سیب زمینی یکی از پرمصرفترین مواد غذایی در سراسر جهان است که سرشار از پتاسیم، فیبر و کربوهیدرات میباشد؛ سیب زمینی در صورت عدم نگهداری مناسب خیلی زود خراب و غیرقابل مصرف میشود. برخی از افراد برای نگهداری سیب زمینی برای طولانی مدت از روش فریز کردن کمک میگیرند،
فریز کردن سیب زمینی برای اینکه مدت بیشتری از این ماده غذایی پر مصرف استفاده شود امری متداول است و دانستن نکات فریز کردن سیب زمینی پخته، خام و سرخ شده برای این کار لازم میباشد.
به گزارش ایلنا، سیب زمینی یکی از پرمصرفترین مواد غذایی در سراسر جهان است که سرشار از پتاسیم، فیبر و کربوهیدرات میباشد. سیب زمینی در صورت عدم نگهداری مناسب خیلی زود خراب و غیرقابل مصرف میشود. برخی از افراد برای نگهداری سیب زمینی برای طولانی مدت از روش فریز کردن کمک میگیرند، اما آیا میتوان سیب زمینی را به صورت خام فریز کرد؟ سیب زمینی پخته یا سرخ شده را چطور؟ برای دانستن پاسخ سوالات خود این بخش را از دست ندهید.
قبل از اینکه به مبحث فریزر نمودن سیب زمینی برسیم ابتدا باید بیاموزیم که چگونه سیب زمینی تازه و سالم را انتخاب کنیم. برای خرید سیب زمینی تازه و سالم به نکات زیر توجه نمایید:
سیب زمینیهایی با پوست صاف را انتخاب نمایید، زیرا سیب زمینیهایی که در اثر سرما آسیب دیده اند ممکن است پوست چروکیده و قهوهای داشته باشند.
از انتخاب سیب زمینیهای آسیب دیده خودداری کنید، زیرا سریعتر خراب میشوند. سیب زمینیها ممکن است در حین برداشت یا حمل آسیب ببیند.
از خرید سیب زمینی جوانه زده اجتناب کنید، جوانهها یکی از اولین شاخصهای خراب بودن سیب زمینی هستند.
این سوال بسیاری از خانمهای خانه دار است، برای پاسخ به این سوال باید بگوییم نمیتوان سیب زمینی خام را در فریز نگهداری نمود، اما چرا؟
زیرا دمای خیلی پائین و سرد سبب شیرین شدن سیب زمینی و تبدیل شدن نشاسته به قند میشوند. کاهش قند میتواند باعث ایجاد مواد سرطان زایی مانند آکریل آمیدها شود پس سیب زمینی خام را هرگز نباید در فریزر نگهداری کرد.
همچنین سیب زمینی خام در معرض هوای سرد فریزر تغییر رنگ داده و قهوهای میشود و آب داخل سیب زمینی در معرض یخ زدگی منبسط شده و کریستالهایی را تشکیل میدهد که ساختارهای دیواره سلولی را تجزیه میکنند و این امر سبب خمیری شکل شدن سیب زمینی میشود.
سیب زمینی پخته را میتوان فریز نمود، زیرا هنگامی که سیب زمینیها به طور کامل یا تا حدی پخته شوند، آنزیمهایی که سبب قهوهای شدن سیب زمینی میشوند را بی اثر شده و سیب زمینیها دیگر تغییر رنگ نمیدهند.
ابتدا سیب زمینیها را کامل و یا تا حدی بپزید. میتوانید سیب زمینی را خلال کرده و نیم پزکنید.
برای قرار دادن سیب زمینی در فریزر، آن را در یک کیسه پلاستیکی بگذارید و فشار دهید تا همهی هوای آن خارج شود.
سیب زمینی منجمد و پخته تا یک سال و بدون هیچ تغییری در کیفیت، سالم باقی میمانند.
زمانی که میخواهید سیب زمینیها را بخورید، قبل از گرم کردن، در یخچال بگذارید تا از حالت انجماد خارج شوند.
نمیتوان سیب زمینی را سرخ نمود و به صورت سرخ شده منجمد کرد، زیرا طعم و مزه سیب زمینی تغییر کرده، اما میتوان سیب زمینی را به صورت نیمه آماده در فریزر قرار داد و پس از خارج نمودن از فریزر سرخ نمود.
ابتدا سیب زمینیها را شسته و پوست بگیرید.
سپس سیب زمینیها را خرد و خلالی کنید.
سیب زمینی در آب جوش ریخته و سه دقیقه میجوشانیم.
اجازه میدهیم سیب زمینیها خشک شده و یا آنها را با دستمال تمیز خشک میکنیم.
سیب زمینیهای نیمه آماده را در پلاستیک فریزر ریخته و هواگیری کنید و سپس در فریزر قرار دهید.
سیب زمینیها را در حالی که منجمد هستند داخل روغن داغ شده میریزیم (باید خلالها از هم جدا جدا باشد) و سرخ میکنیم.
اگر سیب زمینی پوست کنده و خلال نموده اید و میخواهید سرخ کنید، اما به هر دلیلی نمیتوانید در همان زمان اقدام به سرخ کردن نمایید، سیب زمینیهای خرد شده را در آب بریزید (آب باید روی سیب زمینیها را بپوشاند) و آنها را در دماهای خنک نگهداری کنید تا از تغییر رنگ آن جلوگیری کنید. اگر سیب زمینیها بیشتر از ۲۴ ساعت در آب بمانند، آب زیادی را جذب کرده و بی مزه میشوند پس زودتر سیب زمینیها را سرخ کنید.
سیب زمینی خام را در دمای بین ۴۳-۵۰ درجه فارنهایت (۶-۱۰ درجه سانتیگراد) و در انباری، زیرزمین و گاراژ نگهداری کنید. این محدوده دمایی کمی از گرمتر از یخچال میباشد. نگهداری سیب زمینی درجای خنک سبب میشود که جوانهها روی پوست، تشکیل نشوند و ماندگاری آنها افزایش یافته و مقدار زیادی از ویتامین C موجود در آنها حفظ شود.
میتوانید سیب زمینیهایی را که خریده اید را به مدت دو هفته در یک کابینت تاریک و کوچک یا حمام نگهداری کنید تا پوست سیب زمینی ضخیمتر شود و هرگونه آسیب جزئی هنگام برداشت از بین رفته و احتمال پوسیدگی در حین نگهداری کاهش یابد.
سیب زمینی را از نور دور نگه دارید، زیرا نور خورشید یا نور فلورسنت میتوانند باعث تشکیل کلروفیل در پوست سیب زمینی و سولانین در آن شود. سولانین باعث طعم تلخی در سیب زمینی شده و میتواند احساس سوزش در دهان یا گلوی افرادی که نسبت به آن حساس هستند را ایجاد کند. سولانین بیشتر در پوست سیب زمینی و حدود ۳.۲ میلی متر از گوشت آن ایجاد میشود و پوست کندن و جدا کردن گوشت، آن را به طور کامل از بین میبرد.
برای جلوگیری از تجمع رطوبت و فاسد شدن سیب زمینی به جریان هوا نیاز دارد پس سیب زمینی را در یک ظرف روباز یا یک کیسه کاغذی قرار دهید تا هوا آزادانه در آن جریان داشته باشد.
اگر سیب زمینیها را خشک نگه دارید، ماندگاری بیشتری دارند. شستشو باعث افزایش رطوبت و رشد بیشتر قارچ و باکتریها میشود. تنها قبل از استفاده، سیب زمینیها را بشویید.
در کنار سیب زمینی خام میوهها و سبزیجات را قرار ندهید، زیرا بسیاری از میوهها و سبزیجات هنگام رسیدن، گاز اتیلن را آزاد میکنند و این گاز سبب جوانه زدن و نرم شدن سریعتر سیب زمینی میشود.
اگر به نکات بالا توجه نمایید سیب زمینی خریداری شده خود را میتوانید به مدت چهار ماه نگهداری نمایید.