کمبود خواب میتواند سطح کورتیزول (هورمون استرس) را افزایش دهد و فولیکولهای مو را ضعیف کند و در نتیجه باعث ریزش مو شود.
ریزش مو چه ریزش چند تار در زیر دوش باشد و چه نشانههایی از عقب رفتن خط مو ظاهر شود، ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد.
به گزارش ایسنا به نقل از نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، یک متخصص در کالج پزشکی «بیلور» به برخی از دلایل ریزش مو و چند نکته در این زمینه میپردازد.
دکتر «اویتوا اویرینده»، یک متخصص در کالج پزشکی بیلور در این باره میگوید: از دست دادن بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است. خوشبختانه، اقدامات پیشگیرانه زیادی برای اطمینان از به حداقل رساندن ریزش مو وجود دارد.
ریزش مو میتواند به دلایل مختلفی مانند کمبودهای تغذیه ای، اختلالات ژنتیکی، عدم تعادل هورمونی، برخی داروها، اختلالات خودایمنی، عفونت ها، استرس یا پیری طبیعی ایجاد شود. «آلوپسی» اصطلاح پزشکی برای ریزش مو است و هر کسی اشکال مختلفی از آلوپسی را تجربه میکند.
«آلوپسی آندروژنیک» شایعترین نوع ریزش موی پیشرونده است و معمولاً به عنوان ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه شناخته میشود. در مردان، این ریزش مو بیشتر در قسمت تاج سر و جلوی سر اتفاق میافتد و میتواند منجر به طاسی کامل در آن نواحی شود، در حالی که زنانی که این نوع ریزش مو را تجربه میکنند، شاهد نازک شدن مو در سرتاسر سر بهویژه در اطراف قسمت مرکزی دارند. اگر زنان از آلوپسی آندروژنیک رنج ببرند به ندرت شاهد طاسی کامل خواهند بود.
اویرینده گفت: اگر سابقه خانوادگی ریزش مو دارید، این احتمال که شما نیز آن را تجربه کنید، افزایش مییابد.
جدای از ژنتیک، عوامل خارجی نیز میتوانند در ریزش مو نقش داشته باشند. ریزش موی ناشی از استرس که به عنوان «تلوژن افلوویوم» نیز شناخته میشود، اغلب سه ماه پس از یک رویداد استرس زا جدی مانند زایمان رخ میدهد. ممکن است بین شش تا ۹ ماه طول بکشد تا موها به خودی خود رشد کنند. رژیم غذایی کم پروتئین یا کالری یا کاهش قابل توجه وزن در مدت زمان کوتاه نیز میتواند منجر به ریزش مو شود.
آلوپسی کششی نیز نوعی ریزش مو است که زمانی اتفاق میافتد که مدلهای موی سفت مانند دم اسبی و ... به طور مداوم به فولیکولهای مو آسیب میرسانند.
اویرینده گفت: اگرچه داشتن هر از گاهی این مدل موها خوب است، اما استفاده مکرر این مدلها میتواند منجر به ریزش مو شود. علاوه بر این، بسیاری از محصولات آرایشی و درمانهای شیمیایی نیز میتوانند منجر به وارد شدن آسیب به فولیکولها شوند.
اویرینده گفت: یک قانون کلی خوب در این زمینه این است که اگر بعد از استفاده از مدل مویی دردی احساس کردید، ریزش مو دور از ذهن نیست.
خوشبختانه راههایی برای کاهش ریزش مو یا رشد مجدد موهای از دست رفته وجود دارد. همچنین به طور کلی، داشتن یک رژیم غذایی متعادل، مقدار مناسب مصرف آب و خواب کافی به جلوگیری از ریزش مو کمک میکنند.
اویرینده همچنین توصیه میکند از اقدامات آسیب رسان به مو مانند درمانهای شیمیایی، گرمای بیش از حد پوست سر و مدل موی سفت دوری کنید به خصوص اگر قبلا متوجه ریزش موی خود شدهاید.
اگر تغییرات در سبک زندگی کافی نباشد، مردان و زنان ممکن است برای ترمیم مو به «ماینوکسیدیل» روی آورند. این دارو میتواند رشد مو را تحریک کرده و ریزش مو را کند، کند. این دارو همچنین در برابر آلوپسی آندروژنیک موثر است و به راحتی نیز قابل دسترسی است. برخی از دادهها همچنین نشان میدهد که روغن رزماری هم به رشد مجدد مو کمک میکند. با این حال، اویرینده گفت که مشاهده نتایج احتمالی این درمان به زمان بسیار بیشتری نیار دارد و ممکن است نتواند همه انواع ریزش مو را درمان کند.
اگر درمانهای در دسترس مؤثر نبودند، متخصصان پوست و مو میتوانند ریزش مو را با انواع مختلف تزریق، داروهای موضعی تجویزی و داروهای خوراکی درمان کنند. در موارد شدید نیز کاشت مو ممکن است یک گزینه برای برخی از افراد باشد.
اویرینده در پایان گفت: به محض شروع علائم ریزش مو، حتماً به یک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. در صورت تشخیص زودهنگام، شانس بسیار بیشتری برای بهبود وضعیت موها یا جلوگیری از ریزش بیشتر مو وجود دارد.
توصیههای زیر ممکن است به شما در جلوگیری از «انواع قابل پیشگیری ریزش مو» کمک کند:
- با موهایتان ملایم رفتار کنید. هنگام برس زدن و شانه کردن به خصوص زمانی که موهایتان خیس است از کشیدن آن خودداری کنید. یک شانه دندانه پهن ممکن است به جلوگیری از کنده شدن مو کمک کند. از درمانهای نامناسب برای جلوگیری از ریزش مو خودداری کنید.
- از پزشک خود در مورد داروها و مکملهایی که مصرف میکنید و ممکن است باعث ریزش مو شوند، مشورت بگیرید.
- از موهای خود در برابر نور خورشید و سایر منابع نور ماوراء بنفش محافظت کنید.
- سیگار نکشید. دادههای برخی از مطالعات ارتباط بین سیگار کشیدن و طاسی را در مردان نشان میدهد.
- اگر تحت شیمی درمانی هستید از پزشک خود در مورد «کلاه هیپوترمی» اطلاعات کسب کنید. این کلاه میتواند خطر ریزش مو را در طول شیمی درمانی کاهش دهد.
ریزش مو به عوامل مختلفی میتواند بستگی داشته باشد. در حالت کلی برای جلوگیری از ریزش مو سه فاکتور مراقبت از مو، اصلاح عادات غذایی و اصلاح سبک زندگی میتواند بسیار مفید باشد.
در ادامه به نقل از «هلث لاین» به برخی عادتها و مواد غذایی مفید برای کاهش ریزش مو و سپس به عواملی که به سبک زندگی مرتبط هستند، خواهیم پرداخت:
امگا ۳ به کاهش التهاب و استرس کمک میکند که به نوبه خود به کاهش ریزش مو نیز کمک میکند. بهترین منابع امگا ۳ ماهیهای چرب و روغن ماهی هستند. همچنین میتوانید با پزشک مشورت کنید و مکملهای امگا ۳ مصرف کنید.
موهای شما از کراتین که نوعی پروتئین است، ساخته شده است. از اینرو برای محافظت و تقویت موهای خود باید از یک رژیم غذایی غنی از پروتئین استفاده کنید. عدس، سویا، لوبیا، دانهها، آجیل، تخممرغ و ماهی از جمله این مواد غذایی هستند.
ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که به از بین بردن رادیکالهای مضر اکسیژن آزاد کمک میکند. ریزش مو به دلیل تجمع بالای سموم ایجاد میشود که میتوان با مصرف غذاهای غنی از ویتامین C آن را کاهش داد. برای بهبود استحکام، درخشندگی، نرمی و ضخامت مو توصیه میشوند که از منابع خوراکی غنی از این ویتامین نظیر پرتقال، لیمو شیرین، لیموترش و توتفرنگی مصرف کنید.
سبزیجاتی مانند اسفناج، کدوحلوایی، هویج، سیبزمینی، گوجهفرنگی، لوبیا و کدوتنبل منابع بسیار خوبی از ویتامینها و مواد معدنی هستند. آنها به تغذیه فولیکولها و قویتر شدن تارهای مو کمک میکنند. حداقل سه سبزی مختلف در روز در غذا یا سالاد مصرف کنید.
کمآبی یا ننوشیدن آب کافی میتواند منجر به خشکی، وز و بیجان شدن موها شود که مستعد شکستن و ریزش مو هستند. آب همچنین فولیکولهای مو را روان میکند و گردش ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای رشد مو را بهبود میبخشد.
یوگا و سایر اشکال ورزش برای تناسباندام و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید هستند. حرکات یوگا به افزایش گردش خون در پوست سر کمک میکند و ممکن است رشد مو را تحریک کند.
استرس برای سلامتی و موهای شما مفید نیست. استرس باعث افزایش سطح سموم در بدن شما میشود که ریشه موهای شما را ضعیف میکند و آنها را مستعد ابتلا به عفونتهای قارچی میکند. با تمرین آرام سازی و تمرینات تنفسی به طور منظم استرس را از بین ببرید.
خواب کافی و با کیفیت به راهاندازی مجدد کل سیستم بدنی شما کمک میکند. شش تا هفت ساعت خوابیدن باعث سمزدایی و شادابی ذهن و بدن شما میشود، استرس را کاهش میدهد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. کمبود خواب میتواند سطح کورتیزول (هورمون استرس) را افزایش دهد و فولیکولهای مو را ضعیف کند و در نتیجه باعث ریزش مو شود. اگر در خوابیدن مشکل دارید، کتاب بخوانید یا به موسیقی آرامبخش گوش دهید. همچنین قبل از رفتن به رختخواب همه وسایل الکترونیکی و چراغها را خاموش کنید.