخت کرده‌ایم.

او گفت: تنها در سال‌گذشته ۳۳۰ همت بازپرداخت اوراق دولت قبل انجام شد. سهم خالص اوراق در منابع بودجه در سه سال‌پایانی دولت قبل ۱۴‌ درصد بود، اما در این دولت به ۵.۵ درصد کاهش یافته‌است.

منظور افزود: برخی اقدامات دیگر در زمینه اصلاح ساختار بودجه، افزایش سهم درآمد‌های پایدار در بودجه و کاهش کسری تراز عملیاتی است. همچنین ایجاد حساب واحد خزانه برای شفافیت عملکرد مالی دستگاه‌ها اجرایی شد. اقدام دولت در جهت پرداخت به ذی‌نفع نهایی نیز حرکتی به سمت پرداخت‌های یکپارچه و شفاف دولت بود.

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین