مطالعات متعددی تاثیرات منفی نوشیدن نوشابه را روی وزن و دندانها و دیگر ارگانهای بدن نشان دادهاند که برخی از آنها حتی میتوانند جبرانناپذیر باشند.
امروزه تقریبا میتوان گفت که اغلب افراد نوشابه مصرف میکنند، اما اگر مضرات و عوارض جبران ناپذیر نوشابه را بدانند شاید از نوشیدن نوشابه پشیمان شوند!
با اینکه مصرف نوشابه در بسیاری از کشورها رو به کاهش است، بسیاری از مردم هر روز نوشابه مینوشند. ۲۱ خطر نوشابه را با شما در این بخش به اشتراک میگذاریم تا حتما آن را مطالعه کرده و با آگاهی کامل مصرف نوشابه را کنار بگذارید.
متاسفانه مصرف نوشابههای گازدار بطور فزاینده در میان مـردم دنیا بخصوص ایرانیان که رکورددار مصرف این ماده هستند رواج پیدا کرده است. ولی آیـا افرادی که با علاقه این نوشیدنی سمی را مصرف میکنند از عوارض و خطرات آن خبرند؟ باید بدانید یک واقعیت تلخ در مورد نوشابهها این است که به آنها عمدا کافئین افزوده میگردد تا ایجاد اعتیاد و وابستگی در مصرف کنندگان خود کنند و این کافئین موجود در نوشابههای گازدار نسبت به دیگر نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه و چای سریعتر جذب بدن میشود.
حال به عوارض و مضرات نوشابه بپردازیم:
در یک مطالعه یازده ساله دانشکده پزشکی هاروارد، بین ۳،۳۱۸ زن، محققان دریافتند نوشابه خطر عملکرد کلیهها را بالا میبرد.
میزان بالای شکر در نوشابه باعث فشار پانکراس میشود و به طور بالقوه آن را ترک میکند و نمیتواند نیاز بدن به انسولین را حفظ کند. نوشیدن یک یا دو نوشیدنی قندی روزانه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۲۵ درص افزایش میدهد.
قوطی نوشابه حاوی (بی پی ای) است، که از بیماریهای قلبی گرفته تا چاقی و مشکلات تولید مثل، ارتباط دارد.
کافئین ادرار اور است و تولید ادرار را بیشتر میکند و باعث میشود بیشتر ادرار کنید. وقتی سلولهای بدن خشک میشوند، به سختی مواد مغذی را جذب میکنند و همچنین برای بدن دشوار میشود تا مواد زائد را از بین ببرند.
رنگ کاراملی نوشابه با سرطانها مرتبط است؛ رنگ قهوهای مصنوعی در نوشابه فرآیندی شیمیایی است که از شکر سوخته درست شده است. بوسیله واکنش قند با آمونیاک و سولفیت زیر فشار بالا و دما تهیه شده است. این واکنشهای شیمیایی منجر به شکل گیری ۲ - (۲ - MI) و ۴ (۴ - MI) میشوند که در مطالعات انجام شده توسط دولت نشان داد منجر به سرطان ریه، کبد، سرطان خون و تیروئید در موشهای آزمایشگاهی میشود.
رئیس بخش قلب و التهاب در دانشگاه پنسیلوانیا میگوید ارتباطی بین مشکلات عروقی و محصولات حاوی شکر سوخته وجود دارد.
یک بطری ۲۰ اونس نوشابه حاوی ۱۷ قاشق چای خوری شکر و ۲۴۰ کالری و عاری از هر ارزش غذایی است. متوسط حدود یک ساعت پیاده روی برای سوزاندن ۲۴۰ کالری در نوشابه ۲۰ اونسی لازم است.
هر نوشابه یا نوشیدنیهای قندی که روزانه مصرف میشود احتمال چاقی را بیش از ۶۰ درصد را افزایش میدهد. نوشیدنیهای دیگر به مشکلات سلامتی کودکان نیز مرتبط هستند.
هر نوشابه که روزانه مصرف میشود، خطر بیماری قلبی را تا ۲۰ درصد در مردان افزایش میدهد.
آزمون آزمایشگاه در مورد اسیدیته نوشابه نشان میدهد مقدار اسید در نوشابه مینای دندان را از بین میبرد. سطح PH در نوشابه میتواند ۲.۵ باشد.
میانگین ۲۰ اونس نوشابه معادل با ۱۷ قاشق چای خوری شکر است، اما نوشابه برای دندان و سلامت کلی بدن خوب نیست.
در حالی که بسیاری از مردم شکر مصنوعی را برای مصرف کالری پایین انتخاب میکنند. قند مصنوعی به بیماریهای متعدد از جمله سرطان مرتبط هستند.
نوشابهها حاوی فسفریک اسید هستند مقادیر زیادی از کلسیم استخوان را کاهش میدهد. پس از مطالعه چندین هزار مرد و زن، محققان در دانشگاه تافتس، دریافتند زنانی که روزانه ۳ یا بیشتر نوشابه مینوشند، تقریبا ۴ درصد از تراکم مواد معدنی استخوان را در باسن خود دارند، هر چند که محققان کلسیم و جذب ویتامین D را کنترل میکنند.
دکتر هانس مدیر گروه ورزش و توان بخشی در دانشگاه بنگور، انگلستان، دریافته است که نوشیدن نوشابه به طور منظم میتواند متابولیسم بدن انسان را تغییر دهد. شرکت کنندگان روزانه ۱۴۰ گرم شکر مصرف میکنند (که کمتر از دو قوطی نوشابه است). نتایج نشان داد که متابولیسم آنها بعد از چهار هفته تغییر کرد و برای آنها سخت شد که چربی را بسوزانند و وزن کم کنند.
دکتر راوی نویسنده کتاب مطالعه و مربی پزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد میگویدکه اگر بیشتر از یک یا چند نوشیدنی را روزانه مینوشید، ممکن است ریسک توسعه عوامل خطر متابولیک برای بیماریهای قلبی را افزایش دهید.
مطالعه در مرکز علوم درمانی دانشگاه تگزاس نشان داد هر چه رژیم غذایی بیشتر شامل نوشابه باشد، ریسک اضافه وزن بیشتر میشود.
نوشابهها و هر نوشیدنی شیرین دیگر به بیماری کبد چرب مرتبط است.
آنها بنزوات سدیم یا بنزوات پتاسیم دارند و در تمام نوشابه های مورد استفاده قرار میگیرد. این مواد شیمیایی توانایی آسیب شدید به دی انای در میتوکندری را دارند تا به طور کامل آن را غیر فعال کنند.
نتیجه تحقیقات ثابت کرده است مصرف نوشابه باعث آسیب به ریه و افزایش ریسک ابتلا به آسم میشود.
سردرد هم یکی دیگر از عوارض نوشیدن نوشابه است.
از آنجا که یکی از عوارض جانبی رژیم غذایی، افزایش وزن است، فشار خون بالا میتواند از عواقب آن باشد. همچنین شامل مقدار زیادی سدیم است، که میتواند سطح فشار خون را افزایش دهد. تنها در یک قوطی، ۵۷ میلی گرم سدیم وجود دارد.
منبع: همشهری آنلاین