«ما خیلی به این انتخابات اشکال داریم که شفافیت هم نباشد که دیگر چه چیزی میماند؟ کمیج این انتخابات لنگ است. من یک جایی تعبیر کردم که این زمهریر را به این سادگی نمیتوان گرم کرد و با این هیزمهای محدود، گرم نمیشود.»
محمود میرلوحی گفت: تقریبا اغلب کسانی که در وزارت کشور هستن دیدگاههای جبهه پایداری دارند، ولی بینشان شدت و ضعف هست. اغلب نظامی هستند و تفکرات تند در میان آنها تسری دارد.
به گزارش خبرآنلاین، محمود میرلوحی، معاون پارلمانی وزیر کشور در دولت اصلاحات با اشاره به مولفههای سلامت در انتخابات، گفت: انتخابات در دنیای امروز چند شاخص و رکن دارد؛ رکن اول رقابت است که طبیعتا باید شرایط رقابت فراهم شود تا امکان انتخاب مردم باشد.
وی افزود: دوم رفتار قانونی است، یعنی قوانینی باشد و انتخابات قانونمند برگزار شود. نظم و انضباط و قانونمندی اصل مهمی در انتخابات کشورهای مختلف در دنیاست تا رقابت و سلامت و امنیت انتخابات تضمین شود. از سویی این قوانین باید به درستی اجرا شوند؛ اگر گفته شده که دستگاههای قدرت حق مداخله ندارند یا نیروهای مسلح نباید ورود کنند، ورود نکنند. اگر گفته شده که خرید و فروش رای ممنوع است پس صورت نگیرد. اگر گفته شده ناظرین و مجریان بی طرف باشند، باید بدان عمل شود.
این فعال سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد: اگر این قوانین درست عمل شود که وجوه مختلفی دارد، میتوان گفت که انتخابات سالم است. وگرنه اگر برای مردم شرایط مناسبی برای رقابت فراهم نباشد، دستشان برای تصمیم انتخاب باز نباشد، در مراحل مختلف کار اینگونه باشد که رایشان امکان بروز پیدا نکند و تهدید و تطمیع و امثال اینها رخ دهد در واقع به انتخابات لطمه میزند و آن را غیرسالم میکند.
میرلوحی با اشاره به اظهارات وزیر کشور و معاون سیاسیاش درباره نظرسنجیهایی که نشان از میزان مشارکت بالا دارد، گفت: ناظران و مجریان اساس کار خود را باید بر روی این قرار دهند که رای مردم را شناسایی، دریافت، ضبط، شمارش و اعلام کنند و در مسیر این کارها هیچ مداخله و جانبداری نباشد، همچنین منع یک طرف و حمایت و زمینهسازی برای یک جناح، همدلی با یک طرف و مخالفت با طرف دیگر نباشد.
وی ادامه داد: شاهد هستید که متاسفانه مدت هاست مرتبا گفته میشود اصلاح طلبان هستند و با این تعداد وجود دارند. وزارت کشور حق ندارد وارد این عدد سازیها شود. از آن طرف نظرسنجیها در دنیا مرسوم است و معمولا نهادهای مستقل اینکار را میکنند، نمیگویم که مثلا دولت یا صدا وسیمای دولتی شان اینکار را کردند نه. معمولا دیده شده که خبرگزاریهایی مثل رویترز یا سی ان ان نظرسنجی میکنند و اینکار مرسوم است و اشراف و امکانات دارند که معمولا نظرسنجی میکنند. در ایران هم در انتخابات مختلف معمول بود.
معاون پارلمانی وزیر کشور در دولت اصلاحات خاطرنشان کرد: وزارت اطلاعات هم سیستمی داشت و سعی میکرد واقعیتها را بازگو کند. صدا و سیما هم اینکار را میکرد و مستقلین هم بودند. ولی متاسفانه از سال ۸۸ به بعد تقریبا با نظرسنجیهای مستقل برخورد کردند و مانع شدند و بعد ازآن تقریبا نگذاشتند پا بگیرد. امسال اتفاق عجیبتر افتاد و آن اینکه نظرسنجیهایی که خودشان هم انجام میدهند را منتشر نمیکنند، ولی معاون سیاسی وزارت کشور چنین ادعاهایی میکند که اینکار شائبه خیلی بالایی دارد.
میرلوحی اعلام کرد: اگر نظرسنجی شده، منتشر کنید و در اختیار کارشناسان و احزاب هم قرار دهید و اگر نشده است بر چه مبنایی میگویید که برای رای دادن این میزان میآیند؟! متاسفانه به شرایط کاری که در دنیا رعایت میشود، توجه ندارند و بخشی از دستگاهها و وزیر کشور هم خودش هم میفرمایند که ما باید مروج فرهنگ و دیدگاههای مرحوم مصباح باشیم، پس اگر بر اساس دیدگاههای آقای مصباح عمل کنند، خلاصه نسبت به انتخابات دیدگاه عجیب و غریبی دارند.
وی بیان کرد: نباید این شائبهها را ایجاد کنند و نباید طوری تلقی شود که انتخابات را تشریفاتی بدانند. در انتخابات واقعا باید بگویند که میزان رای ملت و حق الناس است. اینها مجری و ناظر هستند و فقط باید مواظبت کنند که این آراء به صحت و درستی وارد صندوقها شده و شمارش شوند.
درست است که در قوانین، تبلیغاتی پیش بینی شده که مردم را به حضور در انتخابات دعوت کنند، ولی نه اینکه از قبل بدون امکانات و نظرسنجیها بخواهند اظهار نظر کنند، چنین حرفهایی بزنند، این اقدامات باعث ایجاد دغدغه میکند و به نظر میآید دوستان متاسفانه نمیتوانند رفتار حرفهای در این حوزه را بروز دهند، تقریبا رفتارهایشان رفتارهای غیر حرفهای است و نشان میدهد که تجربه کافی در زمینه برگزاری انتخابات ندارند که وارد این صحبتها و بحثها میشوند.
این فعال سیاسی با اشاره به برکناری معاون سیاسی پیشین وزیر کشور به دلیل آنچه شائبه ورودش به انتخابات مطرح بود و انتشار خبرهایی مبنی بر ادامه فعالیتهایش در کنار جبهه پایداری، گفت: تقریبا اغلب کسانی که در وزارت کشور هستند دیدگاههای جبهه پایداری دارند، ولی بین شان شدت و ضعف هست. اغلب نظامی هستند و دیدگاههای تند در میان آنها تسری دارد. اینکه چه اتفاقی افتاده و نامهای که نوشته، من وارد این بحثها نمیشوم.
میرلوحی همچنین با تاکید بر لزوم شفافیت در جریان انتخابات، اظهار کرد: ما خیلی به این انتخابات اشکال داریم که شفافیت هم نباشد که دیگر چه چیزی میماند؟ کمیج این انتخابات لنگ است.
وی افزود: من یک جایی تعبیر کردم که این زمهریر را به این سادگی نمیتوان گرم کرد و با این هیزمهای محدود، گرم نمیشود. این فضایی است که الان تقریبا افکار و فضای عمومی میگوید. شاید آنها ممکن است بگویند که شما، چون در متن نیستید، وارد انتخابات نشدید و لیست ندادید، چیزی نمیدانید. ولی واقعیت این است که ما با دوستانی که تجربه سالیان دارند و کار میکنند و با کسانی که در وزارت کشور هستند، مرتبا در تماس هستیم و در استانهای مختلف از دوستان میشنویم که فضا خیلی سرد است؛ لذا باید حتما انتخابات را شفاف کنند که اگر مردم آمدند و رای دادند درست شمرده شود، دقیق باشد، شائبه و مشکلی پیش نیاید.
این چهره سیاسی اصلاح طلب گفت: اگر نیامدند و تصمیم مردم هر چه بوده است، بالاخره کرسیهای مجلس عقب نمیافتد چه مردم بیایند و چه نیایند ۲۹۰ نفر به مجلس خواهند رفت؛ چه در مرحله اول و چه بعضیها در مرحله دوم انتخابات. به هر تقدیر به نظر میآید که باید توجه بیشتری کنند.
میرلوحی گفت: اگرچه این مجموعه در شفافیت کارنامه خوبی ندارند و این دولت و مجلس حتی آن لایحه شفافیت را هم به نتیجه نرساندند. شعارهایی میدهند، ولی در عمل اعتقاد و باور جریان اصولگرایی و پایداریها به شفافیت فراتر از ضعیف است؛ لذا انتظار این چنینی نمیتوان از آنها داشت. ولی بالاخره باید لحاظ کنند. چون فضای این دوره حساس است و همه چشمها منتظر است ببیند که چه اتفاقی رخ خواهد داد.
وی افزود: اکثر نامزدها را ممنوع کردند و فضا را برای خالص سازی و یکدست سازی مهیا کردند، طبیعتا حداقل شفافیت را باید داشته باشند. اگر نه خیلی بد میشود که این همه فیلترها و محدودیتها و رقبا را حذف کنند و شفافیت هم نباشد، نواقصش خیلی به چشم خواهد آمد.
معاون پارلمانی وزیر کشور در دولت اصلاحات با اشاره به نقش ناظران پای صندوقهای رای در بحث سلامت انتخابات، تصریح کرد: ساختاری که شورای نگهبان راه انداخته به نظر ما از انتخابات مجلس هفتم اشکال اساسی داشت. ناظران نتوانستند بی طرف باشند. در قانون اساسی به بی طرفی اینها خیلی تاکید شده است تا طوری عمل کنند که هیچ طرف، صاحب رای، رای دهنده و رای گیرنده دغدغه نداشته باشند. ولی متاسفانه شورای نگهبان الان یک طرفه است و نیروهایی که انتخاب میکند هم یک طرفه هستند. مثلا هیاتهای اجرایی باید ترکیبشان متنوع باشد که همه احساس کنند در طول فرآیند انتخابات درستی صورت گرفته است. ولی از همان شروع از خود هیاتهای اجرایی، ببینید که چه اتفاقی افتاد و آنها بیشتر کاندیداها را قلع و قمع کردند.
میرلوحی گفت: اگر اینها بی طرف و از همه جناحها بودند اینگونه یک طرف را قلع و قمع نمیکردند. البته هیاتهای اجرایی پیشنهاد فرماندارهاست. به هرترتیب حیثیت نظارت از مجلس هفتم کاری کرده که میتوان گفت تصمیم گیرنده اصلی است و همان لیستی را که میطلبد موافقت میکند. این روند تا مرحله بررسی صلاحیتها و تبلیغات تا روز انتخابات و پای صندوقها صورت میگیرد. در آنجا هم خود ناظرین خیلی میتوانند موثر باشند. آنها میتوانند در تهدید، تطمیع، مداخله، صحت رای دادن و صحت ثبت نام در شعبه، مسائل کنترل مدارک سجلی و مسائل دیگر اگر بی طرف باشند و وظیفه شان را حفظ آراء بدانند و غرض نداشته باشند.