November 25 2024 - دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳
- RSS
- |
- قیمت خودرو
- |
- عضویت در خبرنامه
- |
- پیوندها و آگهی ها
- |
- آرشیو
- |
- تماس با ما
- |
- درباره ما
- |
- تبلیغات
- |
- استخدام
بدن ما با فعالیت زنده است و مملو از پروتئینهایی است که در غشاهای چربی گیر کردهاند یا داخل و خارج از سلولهای آبکی شناور هستند. اکنون دانشمندان برای اولین بار رقص این دو را به تصویر کشیدهاند: یک تانگوی مایع حاوی پروتئینها و چربیهایی که بهطور معمول در سلولها حرکت میکنند.
به گزارش دیجیاتو، «کیان چن»، دانشمند و مهندس مواد در دانشگاه ایلینویز (UIUC) میگوید: «ما فراتر از گرفتن عکسهای فوری، که ساختار را نشان میدهند، اما دینامیک ندارند، پیش میرویم تا بهطور مداوم مولکولها را در آب، یعنی وضعیت اصلی آنها ثبت کنیم. ما واقعاً میتوانیم ببینیم که چگونه پروتئینها پیکربندی خود را تغییر میدهند. یا در این مورد مشاهده کنیم که چگونه کل ساختار خودآرایی شده پروتئین-لیپید در طول زمان نوسان میکند.»
این تیم با بهینهسازی یک تکنیک تصویربرداری پرکاربرد به نام «میکروسکوپ الکترونی عبوری»، رقص پر جنب و جوش «نانودیسک» پروتئین غشایی را در مایع به تصویر کشیدند. این نانودیسکها از پروتئینهایی تشکیل شدهاند که در یک دولایه لیپیدی قرار گرفتهاند که شبیه غشای سلولی است.
این تیم روش خود را «فیلمبرداری الکترونی» نامیدهاند و دادههای ویدیویی را با با مدلهای رایانهای که درمورد نحوه حرکت مولکولها بر اساس قوانین فیزیک بود، مقایسه و تایید کردهاند.
تصور میشد که حرکت پروتئینهای متصل به غشاء، با توجه به گونهای که لیپیدها آنها را در جای خود نگه میدارند، نسبتاً محدود باشد. با اینحال، برهمکنشهای بین پروتئینها و لیپیدها در فواصل بسیار بزرگتر از آنچه قبلا تصور میشد، مشاهده شد.
پروتئینهای غشایی سلول، حسگرها و گیرندههای سیگنال هستند؛ بنابراین این تکنیک میتواند به پیشرفتهای عظیمی در درک ما از نحوه عملکرد آنها منجر شود.
با تکنیکهای موجود، پروتئینها معمولاً بهسرعت منجمد یا متبلور میشوند، بنابراین حرکت نمیکنند و تصویر را مات میکنند. یا توسط پرتو ایکس و پرتو الکترون که برای تصویربرداری استفاده میشود، آسیب میبینند. اما این روش یک تصویر بیجان از یک پروتئین ساکن ارائه میکند که معمولاً تا و خم میشود و دانشمندان را قادر میسازد تا بر اساس ساختارش استنباط کنند که چگونه با مولکولهای دیگر تعامل میکند.
برخی از تکنیکهای تصویربرداری، از یک برچسب مولکولی فلورسنت برای ردیابی مولکولها در حین حرکت، به جای تماشای مستقیم پروتئین استفاده میکنند.
در این مورد، محققان یک قطره آب را در داخل دو ورقه نازک گرافن حبس کردند تا از خلاء میکروسکوپ الکترونی محافظت کنند. در این قطره آب، نانودیسکهایی از پروتئینها و لیپیدهای بدون برچسب وجود داشت که تیم توانست «رقصیدن مولکولها» را مشاهده کند.
دانشمندان علم مواد حداقل یک دهه تلاش کردهاند تا از فعالیت مولکولهای بیولوژیکی در مایعات فیلمبرداری کنند. اما نتوانستند به وضوح، دینامیک پروتئین پیوسته را مشاهده کنند.
با برخی تغییرات دقیق در رویکرد، چن و همکارانش مجموعه پروتئین-لیپیدی خود را برای چند دقیقه، نه چند میکروثانیه، تصویر کردند. نکته مهم این است که آنها سرعت نفوذ الکترونها به نمونه را کاهش دادند و روی داربست گرافن کار کردند تا با موفقیت از مجموعه پروتئین-لیپیدی فیلمبرداری کنند.
«جان اسمیت»، دانشجوی فارغ التحصیل مهندسی مواد UIUC، نویسنده اول مقاله، میگوید: «درحال حاضر، این واقعاً تنها راه آزمایشی برای فیلمبرداری از این نوع حرکت در طول زمان است. زندگی در مایع، در حرکت است. ما در تلاش هستیم تا به بهترین جزئیات این ارتباط از روشی تجربی دست یابیم.»
در مورد سایر تلاشها، تکنیکهای تصویربرداری بهبودیافته، جزئیات باورنکردنی را درمورد انواع اتفاقات میکروسکوپی آشکار میکنند. از تماشای نحوه شکلگیری پوشش بیرونی ویروس گرفته تا گیراندازی پروتئینهایی که به صورت توده در بیماریهایی مانند آلزایمر متلاشی میشوند.
اکنون هوش مصنوعی را به این ترکیب اضافه کنید تا شکل سه بعدی هر پروتئین شناخته شده برای علم را پیشبینی کنید. بهنظر میرسد که دوره جدیدی از تحقیقات بیولوژیکی آغاز شده است.
این تحقیق در Science Advances منتشر شد.