هدف از این توافقنامه آزادی تمامی اسرای اسرائیل حاضر در نوار غزه اعم از غیرنظامیان و سربازان، چه زنده و چه مرده است. زمانبندی و بازگشت به آرامش پایدار، از جمله اتخاذ تدابیر لازم برای رسیدن به آتشبس از دیگر محورهای این طرح است.
روزنامه الاخبار متن پیشنهادی را که طرف مصری روز جمعه ۲۶ آوریل به رهبری جنبش حماس رسانده است، منتشر کرد.
به گزارش ایلنا، روزنامه الاخبار متن پیشنهادی را که طرف مصری روز جمعه ۲۶ آوریل به رهبری جنبش حماس رسانده است، منتشر کرد.
الاخبار گزارش داد که اصول اساسی پیشنهادی تل آویو برای توافق با حماس در غزه در مورد تبادل اسرا و بازگشت آرامش پایدار به شرح زیر است:
هدف از این توافقنامه آزادی تمامی اسرای اسرائیل حاضر در نوار غزه اعم از غیرنظامیان و سربازان، چه زنده و چه مرده است.
زمانبندی و بازگشت به آرامش پایدار، از جمله اتخاذ تدابیر لازم برای رسیدن به آتشبس از دیگر محورهای این طرح است.
این توافق شامل سه مرحله به شرح زیر است:
- مرحله اول (۴۰ روز با امکان تمدید آتشبس):
*توقف موقت عملیات نظامی متقابل بین ۲ طرف و عقبنشینی نیروهای اسرائیلی به سمت شرق و دور از مناطق پرجمعیت به منطقهای نزدیک به مرزها در همه مناطق نوار غزه (به جز دره غزه).
*توقف پروازهای نظامی و شناسایی در نوار غزه به مدت هشت ساعت در روز و به مدت ۱۰ ساعت در روزهای آزادی بازداشت شدگان و اسرا.
*بازگشت غیرنظامیان آواره به مناطق سکونت خود.
*در روز هفتم (پس از آزادی همه زنان)، نیروهای اسرائیلی از خیابان الرشید به سمت شرق در امتداد خیابان صلاح الدین عقبنشینی میکنند، به نحوی که این کار شرایط را برای ورود کمکهای بشردوستانه و آغاز بازگشت غیرنظامیان آواره غیرمسلح به مناطق زندگیشان و حرکت آزادانه غیرنظامیان در تمام مناطق نوار غزه تسهیل میکند.
*در روز بیست و دوم (پس از آزادی دوسوم اسرا)، نیروهای اسرائیلی از مرکز نوار غزه (به ویژه محور نتزاریم و محور میدان کویت) در شرق جاده صلاح الدین به منطقهای نزدیک به مرز عقبنشینی میکنند و این مساله به غیرنظامیان آواره اجازه بازگشت به محل زندگی خود در شمال نوار غزه را میدهد.
*تسهیل ورود مقادیر فشرده و مناسب کمکهای بشردوستانه، مواد امدادی و سوخت که شامل سوخت مورد نیاز برای راهاندازی نیروگاه برق و تجارت و تجهیزات مورد نیاز برای آواربرداری و بازسازی و راهاندازی بیمارستانها، مراکز بهداشتی و نانواییها در هر منطقهای از نوار غزه است و این امر در تمام مراحل توافق ادامه خواهد داشت.
- مبادله زندانیان و اسرا بین ۲ طرف:
*حماس حداقل ۳۳ اسیر مرد و زن را آزاد میکند، تمامی بازماندگان اسرائیلی از جمله زنان (غیر نظامی و سرباز)، کودکان (زیر ۱۹ سال)، سالمندان (بالای ۵۰ سال) و بیماران و مجروحان.
* حماس تمامی اسرای زنده اسرائیلی، از جمله زنان و کودکان غیرنظامی (زیر ۱۹ سال) را آزاد میکند. در مقابل، رژیم صهیونیستی به ازای هر زندانی اسرائیلی که آزاد میشود، ۲۰ کودک و زن را بر اساس لیستهای ارائه شده توسط حماس بر اساس قدیمیترین بازداشتشدگان آزاد میکند.
* حماس تمام اسرای زنده اسرائیلی اعم از افراد مسن (بالای ۵۰ سال)، بیماران و مجروحان را آزاد میکند. در مقابل، رژیم صهیونیستی ۲۰ زندانی مسن (بالای ۵۰ سال، بیماران و مجروحان) را آزاد میکند (بر این اساس که باقیمانده مدت محکومیت آنها از ۱۰ سال بیشتر نباشد).
* حماس تمام سربازان زن اسرائیلی را آزاد میکند. رژیم صهیونیستی ۴۰ زندانی را از زندانهای خود به ازای هر سرباز زن اسرائیلی آزاد میکند. (۲۰ محکوم ابد و ۲۰ نفر که باقیمانده مدت محکومیت آنها از ۱۰ سال بیشتر نباشد.) همچنین این مسئله همراه با حق رژیم صهیونیستی برای امتناع از آزادی برخی اسرا است.
* هر کدام از زندانیان محکوم به حبس ابد که قرار است آزاد شوند میتوانند در غزه یا خارج از آن آزاد شوند.
- برنامه تبادل زندانیان و اسرا بین ۲ طرف در مرحله اول:
حماس سه اسیر اسرائیلی را در روز اول توافق آزاد میکند و پس از آن حماس هر سه روز یک بار سه زندانی دیگر را آزاد میکند که از همه زنان (غیر نظامی و سرباز) شروع میشود. رژیم صهیونیستی تا روز سی و سوم، همان تعداد اسیران فلسطینی را که بر اساس فهرستی که مورد توافق قرار خواهد گرفت، آزاد میکند.
تا روز هفتم (حداکثر)، حماس فهرستی از تمامی بازداشت شدگان باقیمانده (علاوه بر ۳۳ نفر ذکر شده) از دستههای فوق الذکر را ارائه میکند، مشروط بر اینکه در سی و چهارمین روز، یعنی زمان توافق برای توقف عملیات نظامی، آزاد شوند. بسته به تعداد اسیران صهیونیست باقیمانده، توقف عملیات نظامی برای چند روز تمدید خواهد شد (یک روز اضافی در ازای هر اسیر اضافی که آزاد میشود.) در عوض، طرف اسرائیلی تعداد توافق شده اسیران فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی را آزاد خواهد کرد.
در مرحله اول (پس از آزادی نیمی از اسرا) گفتوگوهای غیرمستقیم بین دو طرف در خصوص توافق بر سر مقدمات لازم برای بازگشت آرامش پایدار آغاز خواهد شد.
سازمان ملل متحد، آژانسهای مربوطه آن و سایر سازمانهای بینالمللی کار خود را در ارائه خدمات بشردوستانه در تمام مناطق نوار غزه انجام میدهند و این امر در تمام مراحل توافق ادامه دارد.
آغاز بازسازی زیرساختها (برق، آب، فاضلاب، ارتباطات و جادهها) در تمام مناطق نوار غزه و ورود تجهیزات لازم برای دفاع مدنی و آواربرداری و این امر در تمام مراحل توافقنامه ادامه خواهد داشت.
تسهیل تدارکات و ملزومات لازم برای ایجاد اردوگاهها به منظور اسکان آوارگانی که در طول جنگ خانههای خود را از دست دادهاند.
از روز چهاردهم، تعداد توافق شدهای از نیروهای نظامی مجروح اجازه عبور از گذرگاه رفح برای دریافت خدمات درمانی را خواهند داشت.
- مرحله دوم (۴۲ روز):
تکمیل توافقنامه در مورد مقدمات لازم برای بازگشت آرامش پایدار و اعلام لازم الاجرا شدن آن قبل از آغاز تبادل اسرا بین دو طرف - تمامی مردان اسرائیلی باقیمانده (غیر نظامی و سرباز) - در ازای تعداد توافق شده زندانیان فلسطینی در زندانهای اسرائیل و خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه.
آغاز تمهیدات لازم برای بازسازی همه جانبه منازل، تاسیسات غیرنظامی و زیرساختهای غیرنظامی که در اثر جنگ ویران شدهاند.
- مرحله سوم (۴۲ روز):
تبادل کلیه اجساد ۲ طرف پس از شناسایی.
اجرای طرح بازسازی پنجساله نوار غزه شامل خانهها، تأسیسات غیرنظامی و زیرساختها.
طرف فلسطینی از بازسازی زیرساختها و تأسیسات نظامی خودداری میکند و هیچ گونه تجهیزات، مواد خام یا سایر اجزای مورد استفاده برای مقاصد نظامی را وارد غزه نمیکند.