یک تولیدکننده مرغ، گفت: قیمت مرغ در زنجان ۶۰ هزار تومان است و در تهران ۷۴ هزار تومان، چیزی حدود ۱۲ هزار تومان تفاوت قیمت در یک کشور، اما باهزینههای برابر وجود دارد. چرا باید این اختلاف قیمت در ۲ استان وجود داشته باشد و این ۱۲ هزار تومان در وزن ۱۵۰ تن چقدر میشود؟ چیزی حدود بالاتر از ۲ میلیارد تومان ما به التفاوت یک مرغداری در زنجان و یک مرغداری در تهران است.
سلیمی گفت: در صورتی که کار مرغداران به تعطیلی برسند، باید مرغ از خارج از کشور وارد شود که بعید به نظر میرسد توانایی واردات این حجم از مرغ به کشور را داشته باشیم. قیمت مرغ باید از حالت دستوری بودن خارج شود.
به گزارش گسترش نیوز، در مورد تولید مرغ و فرآیند جوجه ریزی با چالشهایی زیادی در تأمین نهادههای کشاورزی روبرو بودیم. مقدار تأمین نهادهها در برخی مواقع کاهش یافته است. در چند هفته اخیر شرایط تأمین نهادههایی مانند گنجاله سویا بهبود یافته است، اما مرغداران برای دریافت این مواد حدود سه تا چهار ماه باید صبر کنند.
کیفیت نهادههای دامی و جوجههای یکروزه در ماههای اخیر کاهش یافته است و این موضوع باعث محدودیت در رشد و وزن مناسب جوجهها شده است. به علاوه، قیمت تعیین شده برای مرغ به صورت دستوری، کمتر از هزینههای تولید است، این روند تأثیر منفی بر انگیزه و سودآوری مرغداران داشته و به صنعت مرغداری آسیب زده است. قیمت تعیین شده برای هر کیلوگرم مرغ زنده که ۵۲ هزار تومان است، در حالی که هزینه تمام شده تولید هر کیلوگرم به ۶۰ هزار تومان میرسد، مرغداران در فشار مالی قرار گرفتهاند و مجبورند محصول خود را با قیمتی تقریباً بین ۵۶ تا ۵۸ هزار تومان به فروش برسانند.
در همین رابطه، محمد سلیمی به بررسی چالشهای مختلف در حوزه تولید مرغ و تامین نهادههای دامی پرداخته است که در ادامه این گزارش میخوانیم:
محمد سلیمی تولید کننده مرغ، گفت: قیمت مرغ نباید دستوری باشد و باید با قیمت تمام شده تولید مطابقت داشته باشد. دولت کجا توانسته جوجه را به قیمت ۱۷ هزار تومان بدهد که از مرغدار مرغ ۵۴ هزار تومانی میخواهد؟ شما خودتان قضاوت کنید، زمانیکه جوجه ۳۵ هزار تومانی به مرغدار میدهند، مرغ ۵۴ هزار تومانی چه توجیهی میتواند داشته باشد؟ تنها امید مرغداران به شب عید است که وضعیت بازار تغییر مثبتی داشته باشد. در غیر این صورت تعداد زیادی از مرغداران مجبور به تعطیلی واحد صنفی خود میشوند.
وی افزود: در صورتی که کار مرغداران به تعطیلی برسند، باید مرغ از خارج از کشور وارد شود که بعید به نظر میرسد توانایی واردات این حجم از مرغ را داشته باشیم. چیزی حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون قطعه مرغ ماهانه نیاز است. البته اگر براساس وزن استاندارد جهانی محاسبه کنیم، باید ۲۰۰ میلیون قطعه مرغ وارد شود، چون وزن مرغهای داخلی ۲ برابر وزن استاندارد جهانی است. مرغهای یخ زده وارداتی نهایتا ۱ کیلو و ۲۰۰ گرم تا ۱ و نیم کیلو گرم است، ولی مرغهای داخلی بالای ۲ کیلو و حتی ۳ کیلو هم موجود است؛ بنابراین وزن لاشه مرغ مهم است و در صورت تعطیلی واحدهای صنفی داخلی، دولت باید ۲۰۰ میلیون قطعه مرغ وارد کند و این حجم از نیاز کشور بعید به نظر میرسد از طریق واردات تامین شود.
این تولیدکننده مرغ خاطرنشان کرد: درخواست عاجزانه ما این است که پا از گردن مرغدار بردارند! قیمت مرغ در سال گذشته دستوری بود و قیمت ۴۰ هزار تومان اعلام شد، ولی بازار به سمت ۳۰ هزار تومان هم حرکت کرد. مرغداران اعتراض کردند، اما جوابی که دریافت کردند این بود که این موضوع مربوط به میزان عرضه و تقاضا در بازار است و کاری از دست ما برنمی آید و اجازه جمع آوری مرغهای اضافه بازار را نداریم؛ بنابراین اغلب مرغداران مجبور شدند، مرغی که قیمت مصوب آن ۴۰ هزار تومان اعلام شده بود را به قیمت ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان به فروش برسانند.
سلیمی افزود: در زمانی که بازار اقدام به فروش بالاتر از قیمت مصوب مرغ میکند، تعزیرات ورود کرده و مدعی میشوند که اگر مرغدار جوجه گرانتر خریده است، مقصر خودش است و مرغ باید به قیمت مصوب فروخته شود. در مورد نهادههای دامی هم همین شرایط وجود دارد، گفته میشود که گرانتر از قیمت مصوب خریداری نشود، اما به این نکته توجه نمیشود که نهاده به قیمت مصوب در بازار یافت نمیشود و مرغدار مجبور است نهادهها را به قیمت بالاتر خریداری کند.
وی ادامه داد: مرغداری وجود دارد که حدود ۴ ماه سویا خریداری کرده است، اما بارگیری انجام نمیشود، در این شرایط بدون نهادههای دامی مرغدار چه تصمیمی باید بگیرد؟ وقتی جوجه وارد سالن میشود باید مواد مورد نیاز برای رشد آن تهیه شود و مرغدار ناچار است گرانتر از قیمت مصوب بخرد. در این شرایط مرغدار چند مرتبه مجبور میشود که هزینه نهادههای دامی بپردازد و در نهایت هم نهادههای دامی با کیفیتی نصیبش نمیشود.
این تولیدکننده مرغ اشاره کرد: قیمت مرغ در زنجان ۶۰ هزار تومان است و در تهران ۷۴ هزار تومان، چیزی حدود ۱۲ هزار تومان تفاوت قیمت در یک کشور، اما باهزینههای برابر وجود دارد. چرا باید این اختلاف قیمت در ۲ استان وجود داشته باشد و این ۱۲ هزار تومان در وزن ۱۵۰ تن چقدر میشود؟ چیزی حدود بالاتر از ۲ میلیارد تومان ما به التفاوت یک مرغداری در زنجان و یک مرغداری در تهران است. در صورتیکه جوجه، سویا و واکسن و تمام مایحتاج مورد نیاز به یک قیمت خریداری شده است، اما قیمت مصوبه خرید در یک شهر نسبت به شهر دیگر بالاتر است.
سلیمی در ادامه گفت: در برخی شهرها هزینههای حمل و نقل و انرژی بیشتری وجود دارد، اما قیمت مصوب پایین تری نسبت به دیگر شهرها دارند؛ بنابراین استان زنجان با دستور جهاد کشاورزی و استانداری قیمت مصوب مرغ را روی ۶۰ هزار تومان اعلام کرده است. این تفاوت قیمت مصوب در استانهای مختلف بر اساس استانداری انجام شده و کاملا سلیقهای است.
این تولیدکننده فعال در حوزه مرغداری در پایان، گفت: طبق روالی که رایج است، استانداری با رئیس جهاد کشاورزی، قیمت مصوب مرغ را تعیین میکنند. در این بین اتحادیه هم مخالف این موضوع نیست که رانتی در مورد مرغ به وجود آید. مرغ را از مرغدار ۶۰ هزار تومان میخرند و لاشه آن را در تهران با قیمت ۹۰ هزار تومان به فروش میرسانند. در صورتیکه مرغ لاشه در زنجان باید ۷۷ هزار تومان باشد؛ بنابراین یک رانت بین کشتارگاه، استانداری و جهاد کشاورزی کماکان وجود دارد.