حذف پیامرسانهای ایرانی از گوگلپلی و اخطار گوگل به کاربرانی که از پیامرسانهای ایرانی استفاده میکنند هر از چند گاهی داغ میشود و به کاربران برخی از پیامرسانها گوگل اخطار امنیتی میدهد. این اخطار امنیتی این شائبه را برای کاربران ایجاد میکند که این پیامرسانها چندان امن نیستند، اما مدیران این پیامرسانها معتقدند تحریمها موجب این اخطارها میشود و پیامرسانها از امنیت کافی برخوردارند.
اخیرا اخطاری از سوی سپر ایمنی گوگل برای کاربران گوشیهای مجهز به سیستم عامل اندروید ارسال و از آنها درخواست شده تا پیامرسان «بله» را به دلیل ناامن بودن از گوشیهای خود حذف کنند. بعد از این اتفاق امین تجملیان با تکذیب ناامن بودن «بله» اظهار کرد که تمام تنظیمات و اختیارات «بله» طبق قوانین پلی استور بوده و ناامن بودن آن صحت ندارد.
به گزارش پیوست، گوگل در اقدامی مشابه، آبان ماه ۱۴۰۱ هم با نمایش اخطاری در دستگاههای اندروید از ناامن بودن پیامرسان روبیکا خبر داده بود. مدیران وقت روبیکا این اقدام گوگل را «ترور دیجیتال» توصیف کرده و ابراز امیدواری کردند که این ترور نافرجام باشد. فعالان این حوزه حذف پیامرسانهای ایرانی دیگر مانند ایتا، سروش و آیگپ از پلی استور را بیشتر سیاسی میدانند تا به دلایل فنی از جمله امنیتی.
امین تجملیان، قائم مقام اپلیکیشن بله، درباره اخطار سپر ایمنی به «بله» و نبود اپلیکیشنهای ایرانی در پلی استور بیان کرد: مدتی پیش، تعداد محدودی پیام درباره خطای سپر ایمنی گوگل از طریق کاربران به ما گزارش شد. با بررسی این گزارشها مشخص شد این کاربران مدتهاست اپلیکیشن خود را بهروزرسانی نکردهاند. گوگل و سیستمعامل اندروید بهطور مستمر سیاستهای توسعه اپلیکیشنهای اندرویدی را تغییر میدهند و بهروزرسانی میکنند. تطابق با این تغییرات یکی از بایدهای حضور و فعالیت در عرصه فناوری و تکنولوژی است. به همین دلیل تمامی اپلیکیشنها نسخههای خود را مرتب بهروزرسانی میکنند. یکی از روشهای همراهشدن با تغییرات، بهروزرسانی است که بله نیز همواره به این موضوع توجه داشته است. بهطوریکه به صورت معمول هر ماه نسخه جدید خود را در بازارهای معتبر منتشر میکند و از کاربران میخواهد که برای استفاده از آخرین ویژگیها از نسخههای بهروزشده استفاده کنند.
تجملیان در پاسخ به این سوال که چرا پیامرسانهای داخلی نمیتوانند در گوگل پلی فعالیت کنند گفت: این فقط پیامرسانهای داخلی نیستند که نمیتوانند در فروشگاههای خارجی حضور یابند، بعضی از اپلیکیشنهای مشهور و پرکاربر ایرانی در حوزههای مالی، فروشگاهی و تاکسییابی و … نیز بیشتر از یک سال است که در این فروشگاه اندرویدی حضور ندارند. طبق مکاتباتی که ما انجام دادیم و در همان زمان به اطلاع کاربران رساندیم، گوگل دلیل این موضوع را اجرای تحریمهای خزانهداری امریکا توصیف کرده است.
فرهاد مرادی «مدیرعامل پیامرسان سروش» درباره علت نبود این پیامرسان داخلی در پلی استور گفت: امنیت پیامرسان سروشپلاس در باگ بانتیهای مختلف و تستهای استاندارد توسط طرفهای سوم از جمله مارکتهای داخلی و خارجی به صورت مستمر آزمایش و بررسی میشود و سالهای سال است که امنیت آن از سوی آنها مورد تایید قرار میگیرد.
طبق گفته او پیامرسان سروشپلاس در بررسیهایی که سازمانهای دولتی صادرکننده گواهیهای امنیتی در ماههای اخیر انجام دادهاند نیز بیشترین امتیاز را از لحاظ رعایت دستورالعملهای امنیتی به دست آورده؛ بنابراین تاکنون از سوی هیچ شرکت یا نهاد داخلی یا بینالمللی ادعای ناامن بودن سروشپلاس مطرح نشدهاست. در خصوص تحریم مارکتهای بینالمللی، تیم این پیامرسان در سالهای اخیر ایمیلی مبنی بر تحریم ایران از سوی گوگل دریافت کرد و در ادامه آن سروشپلاس از مارکت گوگل پلی حذف شد. در این روند به هیچ عنوان مواردی مانند ضعف امنیتی یا ناامن بودن این محصول از سوی گوگل مطرح نشد.
مدیر روابط عمومی روبیکا نیز که در فهرستی مشترک با «سروش پلاس» و «بله» قرار دارد، در پاسخ به علت فعالیت نداشتن پیامرسانهای داخلی در پلی استور گفت: طبیعتا هر پیام رسانی در هر کجای دنیا از پروتکلهای امنیتی خود تبعیت میکند و روشهای خود را برای تامین امنیت دادههای کاربرانش دارد؛ بنابراین موضوع امنیت پیام رسان، منحصر به داخلی یا خارجی نیست و اساسا اینکه پیام رسانهای داخلی ناایمن شناخته میشوند، درست نیست. البته که گاهی برخی تحریمهای حوزه فناوری میتواند بر «ناامن معرفی شدن» اپلیکیشنهای بومی، و نه فقط پیام رسانها، اثرگذار باشد.
پیام رسان روبیکا، از پروتکل پیامرسانی رمزنگاری شده بهرهمند بوده و این موضوع را بارها اعلام کرده است؛ لذا کلیه اطلاعات در این پیام رسان کاملا امن و غیرقابل نفوذ است.