شکستهای رژیمی به این خاطر است که بیشتر ما برنامه کاهش وزن را زیر نظر متخصص تغذیه دنبال نمیکنیم و با دانستهها و شنیدههای خود شروع به رژیم غذایی و برنامهریزی برای کاهش وزن میکنیم.
بسیاری از ما با اینکه دغدغه اضافه وزن و چاقی داریم و حتی گاهی هم با رژیمهای دست و پا شکستهای که از این و آن شنیدهایم، تغییر عادت غذایی را کلید زدهایم، اما هر بار به در بسته برخورد کردهایم، به طوری که نهتنها لاغر نشدیم بلکه گاهی هم عوارض یک رژیم غلط ما را درگیر خود کرده است.
به گزارش ایرنا، برای بسیاری از ما پیش آمده که صبح از خواب بیدار شده ایم و مقابل آینه به خودمان تلنگر زده ایم که باید رژیم غذایی و ورزش را شروع کنیم تا از دست چربیهای شکم و پهلو و اضافه وزن خلاصی پیدا کنیم، اما آیا این اراده برای شروع یک تغییر کافی است؟
این شکستهای رژیمی به این خاطر است که بیشتر ما برنامه کاهش وزن را زیر نظر متخصص تغذیه دنبال نمیکنیم و با دانستهها و شنیدههای خود شروع به رژیم غذایی و برنامهریزی برای کاهش وزن میکنیم.
در این مقاله سعی بر این داریم چند باور اشتباه درباره کاهش وزن را مرور کنیم:
منطق پشت این استراتژی این است که از دست دادن یک وعده غذایی در روز منجر به دریافت کالری کمتری میشود. طبق مطالعات انجام شده افرادی که صبحانه نمیخورند برای جبران در وعده نهار غذای بیشتری میخورند. اکثر این افراد سطح انسولین ناشتا و سطح کلسترول بالاتری دارند؛ بنابراین میتوان گفت؛ نخوردن صبحانه خطر اضافه وزن و چاقی را افزایش میدهد.
برخی از غذاها به عنوان چربی سوز شناخته میشوند. برخی افراد ادعا میکنند؛ غذاهایی مانند آناناس، زنجبیل، پیاز، آووکادو، مارچوبه، کرفس، فلفل قرمز، بروکلی، چای سبز و سیر متابولیسم بدن را تسریع میکنند و در نتیجه به چربی سوزی بدن کمک میکنند. با این حال، شواهد علمی وجود ندارد که نشان دهد این غذاها میتوانند به کاهش وزن کمک کنند.
افراد بسیاری برای کاهش وزن از چربی سوزها استفاده میکنند، مطالعات انجام گرفته بر روی ۲۰۰ چربی سوز رایج در بازار نشان میدهد که این مکملها حاوی ترکیبات خطرناکی از مواد پنهان هستند، از جمله مواد فعال موجود در داروهای تایید شده تشنج، داروهای فشار خون و داروهای ضد افسردگی؛ بنابراین بهتر است برای اندکی کاهش وزن سلامت خود را به خطر نیاندازید.
البته غذاهای کمچرب یا کمچرب احتمالاً چربی کمتری دارند. با این حال، این محصولات گاهی اوقات با شکر یا نمک اضافه شده جبران میشوند. علاوه بر این چربی کاهشیافته لزوماً به معنای کمچربی نیست، فقط محتوای چربی یک محصول کمتر از نسخه کامل آن است.
برخی خوردن میان وعده را یکی از علل اصلی چاقی میدانند، اما مطاللعات انجام گرفته نشان میدهد، خوردن یک میان وعده سالم مانند میوه یا کمی ماست کم چرب و... موجب میشود اشتها برای وعده غذایی کاهش یافته و در نتیجه به کاهش وزن کمک میکند.
طبق مطالعات انجام گرفته محروم کردن خود از تمام غذاهایی که از آن لذت میبرید کارساز نخواهد بود چرا که در نهایت تسلیم وسوسه خواهید شد و تلاشهای خود را رها خواهید کرد. هیچ ضرری ندارد که هر چند وقت یکبار به خودتان اجازه دهید تا غذای مورد علاقه خود را هرچند شیرین و چرب بخورید.
شایعهای وجود دارد که قندهای کم فرآوری شده، مانند قندهای موجود در شربت افرا یا عسل، سالمتر از شکر سفید هستند. در حقیقت، بدن ما قند را به همان روش پردازش میکند. روده تمام قندها را به مونوساکاریدها تبدیل میکند و همه انواع قندها حدود ۴ کالری در هر گرم دارند.
در رژیم غذایی حفظ اعتدال بسیار مهم است، اما باید گفت استفاده از مواد غذایی که قند کمتری دارند ایده خوبی برای کاهش وزن است.
برای کاهش مصرف قند، بسیاری از مردم شیرین کنندههای کم یا بدون کالری مانند آسپارتام را انتخاب میکنند. این ممکن است تعداد کالری مصرفی را کاهش دهد، اما مطالعات صورت گرفته نشان میدهد، شیرین کنندههای مصنوعی یا غیرمغذی با افزایش وزن مرتبط است و موجب افزایش BMI [شاخص توده بدنی]و خطر قلبی متابولیک میشود.
برخی از افراد به طور خاص تمایل دارند تا چربیهای نواحی خاصی مانند ران یا شکم را از دست بدهند. در واقع، این هدف گیری امکان پذیر نیست. واکنش همه بدن به کاهش وزن متفاوت است و ما نمیتوانیم انتخاب کنیم که کدام تکههای چربی اول از بین برود.
با این حال، اگر کاهش وزن با ورزشهایی برای تقویت یک ناحیه خاص همراه باشد، میتواند تصور کاهش وزن بیشتری را برای منطقه ایجاد کند.
درپایان باید متذکر شد که کاهش کالری دریافتی و ورزش مطمئنترین روش برای کاهش وزن است. با این اوصاف، افراد مبتلا به بیماریهای مزمن، از جمله دیابت و چاقی، باید قبل از شروع رژیم کاهش وزن جدید با پزشک خود صحبت کنند.