امروزه تخممرغ بهعنوان یکی از بهترین و کمهزینهترین مواد غذایی برای دریافت پروتئین موردنیاز بدن محسوب میشود.
تخممرغ منبع خوبی جهت دریافت اسیدهای آمینه ضروری، آنتیاکسیدانها و آهن است. پروتئین موجود در سفیده تخممرغ با کیفیتترین نوع پروتئین است که به عنوان پروتئین استاندارد هم شناخته شده است. زرده تخممرغ نیز حاوی پروتئین بوده و مصرف آن کلسترول خوب (HDL) را افزایش و میزان کلسترول بد (LDL) را کاهش میدهد و از این طریق به کاهش خطر بیماری قلبی عروقی کمک میکند. همچنین زرده تخممرغ حاوی یک ماده مغذی به نام کولین بوده که یکی از اجزا غشاهای سلولی است.
به گزارش ایسنا، تخممرغ یکی از منابع طبیعی ویتامین D است که برای جذب کلسیم ضروری است و از این طریق به تقویت استخوانها و دندانها کمک میکند. این ماده غذایی به واسطه قدرت سیرکنندگی به کاهش چربی و وزن بدن کمک میکند و دو آنتیاکسیدان موجود در تخممرغ به نامهای لوتئین و زاکسنتین اثرات محافظتی قوی روی چشمها دارند و مشخص شده، پروتئین تخممرغ میتواند به افزایش قد در کودکان کمک و از بیماری کواشیورکور محافظت کند.
پروتئین تخممرغ برای سلامت عضلات اسکلتی و محافظت در برابر سارکوپنی (از دست رفتن و زوال توده ماهیچه) مهم است. تخممرغ به سبب تامین ۲۲ درصد از مقدار توصیه شده مصرف روزانه سلنیوم در بهبود سیستم ایمنی موثر است و هورمونهای تیروئید را تنظیم میکند. تخممرغ حاوی ویتامینهای گروه ب است و این گروه ویتامینها به سلامت پوست، مو، چشمها و کبد کمک میکند.
ورزشکاران در هر رشته ورزشی به خاطر انجام فعالیتهای بدنی نیاز به مصرف پروتئین بیشتری (جهت ساختن عضله و ترمیم بافتهای آسیب دیده) دارند. تخممرغ به عنوان یک منبع پروتئینی کامل میتواند بهترین گزینه برای عضله سازی در ورزشکاران باشد. همچنین این ماده غذایی به خاطر داشتن مقدار زیادی ویتامین B ۲ در آزادسازی انرژی از مواد غذایی و در نهایت بهبود سطح انرژی ورزشکاران موثر است.
مصرف تخممرغ در ورزشکاران به عضلهسازی و بازسازی بافتهای آسیب کمک میکند و سفیده تخممرغ به سبب داشتن pH حدود ۹ (وضعیت قلیایی) برای حفظ تعادل pH بدن موثر است و باعث کاهش اسیدیته خون و عضله میشود.
بهترین شکل مصرف تخممرغ، آبپز کردن آن است چرا که در شکل آبپز میزان جذب و هضم آن افزیش مییابد و کالری اضافی بابت مصرف به صورت نیمرو یا املت دریافت نمیشود.
ورزشکارانی که به دنبال کاهش وزن هستند، میتوانند با مصرف پروتئین به ویژه پروتئین موجود در سفیده تخممرغ سریعتر به هدف خود برسند. یک تخم مرغ بزرگ حدود ۸۵ کالری و ۶ گرم پروتئین دارد و ورزشکاران بهتر است حدود یک تا ۲ ساعت قبل از شروع تمرینات و همچنین بلافاصه پس از اتمام تمرینات ورزشی، تخم مرغ مصرف کنند. این طریقه زمان مصرف تخممرغ میتواند به جلوگیری از تحلیل عضلات و آسیب به بافتهای بدن کمک کند.
میزان مصرف تخممرغ تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، سابقه خانوادگی، نحوه تهیه تخممرغ، رژیم غذایی کلی و میزان کلسترل دریافتی از راه مواد غذایی قرار دارد. ورزشکاران و افرادی که هیچ گونه بیماری ندارند میتوانند هر روز ۱ تا ۲ عدد تخم مرغ مصرف کنند، اما بهتر است ۴ روز در هفته مصرف شود. افرادی که دارای بیماریهای قلبی عروقی، کلیوی و... نیز هستند، میتوانند سه روز غیر متوالی در هفته تخممرغ مصرف کنند.