«زودپز» ساخته رامبد جوان هم یکی دیگر از فیلمهای پرسروصدایی است که قرار بود به جشنواره برسد، اما مراحل تولیدش به پایان نرسید. گمانهزنیها از این حکایت داشت که پرویز شهبازی فرم تقاضای حضور در جشنواره را پر کرده، اما گویا این موضوع هم شایعه بود و این کارگردان ترجیح داد آخرین ساختهاش با عنوان «رکسانا» را در جشنواره توکیو به نمایش در بیاورد.
درحالیکه اخبار سینمایی از حضور برخی چهرههای مطرح در جشنواره فیلم فجر امسال حکایت میکرد، اما با اعلام اسامی فیلمهای پذیرفتهشده، پیشبینیها به واقعیت ختم نشد. رامبد جوان، مهران مدیری، پرویز شهبازی، سعید سهیلی، بهرام افشاری و ... سینماگرانی بودند که در گمانهزنیها نامشان در لیست حاضران در این رویداد دیده میشد، اما حالا هیچکدامشان حضور ندارند. گویا آثار برخی از این کارگردانها از لحاظ فنی آماده نشده و برخی فیلمها هم مورد پذیرش اعضای هیات انتخاب قرار نگرفته است.
به گزارش دنیای اقتصاد، فیلم «ساعت ۶ صبح» ساخته مهران مدیری که تولید و مراحل فنیاش به پایان رسیده، در هیات انتخاب به نمایش درآمد، اما نامش در لیست نهایی نیامد. مشخص نیست غیبتش به علت ممیزی است یا رد شدن توسط هیات انتخاب. همچنین «هفتاد سی»، اولین تجربه فیلمسازی بهرام افشاری، از فیلمهایی است که به جشنواره ارائه شد، اما به دلایل نامشخص انتخاب نشده است. «زودپز» ساخته رامبد جوان هم یکی دیگر از فیلمهای پرسروصدایی است که قرار بود به جشنواره برسد، اما مراحل تولیدش به پایان نرسید. گمانهزنیها از این حکایت داشت که پرویز شهبازی فرم تقاضای حضور در جشنواره را پر کرده، اما گویا این موضوع هم شایعه بود و این کارگردان ترجیح داد آخرین ساختهاش با عنوان «رکسانا» را در جشنواره توکیو به نمایش در بیاورد.
در گمانهزنیها نام آثاری همچون «عزیز» ساخته مجید توکلی، «خجالت نکش۲» ساخته رضا مقصودی، «پول و پارتی» ساخته سعید سهیلی، «لاکپشت» ساخته بهمن کامیار و «کوکتل مولوتوف» ساخته حسین دوماری هم در لیست حاضران در جشنواره امسال به چشم میخورد که پیشبینیها محقق نشد. در میان فیلمسازان شناختهشده که در فجر امسال حضور دارند نام بهروز افخمی با فیلم «صبح اعدام»، مسعود جعفری جوزانی با فیلم «بهشت تبهکاران» و سروش صحت با فیلم «صبحانه با زرافهها» به چشم میخورد. البته محمود کلاری، فیلمبردار سرشناس سینما، با فیلم «تابستان همان سال» به عنوان کارگردان در این رویداد حضور خواهد داشت و جواد عزتی هم با «تمساح خونی» اولین تجربه اش در فیلمسازی را به تماشا خواهد گذاشت. بهروز شعیبی هم با اثر جدید خود یعنی «آغوش باز» از دیگر چهرههای مهم حاضر درجشنواره امسال است.
شمار فیلمهای بلند پویانمایی در این دوره، نسبت به حجم تولیدات سینمای ایران، آنقدر زیاد است که رکوردهایی را شکسته است. امسال برای نخستین بار در تاریخ ۴۲ساله جشنواره فیلم فجر، فیلمهای بلند پویانمایی یک بخش جداگانه دارند. تا پیش از این هیچگاه ۴ فیلم پویانمایی در برنامه رونمایی یک دوره جشنواره فیلم فجر حضور نداشت. با حساب حضور این ۴ اثر، سیمرغ بلورین بهترین فیلم پویانمایی نیز بعد از چندین سال که مطابق فراخوان ادوار مختلف، اهدا شدنش منوط به حضور حداقل چند فیلم در هر دوره این رویداد بود، در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر اهدا خواهد شد.
درحالیکه هنوز از خلاصه قصه یا حتی سوژه برخی فیلمهای حاضر در این رویداد اخباری منتشر نشده است، اما نگاهی سریع به فهرست آثار، نشان از نمایش تعداد قابلتوجهی از محصولات سینمایی با موضوعات استراتژیک دارد. «آسمان غرب» به نویسندگی و کارگردانی محمد عسگری درباره شهید علیاکبر شیرودی خلبان شاخص دفاع مقدس، «احمد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی و تهیهکنندگی حبیب والینژاد با سوژهای مرتبط با شهید احمد کاظمی از فرماندهان جنگ، «دست ناپیدا» به کارگردانی انسیه شاهحسینی با سوژهای دفاع مقدسی، «صبح اعدام» به کارگردانی بهروز افخمی با قصهای در ارتباط با مبارزات پیش از انقلاب اسلامی، «قلب رقه» ساخته خیرالله تقیانیپور در حوزه مقاومت اسلامی و «مجنون» به کارگردانی مهدی شامحمدی درباره شهید مهدی زینالدین ۶ فیلم بخش مسابقه اصلیاند که به شکل مستقیم به سوژههای دفاع مقدس، انقلاب اسلامی و مقاومت اسلامی میپردازند. در بخش نگاه نو نیز اثر دفاع مقدسی «باغ کیانوش» حضور دارد و حتی فیلم «شوماه» در ژانر دفاع مقدس نیز در فهرست رزرو قرار گرفته است. «شور عاشقی» با موضوعی عاشورایی هم ازجمله فیلمهای بخش سودای سیمرغ است.
سینمای موسوم به ارگانی که شامل فیلمهایی از نهادهای مختلف دولتی و حاکمیتی است و در سالهای اخیر، بخش قابلتوجهی از محصولات قابل اعتنای جریان اصلی سینمای ایران را تشکیل میدهد، در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر، شمار چشمگیری از آثار را به خود اختصاص داده است.
«آبی روشن» محصول مشترک اوج و فارابی، «آسمان غرب» محصول حوزه هنری، «احمد» محصول مشترک حوزه هنری و شهرداری تهران، «بهشت تبهکاران» محصول بنیاد فارابی، «پرویز خان» محصول سازمان اوج، «دست ناپیدا» محصول بنیاد شهید، «دو روز دیرتر» محصول مشترک بنیاد روایت فتح و بنیاد فارابی، «شهسوار» با مشارکت فارابی، «شور عاشقی» محصول بنیاد فارابی و بنیاد شهید، «صبح اعدام» محصول مشترک بنیاد فارابی و حوزه هنری، «قلب رقه» محصول مشترک بنیاد رسانهای بیان و بنیاد سینمایی فارابی، «مجنون» محصول سازمان هنری-رسانهای اوج و «میرو» محصول مشترک بنیاد فارابی و بنیاد شهید، ۱۳ فیلمیاند که اغلب به طور کامل و برخی به شکل مشترک، توسط بخشهای دولتی و حاکمیتی سرمایهگذاری شدهاند و بیش از نیمی از آثار را تشکیل میدهند.
یکی دو اثر دیگر مثل «معجزه پروین» ساخته محمدرضا ورزی و «نپتون» اثر محمدابراهیم غفاریان نیز که در سکوت خبری تولید شدهاند، از جمله محصولاتیاند که خبری از سرمایهگذار آنها منتشر نشده است و این احتمال وجود دارد که به این فهرست اضافه شوند.
آبی روشن به کارگردانی قاسم لطفی خواجه پاشا و تهیهکنندگی سید محمدحسین میری
آسمان غرب به کارگردانی محمد عسگری و تهیهکنندگی حبیبالله والینژاد
آغوش باز به کارگردانی بهروز شعیبی و تهیهکنندگی علیرضا سرتیپی
احمد به کارگردانی امیرعباس ربیعی و تهیهکنندگی حبیبالله والینژاد
بهشت تبهکاران به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی و تهیهکنندگی فتحالله جعفری جوزانی و علی قائممقامی
پرویز خان به کارگردانی علی ثقفی و تهیهکنندگی سازمان سینمایی اوج
تابستان همان سال به کارگردانی محمود کلاری و تهیهکنندگی علی اوجی
تمساح خونی به کارگردانی جواد عزتی و تهیهکنندگی کامران حجازی
دروغهای زیبا به کارگردانی مرتضی آتشزمزم و تهیهکنندگی مرتضی آتشزمزم
دست ناپیدا به کارگردانی انسیه شاهحسینی و تهیهکنندگی سیدسعید سیدزاده
دو روز دیرتر به کارگردانی اصغر نعیمی و تهیهکنندگی محسن شیرازی
شهسوار به کارگردانی حسین نمازی و تهیهکنندگی حسین نمازی
شور عاشقی به کارگردانی داریوش یاری و تهیهکنندگی داریوش یاری
صبح اعدام به کارگردانی بهروز افخمی و تهیهکنندگی علی شیرمحمدی
صبحانه با زرافهها به کارگردانی سروش صحت و تهیهکنندگی سیدمصطفی احمدی
قلب رقه به کارگردانی خیرالله تقیانیپور و تهیهکنندگی سعید پروینی
مجنون به کارگردانی مهدی شامحمدی و تهیهکنندگی عباس نادران
معجزه پروین به کارگردانی محمدرضا ورزی به تهیهکنندگی محمدرضا شریفینیا
میرو به کارگردانی حسین ریگی و تهیهکنندگی سعید الهی
نبودنت به کارگردانی و تهیهکنندگی کاوه سجادیحسینی
نپتون به کارگردانی محمدابراهیم غفاریان و تهیهکنندگی سیاوش امینپور
نوروز به کارگردانی سهیل موفق و تهیهکنندگی محمدرضا نادری