جوشیدن چشمههای بستر دریاچه ارومیه اگرچه در سالهای اخیر به دلیل کاهش بارندگیها کمتر شده بود، اما اتفاق جدیدی نیست و حتی در سه سال خشک گذشته نیز بارها شاهد جوشیدن چشمهها پس از بارشهای سنگین از جمله بارشهای اخیر برف و باران در حوضه آبریز دریاچه بودهایم.
مدتی است که تصاویری در فضای مجازی و رسانههای محلی آذربایجان شرقی و غربی منتشر شده است، مبنی بر این که تعدادی از چشمههای بستر دریاچه ارومیه که در سالهای اخیر نسبتا خشک شده بودند، به لطف بارشهای اخیر از دل زمین جوشیده و بخشهایی از دریاچه ارومیه را در حوالی شهرستان سلماس پر از آب کردهاند.
به گزارش ایلنا، اما پیگیریها از منابع رسمی ستاد احیای دریاچه ارومیه از این حکایت دارد که جوشیدن چشمههای بستر دریاچه ارومیه اگرچه در سالهای اخیر به دلیل کاهش بارندگیها کمتر شده بود، اما اتفاق جدیدی نیست و حتی در سه سال خشک گذشته نیز بارها شاهد جوشیدن چشمهها پس از بارشهای سنگین از جمله بارشهای اخیر برف و باران در حوضه آبریز دریاچه بودهایم.
در واقع با توجه به بارندگیهای بهمنماه ۱۴۰۲ در حوضه آبریز دریاچه ارومیه که خوشبختانه بخش زیادی از آن به صورت برف بوده است، زمینه برای جوشیدن تعدادی از چشمههای واقعشده در حاشیه دریاچه در اطراف شهرستان سلماس فراهم شده و آبهای حاصل از این چشمهها روانه بستر دریاچه ارومیه در قسمت شمالی آن شده است؛ اگرچه باید توجه داشت که حجم آبهای حاصل از جوشیدن چشمهها به هیچ وجه به اندازهای نیست که بتواند نقش مهمی در احیای دریاچه داشته باشد.
به عبارت دیگر، جوشیدن چشمههای واقعشده در حاشیه یا بستر دریاچه ارومیه بر اثر بارندگی اتفاقی طبیعی است که در روزهای اخیر تکرار شده و اظهارات مقامات رسمی ستاد احیای دریاچه حاکی از آن است که همهساله کمتر از ۱۰ درصد سهم آب دریاچه از طریق منابع زیرزمینی و با جوشیدن این چشمهها تامین میشود، اما با توجه به این که در سه سال اخیر، حوضه آبریز دریاچه ارومیه بهشدت درگیر خشکسالی بود، بارشهای فراگیر اخیر سبب شده است که این رخداد طبیعی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
در این میان نباید از خاطر برد که در چند ماه گذشته، حجم برداشت نمکهای صنعتی از دریاچه ارومیه در شهرستان سلماس به حدی افزایش پیدا کرده است که باعث ایجاد چالههایی در بستر دریاچه شده که این مساله باعث شده است که آب حاصل از جوشیدن چشمهها بیش از پیش دیده شود، چراکه این آب بیشتر از گذشته قابلیت جمع شدن در بخشهایی از بستر دریاچه ارومیه را پیدا کرده است.
در همین راستا، رئیس اداره پارک ملی دریاچه ارومیه نیز به ایسنا گفت: مطابق پایشهای زیست محیطی و بررسیهای کارشناسی، هیچ مورد غیر عادی و غیر طبیعی در دریاچه وجود ندارد و این دریاچه شرایط طبیعی و عادی خود را به عنوان یک اکوسیستم تالابی طی میکند.
مرتضی داوودی در خصوص انتشار ویدئویی در فضای مجازی از دریاچه ارومیه یا عنوان جوشیدن چشمه افزود: دریاچه ارومیه همانند سایر اکوسیستمهای تالابی متاثر از شرایط آب و هوایی و بارندگی هاست و وجود منابع آب زیرزمینی و چشمههای جوشان در بستر و حاشیه دریاچه ارومیه یک امر عادی و طبیعی است و در طول تاریخ حیات این دریاچه به یکی از منابع تامین نیاز آبی آن مطرح بوده است و در فصول بارندگی این موضوع مشاهده میشود و موضوع جدید یا خارق العادهای نیست.
وی با اشاره به انتشار برخی اخبار در فضای مجازی و رسانهها مبنی بر فعال شدن و جوشیدن چشمههای آب در دریاچه ارومیه گفت: بر اساس پایشهای میدانی انجام شده و گزارشات کارشناسان محیط زیست هیچگونه مورد غیرعادی در دریاچه ارومیه وجود ندارد و این دریاچه شرایط طبیعی و عادی خود را با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی طی میکند.