bato-adv
کد خبر: ۷۲۵۵۵۲

پیش بینی سناریو‌های احتمالی پس از پاسخ نظامی اخیر ایران به اقدام اسرائیل

پیش بینی سناریو‌های احتمالی پس از پاسخ نظامی اخیر ایران به اقدام اسرائیل

اگر حملات امشب به درگیری گسترده‌ بین اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران تبدیل شود رهبران منطقه‌ای انگیزه دارند بین دو طرف میانجی‌گری کنند. ایالات متحده خود را در موقعیت محوری برای جلوگیری از گسترش آشفتگی می‌بیند. سیاستگذاران واشنگتن در کنار شرکا و متحدان اروپایی خود باید ساعات آینده را به رایزنی با همتایان اسرائیلی اختصاص دهند تا از تشدید درگیری که دولت بایدن بدون شک برای پیشگیری از آن تلاش کرده جلوگیری کنند

تاریخ انتشار: ۲۳:۳۳ - ۲۶ فروردين ۱۴۰۳

فرارو- کارشناسان اندیشکده "شورای آتلانتیک" به ارزیابی و یپش بینی سناریو‌های احتمالی انتخابی توسط اسرائیل برای پاسخ به حملات موشکی و پهپادی اخیر ایران پرداخته اند:

خاورمیانه در پرتگاه یک جنگ منطقه‌ای است که به نظر می‌رسد هیچ کس نمی‌خواهد

"جاناتان پانیکوف" مدیر ابتکار امنیت خاورمیانه اسکوکرافت شورای آتلانتیک

به گزارش فرارو به قنل از اندیشکده شورای آتلانتیک، پرتاب موشک‌های بالستیک ایران همراه با بیش از یکصد پهپاد، منطقه را در موقعیت جنگ گسترده‌تری قرار می‌دهد که به نظر می‌رسد تقریبا هیچ کس واقعا آن را نمی‌خواهد. گسترش جنگ، موضوعی است که اکثر بازیگران از جمله ایالات متحده، کشور‌های عربی و حتی حزب الله لبنان در شش ماه گذشته به دنبال اجتناب از آن بوده‌اند. این اولین باری است که ایران حمله مستقیم به اسرائیل را آغاز می‌کند و با انجام این کار آستانه تمام درگیری‌های قبلی، در دوران تخاصم طولانی‌مدت بین اسرائیل و ایران را در هم می‌شکند و آن را از سایه‌ها بیرون می‌آورد و به روشنایی می‌رساند.

در بهترین حالت "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل تقریبا مطمئن است که پاسخ خواهد داد و اقداماتی را برای حمله به اهداف ایرانی احتمالا در ایران انجام می‌دهد به شیوه‌ای که مشخص و محدود باشد و به واکنش مهم دیگری از ایران منجر نشود. بدبینانه‌ترین حالت ممکن این است: پاسخ اسرائیل شدید خواهد بود و شامل بمباران تاسیسات مهم ایران می‌شود. این آغاز دوران جدیدی است. دورانی که در آن ایران مایل است به طور مستقیم به حملات اسرائیل پاسخ دهد و ریسک مواجهه با حمله اسرائیل به خاک ایران را پذیرفته است.

حمله اخیر ایران پایان کار نخواهد بود

"دانیل‌ای موتون" عضو ارشد غیرمقیم در ابتکار عمل امنیت خاورمیانه اسکوکرافت شورای آتلانتیک

اوضاع پیش رو به موفقیت نسبی حمله اخیر ایران بستگی دارد. اگر ایران احساس کند به اندازه کافی جواب حمله اسرائیل به کنسولگری خود را داده، منطقه از آستانه یک جنگ گسترده‌ عقب‌نشینی خواهد کرد. با این وجود، اگر حمله ایران، بیش از حد موفقیت‌آمیز باشد اسرائیل پاسخ خواهد داد. حتی شاید چرخه واکنش اجتناب‌ناپذیر، ایالات متحده را نیز شامل شود و تخاصم احتمالا در سراسر منطقه گسترش خواهد یافت.

صرفنظر از موفقیت نسبی حمله ایران تضمینی وجود ندارد که چرخه تشدیدکننده دیگری وجود نداشته باشد. اسرائیل احساس می‌کند باید در حالی که از حضور نیرومند آمریکا برخوردار است اقدام کند. بنابراین، حمله امروز پایان کار نخواهد بود. به جز تهدید ادامه‌دار ایران، دومین مسئله بزرگ حل‌نشده، عدم شفافیت است. رهبران اسرائیل پیش از حمله به کنسولگری ایران، ایالات متحده را مطلع نکردند.

آمریکا واقعا از اسرائیل توقع دارد برنامه‌های خود را به اشتراک بگذارد در حالی که رهبران ایالات متحده نیز باید به ضرورت گفتگوی جدی در مورد حفظ حضور کافی در منطقه برای کمک به بازدارندگی ایران اذعان کنند.

ایران راضی شده است

"جینا ابرکرومبی وینستانلی" سفیر سابق و از اعضای  ارشد غیر مقیم ابتکار امنیت خاورمیانه اسکوکرافت در برنامه‌های خاورمیانه شورای آتلانتیک

شلیک بیش از دویست موشک و اعزام پهپاد‌ها به‌طور مستقیم به سوی اسرائیل از سوی ایران عزت و کرامت تهران را تامین کرده است. رهبران ایران اکنون از نتیجه حملات رضایت دارند و به‌طور علنی مسئولیت آن را برعهده گرفته‌اند. طرف مقابل مدعی است خسارات واقعی محدود بوده. مسلم است در صورت صحت این ادعا، به‌دلیل ناچیز بودن خسارات فیزیکی وارد شده گام بعدی و پاسخ اسرائیل نباید شدید باشد.

حمله بی‌سابقه ایران ممکن است به جنگ منطقه‌ای منجر نشود

"دنی سیترینوویچ" عضو غیر مقیم برنامه‌های خاورمیانه شورای آتلانتیک

رهبران ایران می‌دانند بهای حمله نکردن [پاسخ ندادن به تجاوز] از خود حمله بیشتر است، زیرا ایران باید بازدارندگی خود را احیا کند و معادله بازدارندگی را در برابر اسرائیل متعادل کند. صرفنظر از نتایج حمله ایران، این یک اتفاق بی‌سابقه در روابط ایران و اسرائیل است. این رویداد ضرورت همکاری اسرائیل با شرکای خود در ائتلاف علیه ایران را نشان می‌دهد. اگر اسرائیل همچنان حذف حماس و آزادی گروگان‌ها را در اولویت قرار دهد هرگونه گسترش درگیری کنونی برای این اهداف معکوس خواهد بود. در هر صورت ما در مرحله مقدماتی این رویداد هستیم و در روز‌های آینده خیلی چیز‌ها می‌تواند تغییر کند.

 پاسخ ایران اردن را در موقعیتی نامطمئن قرار می‌دهد

گتُقی نصیرات" کارشناس سیاست ایالات متحده در خاورمیانه و مدیر استراتژی، عملیات و امور مالی در مرکز رفیق حریری و برنامه‌های خاورمیانه شورای آتلانتیک

حمله تلافی‌جویانه ایران به اسرائیل به دلیل هدف قرار دادن کنسولگری ایران در سوریه توسط اسرائیل اردن را در موقعیت خطرناکی قرار می‌دهد که تهدیدی برای بی ثبات کردن کشوری است که اغلب جزیره ثبات در به اصطلاح دریایی از هرج و مرج نامیده می‌شود.

در شش ماه گذشته رهبری اردن با صدای بلند خواستار آتش‌بس در غزه برای جلوگیری از تشدید درگیری به یک جنگ منطقه‌ای فراگیر شده است. اردن، با اقتصاد شکننده، جمعیت عظیم پناهندگان فلسطینی  که شهروندی اردن را دریافت‌ کرده‌اند و با موقعیت جغرافیایی نامطمئن در معرض خطراتی جدی قرار دارد. اردن علیرغم آن‌که از حمایت آمریکا، متحد خود در زمینه دریافت کمک‌های نظامی و اقتصادی برخوردار است کماکان باید با نارضایتی شدید مردمش در مورد صلح سرد چند دهه‌ای با اسرائیل دست و پنجه نرم کند.

رهگیری پهپاد‌های اعزامی از سوی ایران توسط اردن و ساقط کردن برخی از آنها این تصور را در افکار عمومی اردن ایجاد کرده که پادشاه اردن با اسرائیل همکاری می‌کند. این موضوع می‌تواند دولت اردن را در موقعیت آسیب‌پذیر قرار دهد.

ایالات متحده، متحدان و رهبران منطقه‌ای انگیزه خواهند داشت تا از درگیری در حال گسترش جلوگیری کنند

مسعود مستجابی معاون برنامه‌های خاورمیانه در شورای آتلانتیک

رهبران ایران پیش از آغاز حملات خود علیه اسراییل استدلال کردند، [بی‌پاسخ گذاشتن تجاوز اسراییل به کنسولگری و] عدم اعمال بازدارندگی آشکار و صریح در برابر اقدامات تهاجمی به اسرائیل نشان می‌دهد چنین اقدامات خصمانه‌ای در آینده برایشان قابل تحمل است. در اصل اگر جمهوری اسلامی ایران اکنون بازدارندگی ایجاد نکند به دلیل ادامه حملات اسرائیل ناگزیر باید در مرحله بعدی پاسخ دهد. برای بازیگران منطقه‌ای به‌ویژه عربستان سعودی و اردن که طبق گزارش‌ها پهپاد‌های ایرانی را رهگیری کرده‌اند استدلال این است که آنان به درستی از حریم هوایی مستقل خود محافظت می‌کنند.

با این وجود، اگر حملات [شب گذشته] به درگیری گسترده‌ بین اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران تبدیل شود، رهبران منطقه‌ انگیزه دارند بین دو طرف میانجی‌گری کنند. ایالات متحده به نوبه خود دوباره خود را در موقعیت محوری برای جلوگیری از گسترش آشفتگی می‌بیند. سیاستگذاران واشنگتن در کنار شرکا و متحدان اروپایی خود باید ساعات آینده را به رایزنی با همتایان اسرائیلی اختصاص دهند تا از تشدید درگیری که دولت بایدن بدون شک برای پیشگیری از آن تلاش کرده جلوگیری کنند.

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین