کپک یک نوع قارچ است که در همه جا و همه سطوح جا خوش میکنند؛ روی موادغذایی خشک وتر مینشینند و به تدریج آن را تخریب میکنند.
برای شما هم پیش آمده که به سراغ نان یا غذای مانده در یخچال رفته اید و از بوی نامطبوع آن متوجه خراب شدن غذا و یا کپک زدگی نان شده اید؛ حالا ما به شما توصیه میکنیم که برای اطمینان از کپک زدگی مواد غذایی آن را بو نکنید، چون در این صورت خود را در معرض بیماری قرار میدهید.
به گزارش ایرنا، کپک یک نوع قارچ است که در همه جا و همه سطوح جا خوش میکنند؛ روی موادغذایی خشک وتر مینشینند و به تدریج آن را تخریب میکنند؛ اگرچه برخلاف تصور عموم مردم، کپکها برای محیط زیست مفید و لازم هستند و برای بازیافت ضایعات طبیعی کاربرد دارند، اما وقتی روی موادغذایی مورد استفاده رشد میکنند، برای ما دردسرساز میشوند و باید برای حفظ سلامتی خود و خانواده، آنها را پاکسازی کنیم.
کپک یکی از عوامل اصلی ضایعات غذایی در جهان است که طعم و بافت مواد را تغییر میدهد؛ کپکها اغلب به رنگهای سبز، سفید، آبی و سیاه روی مواد خوراکی فسادپذیر دیده میشوند؛ همه ما این نوع کپکها را بخصوص روی نان و حتی موادغذایی فرآوری شده مثل رب، مربا، آبلیمو و آبغوره دیده ایم و برای حفظ مواد غذایی به فریزر متوسل شده ایم.
با این اوصاف کپکهای روی موادغذایی که رطوبت دارند، به سرعت رشد میکنند و از آنجا که خاصیت تولید سم را دارند، به ناچار باید مواد غذایی کپک زده را دور بریزیم، زیرا نه تنها میتواند سبب مشکلات تنفسی و آلرژیک شود، بلکه به اندام داخلی مانند کبد و کلیه و قلب نیز آسیب میزند.
تا اینجا اغلب کارشناسان بر استفاده نکردن موادغذایی کپک زده تاکید داشتهاند، اما شاید تاکنون کمتر درباره مخاطرات بو کردن موادغذایی کپک زده شنیده باشید؛ دکتر غزاله اسلامیان متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی شهید بهشتی در این زمینه هشدار داده است که مبتلایان به دیابت، بیماران دچار ضعف سیستم ایمنی و بیماران دریافت کننده کورتون در برابر برخی عفونتها آسیبپذیرترند، بنابراین نباید هیچ وقت غذای کپک زده را بو کنند.
وی در این باره میگوید: کپکها قارچهای میکروسکوپی هستند که بعد از تشکیل کلونی روی مواد غذایی و تولید اسپورهای رنگی قابل دیدن میشوند، هیچ پژوهشی تا به امروز دقیقا مشخص نکرده که چند گونه کپک وجود دارد، ولی تعداد آنها بیش از ۳۰۰ هزار گونه تخمین زده میشود.
عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه با اشاره به اینکه برخی از کپکها ممکن است سمی تولید کنند که به آن مایکوتوکسین گفته میشود ادامه داد: معروفترین مایکوتوکسینها آفلاتوکسینها هستند که سرطانزا هم هستند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اضافه کرد: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد تخمین زده که یک چهارم کل محصولات کشاورزی در دنیا آلوده به مایکوتوکسینها هستند.
وی با اشاره به اینکه اسپور کپکها مثل قاصدک در هوار شناورند و منتقل میشوند توضیح داد: اگر غذای کپک زده را بو کنید در خوشبینانهترین حالت دچار واکنش آلرژیک خواهید شد، ولی در برخی موارد ممکن است اسپورها یا قارچ سیاه وارد بدنمان شود که منجر به عفونت نادری به نام mucormyceteها شود که اسپورها وارد سوراخهای بینی، سینوسها، چشم و حتی مغز میشود.
اسلامیان هشدار داد: مبتلایان به دیابت، بیماران دچار ضعف سیستم ایمنی و بیماران دریافت کننده کورتون در برابر این عفونت آسیبپذیرترند بنابراین هیچ وقت نباید غذای کپک زده را بو کنند.