bato-adv
مسیر بازار‌ها در یازده ماه نخست سال رصد شد

کدام بازار‌ها بیشترین سود را برای سرمایه گذاران داشته‌اند؟

کدام بازار‌ها بیشترین سود را برای سرمایه گذاران داشته‌اند؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد بازار‌های دارایی در ۲ سال اخیر یک رفتار مشابه را در پیش گرفته‌اند. در سال جاری و سال گذشته تب و تاب بازار‌ها در ۶ ماه دوم سال به‌ویژه در ماه‌های زمستان افزایش چشمگیری داشته است. به‌طور مثال قیمت دلار آزاد در ۳ ماه تابستان سال جاری زیر سقف قیمت ۵۰ هزار تومانی و در یک بازه نوسان نسبتا کوچک معامله می‌شد که با فرارسیدن پاییز و زمستان این شرایط تغییر کرد.

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۰ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۲

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در یازده‌ماه نخست سال جاری سود سپرده بیشترین بازدهی را در میان بازار‌های دارایی ثبت کرده است. بر این اساس، بازدهی سود سپرده از بازار دلار، سکه طلا و بورس بالاتر بوده است. البته این مقایسه بدون در نظر گرفتن نرخ سود ۳۰ درصدی و با سود‌های مصوب قبلی صورت گرفته است.

به گزارش دنیای اقتصاد، نکته قابل توجه این است که در یازده‌ماه سال جاری بالاخره بازدهی ربع‌سکه از محدوده منفی خارج شد و به رقم ۲.۹ درصد رسید. در بازه ماهانه، بازار دلار و سکه از شرایط بی‌تحرکی خارج شدند و توانستند در بهمن‌ماه بیشترین بازدهی را از آن خود کنند؛ اما در بازه بلندمدت هنوز شرایط به نفع بازار سپرده است.

باید توجه کرد که کم‌ریسک بودن ورود به بازار پول نسبت به دلار و طلا نیز باعث شده است که این گزینه با استقبال بالاتری روبه‌رو شود. در ماه اخیر بورس بدترین عملکرد را در میان بازار‌ها داشت و بازدهی منفی ۴.۴درصدی را ثبت کرد؛ هرچند برخی معتقدند که احتمال آغاز یک مسیر صعودی وجود دارد.

بازدهی ۱۱ ماهه ربع‌سکه بالاخره مثبت شد. نیم و ربع‌سکه در سال گذشته سود‌های چشمگیری را از آن سرمایه‌گذاران خود کردند. به‌طور مثال ربع‌سکه در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ با رشد قیمتی ۱۶۳ درصدی رکورددار بازار‌های ارز و طلا بود؛ اما بررسی‌ها نشان می‌دهد افرادی که در روز‌های پایانی سال گذشته اقدام به خرید قطعات کوچک‌تر خانواده سکه کردند تا روز‌های پایانی بهمن ماه با اقبال خوبی همراه نبوده‌اند. در بازار روز آخر بهمن قیمت هر قطعه ربع‌سکه طلا به ۱۱ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رسید و با رشدی ۲.۹ درصدی نسبت به اسفند سال پیش، پس از ۱۱ ماه مثبت شد. در این میان «دنیای‌اقتصاد» روند دیگر بازار‌های دارایی در ۳۰ روزه بهمن و همچنین ۱۱ ماه نخست سال جاری را نیز بررسی کرده است که در این آمار مشاهده می‌شود بازدهی از ابتدای سال نرخ دلار ازاد در حال نزدیک شدن صدرنشین جدول (نرخ سود سپردی بانکی) است.

البته باید در نظر گرفت که در هفته‌های گذشته بانک مرکزی با افزایش موقت سقف سود سپرده بانکی به ۳۰ درصد، جذابیت بازار پول را برای سرمایه‌گذاران افزایش داد. اما گزارش حال حاضر گذشته‌نگر است؛ در نتیجه آثار این تصمیم جدید به‌صورت کامل قابل بررسی نیست.

رقابت نزدیک بازار‌ها در بهمن

بررسی بازار‌های دارایی در بهمن‌ماه سال جاری نشان می‌دهد بازدهی دلار، طلا و قطعات مختلف خانواده سکه در ماهی که گذشت در یک بازه ۵ تا ۸ درصدی قرار داشته است. ربع‌سکه با ۸.۳۷ درصد سود پیشتاز رالی بهمن ماه بود و پس از آن نیز به ترتیب دلار آزاد با ۶.۲۶ درصد، سکه طلای طرح جدید با ۵.۶۳ درصد نیم‌سکه با ۵.۳۶ درصد و گرم طلای ۱۸ عیار با ۵.۲۴ درصد در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار گرفتند. به‌طور کلی بازار ارز و طلا بهمن ماه پر نوسانی را پشت سر گذاشتند.

طی معاملات این ماه بود که نرخ دلار به سقف تاریخی خود یعنی کانال ۵۸ هزار تومانی سر زد. انباشت سیگنال‌های منفی در رابطه با شرایط سیاسی-نظامی منطقه را می‌توان عامل مهمی در راستای این جهش‌های قیمتی دانست. تحولات منطقه با افزایش سطح ریسک‌های سیاسی سبب شد تا انتظارات تورمی فعالان بازار در حد بالای خود قرار بگیرد و به تبع آن نرخ شاخص‌های بازار ارز و طلا دچار روند‌های افزایشی شوند.

البته در روز‌های میانی ماهی که گذشت، بخشی از این هیجانات تخلیه شد؛ به‌طوری‌که دلار بخشی از روز‌های هفته گذشته را در شرایط ثبات قیمت سپری کرد. سیگنال‌های منتشرشده از سوی مقامات مسوول نهاد بازارساز نیز حاکی از آن است که سیاست تثبیت همچنان در دستور کار است و بانک مرکزی تلاش دارد تا با حضور موثر خود از شدت نوسانات نرخ ارز بکاهد. اما باید دید در هفته‌های پیش رو با رشد سطح تقاضای آخر سال، روند نرخ ارز به چه شکل پیش خواهد رفت و آیا حمایت‌های بانک مرکزی می‌تواند دلار را زیر سقف تاریخی خود نگه دارد یا خیر؟

گرمای زمستانه بازار‌ها

بررسی‌ها نشان می‌دهد بازار‌های دارایی در ۲ سال اخیر یک رفتار مشابه را در پیش گرفته‌اند. در سال جاری و سال گذشته تب و تاب بازار‌ها در ۶ ماه دوم سال به‌ویژه در ماه‌های زمستان افزایش چشمگیری داشته است. به‌طور مثال قیمت دلار آزاد در ۳ ماه تابستان سال جاری زیر سقف قیمت ۵۰ هزار تومانی و در یک بازه نوسان نسبتا کوچک معامله می‌شد که با فرارسیدن پاییز و زمستان این شرایط تغییر کرد.

برخی افراد همزمانی انتشار اخبار منفی را عامل این شباهت رفتار می‌دانند. به عقیده این افراد در ۶ ماه دوم سال گذشته سطح ریسک‌های بازار افزایش یافته بود، امسال نیز از میانه‌های مهر ماه، تحولات نطقه ریسک‌های سیاسی را افزایش داد؛ درنتیجه رشد دمای بازار‌ها با این همزمانی توجیه می‌شود. اما برخی دیگر از کارشناسان تمایل به تبدیل دارایی‌ها در ماه‌های پایانی سال را نیز به‌عنوان یکی از عوامل مهم مساله مذکور می‌دانند. این کارشناسان معتقدند که در ماه‌های پایان سال تمایل افراد به تغییر شکل دارایی‌های خود و حضور در بازار‌های ارز و طلا افزایش می‌یابد. تسویه‌حساب شرکت‌ها، رشد سطح دریافتی کارمندان در ماه‌های پایانی سال و موارد این‌چنینی می‌توانند دلایلی برای افزایش سطح تقاضا باشد.

پیشتاز ۱۱ ماهه بازار‌ها

نرخ سود بانکی مجددا صدرنشین بازدهی بازار‌ها شد. از ماه‌های میانی سال تاکنون نرخ سود سپرده، صدرنشین رقابت سالانه بوده است. روند کاهشی بازار‌ها در بهار و روند باثبات آن‌ها در تابستان سبب شد تا سود سپرده اختلاف خود را با دیگر شاخص‌ها افزایش دهد. در ماهی که گذشت نیز ۲ درصد سود ثابت به بازدهی از ابتدای سال این شاخص اضافه شد تا با ۲۲ درصد سود پیشتاز رالی ۱۱ ماهه باشد. دلار آزاد با نوسانات قیمتی خود در بهمن‌ماه، به بازدهی ۱۹.۱۸ درصدی ۱۱ ماهه رسید و در جایگاه دوم قرار گرفت. جایگاه سوم رالی ۱۱ ماهه نیز با ۱۲.۷۶ درصد به گرم طلای ۱۸ عیار رسید. همچنین گفتنی است که نیم‌سکه نیز مانند برادر کوچک‌تر خود ربع‌سکه، از اسفند سال گذشته تاکنون، پس از ۱۱ ماه از ضرر خارج شد و رشد قیمت ۱۱ ماهه یک دهم درصدی را تجربه کرد.

استقبال از اسفند در یک روز آرام

دیروز دوشنبه ۳۰ بهمن‌ماه بازار ارز تهران با ثبات قیمت نسبی همراه بود. قیمت دلار آزاد که در روز یکشنبه به رقم ۵۶ هزار و ۸۵۰ تومان رسیده بود، در بازار دیروز نیز تغییر چشمگیری نداشت و در همین رقم به فعالیت خود ادامه داد. همچنین اکثر شاخص‌های ارزی دیگر نیز در روز گذشته از روند باثبات دلار تبعیت کردند و تغییری نداشتند. اما برخلاف روند ثابت دلار، نرخ سکه طلای طرح جدید در عصر روز گذشته حدود ۳۰۰ هزار تومان ارزان‌تر از روز پیشین در رقم ۳۳ میلیون تومان به فروش رسید.

باخت بازار‌ها به سپرده

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین