رییس گروه تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه نمک مصرفی روزانه باید حتما از نوع تصفیه شده یددار باشد، کمبود ید در دوران بارداری را باعث ایجاد عوارضی نظیر افزایش موارد سقط و مردهزایی، ناهنجاریهای جنینی و کاهش بهره هوشی نوزاد عنوان کرد.
فرشته فزونی ید را یکی از ریزمغذیهای ضروری برای بدن و عنصر اساسی برای تولید هورمونهای تیروئید عنوان کرد که کمبود آن باعث مختل شدن کار غده تیروئید و عوارض بسیار زیاد در بالغان و کودکان میشود.
به گزارش ایسنا، وی بهترین راه برای تامین ید مورد نیاز بدن را استفاده از نمک یددار تصفیه شده عنوان کرد و گفت: نمک مصرفی روزانه باید حتما از نمک تصفیه شده یددار تامین شود اما باید توجه داشت که میزان مصرف نمک کم باشد. فزونی نمکهای تصفیه نشده مانند نمک دریا دارای انواع ناخالصی از جمله فلزات سنگین است و خطر سرطانزایی دارند.
رییس گروه تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه خاطرنشان کرد: نمکهای تصفیه شده فاقد فلزات سنگین مثل سرب، آرسنیک و ناخالصیهای محلول مانند گچ و... هستند.
این کارشناس تغذیه با اشاره به وجود انواع نمکهای صورتی، آبی و بنفش در بازار یادآور شد که وجود برخی عناصر موجب ایجاد رنگ در این نمکها شده است.
به گفته وی، این نوع نمکها تصفیه نشده و فاقد ید کافی هستند. مصرف آنها به دلیل وجود املاح و ناخالصی موجب آسیب به سلامت کلیه و کبد افراد میشود.
فزونی با اشاره به میزان مجاز مصرف نمک، توضیح داد: طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی میزان مجاز مصرف نمک در افراد بزرگسال سالم، کمتر از پنج گرم در روز و در افراد سالمند و بیمار این میزان کمتر از سه گرم است.
بنابراعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، این کارشناس تغذیه، تاکید کرد: این میزان شامل نمکهای پنهان در غذا مانند نمک موجود در نان و سایر مواد غذایی نیز میشود.
وی با اشاره به تاثیر مصرف زیاد نمک و غذاهای شور در افزایش فشار خون و بروز بیماریهای قلبی عروقی، سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و ... به افراد توصیه کرد که مصرف نمک را کاهش داده و حتما نمک مصرفی از نوع یددار و تصفیه شده باشد.
رییس گروه تغذیه معاونت بهداشت در ادامه سخنان خود به بیان توصیههایی برای کاهش مصرف نمک و شیوه نگهداری نمک ید دار پرداخت:
_ برای حفظ ید موجود در نمک، هنگام طبخ غذا نمک را در انتهای پخت اضافه کنید.
_ نمک یددار را باید در ظرف دربسته، دور از نور و رطوبت نگهداری کنید تا ید موجود در آن از بین نرود.
_ قبل از اضافه کردن نمک حتما غذا را بچشید. گاهی افراد از روی عادت به غذا نمک اضافه میکنند.
_ سرسفره از نمکدان استفاده نکنید.
_ کنسروها و بسیاری از مواد غذایی آماده و بسته بندی شده دارای مقادیر زیادی نمک هستند، بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی را محدود کنید.
_ برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در تهیه غذاها به جای نمک از سبزیهای تازه، سیر، لیموترش، آب لیمو، آب غوره، آب نارنج، آویشن، شوید و... استفاده کنید.
_ به غذای کودک زیر یک سال هرگز نمک اضافه نکنید تا ذائقه کودکان از اوایل زندگی به غذای کم نمک عادت کند.
_ مصرف نمک یددار در حد توصیـه شده برای تمام افراد جامعه ضروری است و عارضهای ندارد.