چای ترش (هیبیسکاس) علاوهبر آنتیآکسیدانهای بالا، فواید احتمالی بسیاری دارد. خواص چای ترش، مخصوصاً به روند کاهش وزن، کاهش رشد باکتری و سلولهای سرطانی کمک کرده و باعث بهبود سلامت قلب و کبد میشود.
چای ترش بهصورت عصاره و بیشتر بهعنوان دمنوش مصرف میشود. چای ترش، نوعی چای گیاهی است که از دم کردن گیاه هیبیسکاس در آب جوش تهیه میشود.
این دمنوش طعمی ترش دارد و بهصورت گرم یا سرد قابل نوشیدن است.
تحقیقات نشاندهنده فواید بسیار زیاد چای ترش هستند، از جمله کاهش فشار خون، کاهش رشد باکتری و حتی کمک به کاهش وزن.
آنتی اکسیدانها مولکولهایی هستند که به محافظت از بدن در برابر ترکیباتی به نام رادیکالهای آزاد، کمک میکنند؛ رادیکالهای آزاد میتوانند به سلولهای شما آسیب برسانند.
یک از خواص چای ترش، آنتی اکسیدانهای قوی آن است که میتواند از آسیب و بیماری ناشی از تجمع رادیکالهای آزاد جلوگیری کند.
یک مطالعه بر روی افراد مبتلا به سندرم مارفان، یعنی اختلالی که روی بافت پیوندی اثر میگذارد، نشان داد که مصرف عصاره چای ترش باعث کاهش استرس اکسیداتیو و افزایش سطح آنتی اکسیدان خون میشود.
نتایج مشابه در یک مطالعه روی حیوانات نشان داد که عصاره چای ترش به محافظت از بدن موشهای در برابر آسیب سلولی کمک میکند.
با این حال، در این مطالعات به جای چای ترش، دوزهای غلیظی از عصاره آن مورد استفاده قرار گرفته است. برای مشخص شدن تاثیر احتمالی چای ترش بر انسان باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
یکی از مهمترین و شناخته شدهترین خواص چای ترش، تاثیر احتمالی آن بر کاهش فشار خون است.
فشار خون بالا به مرور زمان باعث افزایش فشار روی قلب شده و آن را ضعیف میکند. فشار خون بالا همچنین باعث افزایش خطر بیماری قلبی میشود.
مطالعات متعددی نشان داده اند که خواص چای ترش موجب کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک میشود.
در یک مطالعه کوچک، ۴۶ بیمار مبتلا به فشار خون بالا، چای ترش یا دارونما مصرف کردند. پس از یک ماه، آنهایی که چای ترش نوشیده بودند، نسبت به گروه دارو نما، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کم تری داشتند.
بطور مشابه، بررسی پنج مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که خواص چای ترش بصورت میانگین و به ترتیب باعث کاهش ۷.۵۸ میلی متری جیوه و ۳.۵۳ میلی متر جیوه در فشار خون سیستولیک و دیاستولیک شده است.
در حالی که خواص چای ترش به طور طبیعی و بدون ایجاد عوارض به کاهش فشار خون کمک کند، مصرف آن برای کسانی که در حال استفاده از دارو برای درمان این بیماری هستند مناسب نیست، زیرا ممکن است با این داروها تداخل داشته باشد.
برخی مطالعات نشان داده اند که خواص چای ترش، علاوه بر کاهش فشار خون میتواند به کنترل چربی خون نیز کمک کند.
در یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۰۹، ۶۰ نفر از بیماران مبتلا به دیابت، چای ترش یا چای سیاه مصرف کردند.
پس از یک ماه، آنهایی که چای ترش مصرف کرده بودند، شاهد افزایش سطح کلسترول HDL (خوب) و کاهش سطح کلسترول کلی، کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید بودند.
یک مطالعه قدیمیتر در سال ۲۰۲۲ روی افراد مبتلا به سندرم متابولیک نشان داد که مصرف روزانه ۱۰۰ میلی گرم عصاره چای ترش میتواند باعث کاهش کلسترول و افزایش کلسترول HDL شود.
یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ نشان داد که خواص چای ترش، نسبت سایر انواع چای یا دارونما، میزان کلسترول LDL را به طور موثرتری کاهش میدهد.
با این حال، سایر مطالعات نتایج متناقضی درباره خواص چای ترش برای کلسترول خون نشان داده اند.
درواقع، بررسی ۷ مطالعه با مجموع ۳۶۲ شرکت کننده نشان داد که خواص چای ترش تاثیر قابل توجهی بر کاهش کلسترول یا تری گلیسیرید ندارد.
بیشتر مطالعاتی که فواید چای ترش بر چربی خون را نشان میدهند، محدود به افراد مبتلا به بیماریهای خاص، مانند سندرم متابولیک و دیابت است.
برای مشخص شدن فواید احتمالی چای ترش بر میزان تری گلیسیرید و کلسترول خون باید مطالعات بیشتری روی افراد جامعه انجام شود.
کبد شما عملکردهای متعددی دارد، از جمله تولید پروتئین ها، ترشح صفرا و تجزیه چربی، که برای سلامت کلی بدن ضروری است.
جالب است بدانید که مطالعات نشان داده اند، خواص چای ترش به تقویت سلامت کبد و عملکرد موثر آن کمک میکند.
یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۴، روی ۱۹ فرد مبتلا به چاقی نشان داد که مصرف عصاره چای ترش به مدت ۱۲ هفته باعث بهبود کبد چرب میشود. این وضعیت ناشی از تجمع چربی در کبد است که میتواند باعث نارسایی کبد شود.
همچنین، یک مطالعه روی موش ها، خواص احتمالی عصاره چای ترش در محافظت از کبد و کاهش علائم آسیب کبدی را نشان داد.
در سال ۲۰۲۲، یک مطالعه روی موشهایی که رژیم غذایی پر چرب داشتند نشان داد که مصرف عصاره چای ترش، وضعیت کبد چرب آنها بهتر کرده است.
با این حال، همه این مطالعات برای بررسی خواص عصاره چای ترش انجام شده اند. بنابراین، برای بررسی خواص چای ترش بر سلامت کبد انسان باید مطالعات بیشتری انجام شود.
مطالعات متعددی نشان میدهند که خواص چای ترش میتواند به کاهش وزن و محافظت از بدن در برابر چاقی کمک کند.
در یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۴، ۳۹ شرکت کننده که اضافه وزن داشتند، عصاره چای ترش یا دارونما مصرف کردند. پس از ۱۲ هفته، افرادی که عصاره چای ترش مصرف کرده بودند شاهد کاهش وزن، چربی بدن، شاخص توده بدنی و نیز کاهش نسبت دور کمر به دور لگن بودند.
یک مطالعه روی حیوانات، نتایج مشابهی داشت و نشان داد که عصاره چای ترش میتواند با جلوگیری از ذخیره چربیها به کاهش وزن و اشتها کمک کند.
چای ترش سرشار از پلی فنولها است؛ ترکیباتی که دارای ویژگیهای قدرتمند ضد سرطانی هستند.
مطالعات آزمایشگاهی، نتایج چشمگیری در ارتباط با اثرات احتمالی عصاره چای ترش روی سلولهای سرطانی نشان میدهند.
در یک مطالعه آزمایشگاهی، عصاره چای ترش، رشد سلول سرطانی را مختل کرده و حالت تهاجمی سرطان دهان و سلولهای پلاسما را کاهش داده است.
یک مطالعه آزمایشگاهی دیگر نشان داد که عصاره برگهای چای ترش از گسترش سلولهای سرطانی پروستات جلوگیری میکند.
همچنین، مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهند که عصاره چای ترش و ترکیبات آن از رشد سایر سلولهای سرطانی، از جمله سرطان سینه، معده و پوست جلوگیری میکند.
به خاطر داشته باشید که در این مطالعات آزمایشگاهی از مقادیر زیادی عصاره چای ترش استفاده شده است.
برای بررسی تاثیرات احتمالی چای ترش بر سرطان باید تحقیقات بیشتری روی انسانها انجام شود.
باکتریها میکروارگانیسمهای تک سلولی هستند که میتوانند باعث ایجاد عفونتهای مختلف، مانند برونشیت، ذات الریه و عفونتهای مجاری ادراری شوند.
برخی مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که چای ترش علاوه بر خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی، میتواند به محافظت از بدن در برابر عفونتهای باکتریایی کمک کند.
در واقع، یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که عصاره چای ترش میتواند با مهار کردن باکتریهای کولی از بروز علائمی مانند گرفتگی عضلات، نفخ و اسهال جلوگیری کند.
مطالعه آزمایشگاهی دیگری نشان داد که عصاره این گیاه با هشت سویه باکتریایی مقابله کرده و به اندازه برخی داروها که برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشوند، موثر است.
با این حال، هیج مطالعه انسانی درباره اثرات آنتی باکتریایی چای ترش انجام نشده است، بنابراین، هنوز مشخص نیست که این خواص چه عملکردی روی بدن انسان دارند.
چای ترش، علاوه بر فواید زیادی که برای سلامت بدن دارد، خوش طعم بوده و به راحتی میتوان آن را در منزل آماده کرد.
برای درست کردن چای ترش، برگهای خشک آن را در یک قوری ریخته و سپس آب جوش را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید ۵ دقیقه دم بکشد، سپس از صافی رد کرده و از نوشیدن آن لذت ببرید. در صورت تمایل میتوانید چای ترش را با یک طعم دهنده شیرین بنوشید.
چای ترش، طعم ترشی دارد و بصورت گرم یا سرد قابل نوشین است بنابراین، اغلب آن را با عسل شیرین میکنند یا با اضافه کردن مقداری آب لیموترش، ترشی آن را متعادل میکنند.
چای ترش نوعی چای گیاهی است که فواید بسیاری برای سلامتی دارد.
چای ترش طعم لذیذی دارد، شما میتوانید آن را در خانه آماده کرده و از نوشیدن آن لذت ببرید.
مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان داده اند که خواص چای ترش به کاهش وزن، بهبود سلامت قلب و کبد و حتی کاهش رشد سلولهای سرطانی و باکتریها کمک میکند.
با این حال، بیشتر تحقیقات فعلی، محدود به استفاده از عصاره چای ترش در مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی میباشد. برای مشخص کردن خواص چای ترش برای انسان باید مطالعات بشتری انجام شود.
منبع:مجله دکتر بهشتیان