به دنبال گمانهزنیهای اخیر پیرامون افزایش قیمت خودروهای مونتاژی در پی افزایش تعرفه قطعات منفصله این خودروها، معاون وزیر صمت معتقد است که در آینده، قیمت خودروهای مونتاژی نهتنها افزایش پیدا نخواهد کرد که رو به کاهش هم میگذارد.
بر اساس آخرین مصوبه پیرامون تعرفه قطعات خودروهای مونتاژی، سودهای بازرگانی برای خودروها به تفکیک حجم موتور و میزان داخلیسازی بین ۱۳ تا ۳۵ درصد افزایش یافت؛ به دنبال این موضوع احتمال افزایش قیمت خودروهای مونتاژی از این حیث مطرح شد.
به گزارش ایسنا، در این رابطه، منوچهر منطقی- معاون صنایع حملونقل وزارت صمت - در یک گفتوگوی رادیویی، تصریح کرد: تعرفه خودروها هنوز تغییری نکرده و قرار است که اصلاحاتی در مورد آنها در جهت توسعه ساخت داخل انجام شود.
از ابتدای امسال مقرر شد ارز نیمایی صرفاً به خودروسازانی اختصاص داده شود که بالغ بر ۵۰ درصد ساخت داخل دارندوی یادآور شد: خودروسازان مونتاژی تا سال گذشته، عمدتاً از ارز نیمایی استفاده میکردند؛ اما از ابتدای امسال مقرر شد ارز نیمایی صرفاً به خودروسازانی اختصاص داده شود که بالغ بر ۵۰ درصد ساخت داخل دارند و الباقی خودروسازان خودروهای مونتاژی از ارز صادراتی خود یا دیگران استفاده کنند. این تغییر نرخ ارز، بر روی تعرفه واردات و قیمت محصول وارداتی قطعا اثرگذار است.
معاون صنایع حملونقل وزارت صمت ضمن اشاره به اینکه تولید خودروهای مونتاژی طی هفت ماه اخیر، به طور متوسط حدود ۷۶ درصد افزایش پیدا کرده است، گفت: در حال حاضر قیمت بازار برخی خودروهای مونتاژی نسبت به قیمت کارخانهای آنها کاهش پیدا کرده است؛ بنابراین در شرایطی که علاوه بر فزونی عرضه بر تقاضا، واردات نیز روال خود را طی میکند، به نظر میرسد، چنانچه افزایش قیمتی هم در مورد خودروهای مونتاژی درخواست شود باز هم بازار، قیمتهای پایینتری را طلبد کند.
منطقی اظهار کرد: در حال حاضر ظرفیت ساخت قطعات در داخل برای ۲.۲ میلیون دستگاه خودرو وجود دارد و برای داخلیسازی نیز روشهای جدیدتر و مدرنتری هست که به دلیل وجود زیرساختهای مشترک مقرون به صرفهتر است.
این معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: با توجه به واردات خودروهای دستدوم فاصله قیمتی بازار با قیمت کارخانه کاهش پیدا کرده است؛ سیاست وزارت صمت نیز بر همین مبنا بوده است؛ بنابراین پیشبینی ما این است که قیمت خودروهای مونتاژی در آینده کاهشی خواهد بود.
در ادامه این گفتوگوی تلفنی، مدیر روابط عمومی یکی از شرکتهای خودروساز مونتاژی، اظهار کرد: تغییر نرخ ارز برای قطعات مونتاژی و خودروهای وارداتی، قیمت خودرو را قطع به یقین تغییر میدهد و سبب میشود که شرکتهای مونتاژکار درخواست افزایش قیمت دهند و مجدداً بحث میان شورای رقابت و وزارت صمت پیش آید گفت: تاکنون تولید خودروهای مونتاژی، روند خوبی را طی کرده، اما با موضوع افزایش نرخ تعرفه قطعات، قطعاً قیمتها بالا میرود و تغییراتی ایجاد خواهد شد.
وی ضمن گلایهمندی از شتابزدگی و تغییر داخلیسازی در قطعات خودرویی، تصریح کرد: زمانی که میزان داخلیسازی و تیراژ تولید داخلی افزایش پیدا نکند، گاهاً تعرفه خودروهای مونتاژی از خودروهای وارداتی بیشتر خواهد شد؛ اما متاسفانه در تصمیمگیری اخیر، موضوع تیراژ در تعرفهها دیده نشده است.
این کارشناس در حوزه خودروهای مونتاژی ضمن تاکید بر اینکه خودروهای داخلی ما هنوز به سطح تیراژ مناسبی نرسیدهاند و از همین روی هم تولیدکنندگان در مدار صرفه اقتصادی نیستند، خاطرنشان کرد: پس از تغییر نرخ ارز هنوز قیمت قطعات خودرویی دچار تغییر نشده است؛ چرا که شش ماه طول میکشد که سفارش به تولیدکننده برسد و با قیمت جدید عرضه شود.
وی گفت: تعیین تکلیف برای بازار خودرو توسط وزارت صمت و شورای رقابت یا سامانه، بازار را از جریان تعادل خارج میکند؛ ما هنوز نتوانستیم دو شرکت بزرگ خودروساز کشور را با وجود نظارت مستقیم، ادغام و متمرکز کنیم؛ چرا که نوع تفکر اقتصادی ما با دنیا متفاوت است.
این مقام مسئول در یک شرکت خودرویی، آزادسازی بازار را شرط اصلی تعادل بازار دانسته و تصریح کرد: چارچوب مناسبی در خودرو وجود ندارد و به همین دلیل هم نتوانستهایم در این صنعت رقابتی حرکت کنیم.