بازار سرمایه در روزهای جاری از کمبود نقدینگی فعال رنج میبرد؛ از این رو تا زمانی که سیاستهای انقباضی حداکثری فعلی تغییر خاصی نکند و نرخ دلار نیما افزایش چندانی نداشته باشد، نمیتوان رشد بازار و تغییر روند فعلی را متصور بود.
بهراد موسوی در دنیای اقتصاد نوشت: روز گذشته یازدهمین روز متوالی ریزش نماگر اصلی بازار سرمایه در حالی رقم خورد که شاخص کل بورس تهران با افت ۱.۴۸ درصدی، ۳۲ هزار و ۳۹۱ واحد از محدوده ۲ میلیون و ۱۹۳ هزار واحدی عقبنشینی کرد و در نهایت در محدودههای ۲ میلیون و ۱۶۰ هزار واحدی قرار گرفت.
نماگر هموزن با افت ۱.۷۵ درصدی روبهرو شد و در سطح ۷۱۶ هزار و ۸۸ واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، مانند شاخص کل هموزن و دماسنج اصلی بورس تهران سرخپوش بود و حدود ۱.۸۹ درصد افت ارتفاع را تجربه کرد و در نهایت در سطح ۲۳ هزار و ۹۷۴ واحدی کار خود را به اتمام رساند. ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز دوشنبه که شامل سهام و حق تقدم بازار میشود، مقدار ۳ هزار و ۳۵۱ میلیارد تومانی را ثبت کرد.
به علاوه ۴۶۲ میلیارد تومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات بازار خارج شد. در این بین سه نماد «فملی»، «فولاد» و «فارس» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «آریا»، «بپاس» و «مارون» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس داشتند. همچنین «ذوب»، «خودرو» و «فولاد» سه نماد پرتراکنش روز گذشته بازار بودند.
با توجه به اینکه انتشار اوراق ۲۰۰ همتی و قانون مرتبط با مالیات بنگاههای اقتصادی مطرح شده بود، امید میرفت بازار ریزشهای زیادی را به خود نبیند. با این وجود از هفتههای گذشته شاخص در مدار نزولی عجیبی گرفتار شده بود. در روزهای اخیر سطوح حمایتی یکی پس از دیگری از دست رفت و روز یکشنبه نیز سطح حمایتی ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی از دست رفت.
بررسی روند بازار با ابزار تکنیکال سطوح حمایتی ۲ میلیون و ۱۴۵ هزار واحد تا ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار واحدی را میتوان شاهد افزایش نسبی تقاضا در سطح بازار بود. باید بیان کرد سیاست کلی بانک مرکزی در سال جاری، سیاست انقباضی حداکثری بوده و سایر اخبار، مانند انتشار اوراق، فضای رکودی بازار سرمایه را تشدید کرده است. البته در کنار موارد فوق، محاسبه پایین P/E بسیاری از نمادها انتظار کاهش شیب نزول دور از انتظار نخواهد بود.
بدین سان با بررسی عوامل و متغیرهای گوناگون میتوان به این نتیجه رسید که سهام گوناگون بازار در مقطع کنونی از ارزندگی مطلوبی برخوردار هستند. از طرفی موضوع بند «س» تبصره ۶ چالش جدیدی را به بازار سرمایه و شرکتهای بورسی و فرابورسی در هفتههای اخیر تحمیل کرده است. یکی از شوکهای تاثیرگذار که در هفتههای اخیر به بازار سهام وارد شده، شوک ناشی از افزایش مالیات بوده است.
از این رو حذف یا کاهش مالیات فوقالذکر میتواند سرمایهگذاران را به رشد بازار سرمایه امیدوار کند. البته تا زمانی که موانعی مانند نرخ دلار نیما و افزایش نرخ بهره ادامه پیدا کند، بازار نمیتواند رشد خوشایندی را تجربه کند. امید میرود سیاستگذاران نسبت به عواقب تصمیمگیریها آگاه باشند و پیگیریهای لازم را در جهت رفع چالشهای شرکتهای تحت تاثیر انجام دهند.
بازار سرمایه در روزهای جاری از کمبود نقدینگی فعال رنج میبرد. از این رو تا زمانی که سیاستهای انقباضی حداکثری فعلی تغییر خاصی نکند و نرخ دلار نیما افزایش چندانی نداشته باشد، نمیتوان رشد بازار و تغییر روند فعلی را متصور بود. پیشبینی میشود بازار تا پایان خردادماه روند فعلی را دنبال کند و در بازه زمانی نامشخصی بازار با افزایش محدود تقاضا مواجه شود و مجددا روند تعادلی به بازار بازگردد. همچنین انتظار میرود در روزهای آینده تا حدودی از روند پرفشار نزولی بازار کاسته شود.