برخی از تحلیلگران معتقدند با توجه به فضای سیاسی پرتنش و بیسابقه در امریکا و همچنین تحولاتی که در داخل حزب جمهوریخواه در حال رقم خوردن است، افراد پرنفوذی مانند مایک پنس عملا دریافتهاند که تقریبا هیچ امکانی برای مقابله با تندروهای طرفدار ترامپ ندارند و در صحنه رقابت از او تاکنون شکست خوردهاند؛ امری که باعث میشود بیسر و صدا یا با بهانههای مختلف صحنه را ترک کنند.
مایک پنس، معاون رییسجمهوری در دوران ترامپ و از اصلیترین نامزدهای انتخاباتی جمهوریخواهان، روز شنبه از ادامه حضور در رقابتهای انتخاباتی درونحزبی سال ۲۰۲۴ امریکا استعفا داد. به گزارش سیانبیسی، او در گردهمایی سالانه ائتلاف یهودیان جمهوریخواه در لاس وگاس دلیل کنارهگیری خود را اینگونه اعلام کرد: برایم روشن شده که اکنون زمان من نیست؛ لذا بعد از مشورتهای فراوان تصمیم گرفتم کمپین انتخاباتی خود را برای ریاستجمهوری تعلیق کنم.
به گزارش اعتماد، پنس نخستین و در عین حال مهمترین نامزدی است که از حزب جمهوریخواه برای شرکت در رقابتهای انتخاباتی کنار کشیده است؛ رقابتی که تحتالشعاع ترامپ قرار داشته و نشان میدهد که او تا چه میزان باعث تغییر و تحول در نظام سیاسی امریکا و حزب جمهوریخواه شده است، زیرا به گفته کارشناسان معمولا یک معاون سابق رییسجمهوری باید به عنوان یک رقیب قدرتمند و پرنفوذ در فرآیندهای انتخاباتی مطرح شود، اما پنس در طول این مدت نتوانست پایگاه قابل توجهی را در رقابت با ترامپ و سایر رقبای جمهوریخواه برای خود دست و پا کند.
در این میان تحلیلگران معتقدند، هر چند انصراف پنس از رقابتهای انتخاباتی او را از خرج اضافه و همچنین ناکامی احتمالی در سومین مناظره جمهوریخواهان نجات میدهد، اما کنارهگیریاش ضربه بزرگی به اعتبار سیاستمداری است که سالها سعی کرده خود را در عرصه اول فضای سیاسی امریکا حفظ کند. او برای این کار حتی به ترامپ که ۴ سال معاونتش را برعهده داشت پشت کرد و خشم بسیاری از طرفداران رییسجمهوری سابق را نیز به جان خرید. امری که باعث شد برخی به او لقب خیانتکار بدهند. با این حال ریسک مایک پنس برای جلب نظر مخالفان ترامپ جواب نداد، زیرا نتایج نظرسنجیهای چند ماه قبل آسوشیتدپرس نشان داد که بیش از ۵۶ درصد از رایدهندگان دیدگاهشان نسبت به او منفی است.
در واقع وی سعی کرده بود که پایگاه رای محافظهکاران و مخالفان ترامپ را به صورت همزمان به سمت خود جلب کند. به عنوان مثال در کمپینهای انتخاباتی خود در میان مسیحیان انجیلی و محافظهکاران اجتماعی به صراحت از مخالفت خود با سقط جنین صحبت کرده و در مورد حمله طرفداران ترامپ به کنگره نیز سعی داشت نشان دهد در مقابل قانون مماشاتی نداشته و حرکت ترامپ و طرفدارانش را محکوم میکند تا بتواند احترام و پایگاه رای مخالفان رییسجمهوری سابق را برای خود حفظ کند.
با این حال آمارها نشان میدهد که تا شهریور امسال کمپین انتخاباتی او در شرایطی ۱.۱۸ میلیون دلار پول جمع کرده که در مقابل پنس ۶۲۱ هزار دلار بدهی دارد. به همین دلیل است که آسوشیتدپرس در گزارش اخیر خود آورده که افراد نزدیک به او و برخی دیگر از رقبای ترامپ در حزب جمهوریخواه به این نتیجه رسیدند که با توجه به برتری رییسجمهوری سابق در نظرسنجیها ادامه دادن در چنین وضعیتی میتواند برای جایگاه وی در آینده بسیار پرهزینهتر باشد، به خصوص اینکه مبارزات انتخاباتی او با بودجه اندک و انباشت بدهی همراه بوده است. حتی در این میان موضعگیریهای تند پنس در حمایت از اسراییل نیز در میان طرفداران حزب جمهوریخواه آنچنان برایش نتیجهبخش نبود و در نهایت نیز مجبور شد عرصه را به رقبای خود به خصوص دونالد ترامپ واگذار و از ادامه کار کنارهگیری کند.
در چنین شرایطی اکنون در رقابتهای درون حزبی جمهوریخواهان به غیر از ترامپ که در نظرسنجیها مقام اول را دارد، تنها فرد جدی باقیمانده ران دسانتیس فرماندار فلوریدا است که ناظران معتقدند با توجه به تحولاتی که در داخل حزب رقم خورده او نیز کار بسیار دشواری برای جلب آرای درون و بیرون از حزب دارد. این مساله زمانی اهمیت مییابد که بدانیم هفته قبل پس از کشمکشهای فراوان مایک جانسون از سوی جمهوریخواهان به عنوان رییس جدید مجلس نمایندگان امریکا انتخاب شد؛ فردی که علنا طرفدار ترامپ بوده و حتی درخصوص وقایع حمله به کنگره از وی حمایت کرده است.
این موضوع نشاندهنده خطمشی داخلی جمهوریخواهان در رقابتهای سال آینده ریاستجمهوری است؛ جایی که کوین مک کارتی به عنوان رییس قبلی مجلس نمایندگان به واسطه همراهی با بایدن در جلوگیری از تعطیلی دولت برای نخستینبار در تاریخ سیاسی امریکا از سوی همحزبیهایش برکنار شد. در این شرایط نخستین حرکت مایک جانسون به عنوان رییس مجلس نمایندگان امریکا نیز پیام مهمی را درخصوص صحنه سیاسی در امریکا و رقابتهای داخلی حزب جمهوریخواه به همراه دارد.
او از جمله مخالفان کمک مالی و تسلیحاتی امریکا به اوکراین است و دقیقا مواضع و صحبتهایی را مطرح میکند که به خط فکری ترامپ نزدیک است. در همین راستا او به تازگی طرحی را مبنی بر کمک ۱۴.۳ میلیارد دلاری به اسراییل ارایه داده که منابع مالی آن از بودجه خدمات مالی دولت بایدن مانند قانون کاهش تورم، آب و هوا، مراقبتهای بهداشتی و مالیاتی کسر خواهد شد. طبق گزارشی که در این خصوص شبکه خبری انبیسی نیوز منتشر کرده، هر چند به احتمال زیاد این طرح توسط سنای امریکا که اکثریت آن را دموکراتها در اختیار دارند رد خواهد شد، اما نشاندهنده دورنمای یک دعوای بزرگ در عرصه سیاسی امریکا از سوی جمهوریخواهان تندروست.
طیفی که مک کارتی را برکنار کرده، جانسون را روی کار آورده و بهرغم تمامی مشکلات، چالشها و تهدیداتی که ترامپ ایجاد کرده از او حمایت میکنند. با این حال هرچند کاخ سفید و برخی دیگر از سیاستمداران امریکایی نخستین اقدام جانسون را امری خطرناک و به ضرر منافع ملی عنوان کردهاند، اما مسیر حرکت جمهوریخواهان نشان میدهد که برای از میان برداشتن بایدن از هیچ اهرم فشاری رویگردان نیستند. به همین دلیل برخی از تحلیلگران معتقدند با توجه به فضای سیاسی پرتنش و بیسابقه در امریکا و همچنین تحولاتی که در داخل حزب جمهوریخواه در حال رقم خوردن است، افراد پرنفوذی مانند مایک پنس عملا دریافتهاند که تقریبا هیچ امکانی برای مقابله با تندروهای طرفدار ترامپ ندارند و در صحنه رقابت از او تاکنون شکست خوردهاند؛ امری که باعث میشود بیسر و صدا یا با بهانههای مختلف صحنه را ترک کنند.