bato-adv

طرز تهیه یک آش خوشمزه برای پاییز

طرز تهیه یک آش خوشمزه برای پاییز

مصرف آش در فصل پاییز و زمستان، رونق بیشتری دارد و آش سبزی ساده یکی از انواع آش‌ها است که طرفداران بسیاری دارد.

آش یکی از مهم‌ترین و پرطرفدارترین غذا‌های ایرانی است که در تمام طول سال سرو می‌شود، اما پخت آن با شروع فصل سرما رونق بیشتری می‌گیرد. به دلیل تفاوت بسیار زیاد اقلیم‌ها در سرزمین ما، به تناسب هر منطقه انواع آش محلی به وجود آمده که هر کدام سرشار از خواص مختلف و دارای عطر و طعم منحصربه‌فردی هستند.

پخت آش در ایران ریشه‌های فرهنگی و مذهبی نیز دارد که آش رشته یکی از معروف‌ترین آش‌هایی است که به عنوان آش نذری طبخ و توزیع می‌شود. شیراز یکی از استان‌هایی است که چندین آش معروف مثل آش انار شیرازی و آش سبزی را برای ما به ارمغان آورده است. در این مطلب قصد داریم تا به طرز تهیه آش سبزی ساده بپردازیم.

مواد اولیه برای تهیه آش سبزی ساده:

برنج ۱٫۵ پیمانه
گوشت گوسفندی یا گوساله ۵۰۰ گرم
عدس ۱ پیمانه
نخود ۱ پیمانه
لوبیا سفید ۱ پیمانه
سبزی آش ۲۵۰ گرم
پیاز ۳ عدد
زردچوبه ۲ قاشق مرباخوری
فلفل سیاه ۱ قاشق غذاخوری
روغن به مقدار لازم

مراحل تهیه آش سبزی ساده:

۱. پخت برنج و سبزی‌ها

برای شروع به پخت آش سبزی، ابتدا باید برنج را شسته و با مقداری آب روی حرارت قرار بدهیم تا کاملا بپزد. نکته‌ای که باید حتما به آن توجه داشته باشید این است که پس از پخته شدن آش، دانه‌های برنج اصلا نباید در آن مشخص باشند و باید کاملا له شده باشند. برای همین بهتر است به جای برنج سالم از برنج‌های شکسته یا نیم‌دانه استفاده کنید. اگر برنج نیم‌دانه ندارید و محبورید که از برنج سالم استفاده کنید، پس از پخت برنج‌ها می‌توانید آن‌ها را با گوشت‌کوب برقی یا دستی پوره کنید. بهتر است که برنج از ۱۰ یا ۱۲ ساعت قبل شسته و با نمک خیسانده شود.

سبزی‌هایی که برای آش سبزی استفاده می‌شود تره و ترخون هستند. اگر از ترخون تازه استفاده می‌کنید حدود ۱۰۰ گرم ترخون تازه و اگر ترخون خشک دارید، دو و نیم تا سه قاشق غذاخوری ترخون خشک نیاز دارید. مقدار تره نیز باید حدود ۱۵۰ گرم باشد. سبزی‌ها را شسته و بعد از اینکه آب آن گرفته شد روی تخته خرد کنید. بهتر است تره‌ها زیادی خرد نشوند و هر کدام اندازه حدود دو تا سه سانتی‌متری داشته باشند. در این مرحله برنج و حدود دو سوم از سبزی‌ها را درون قابلمه ریخته و با هم می‌پزیم. بهتر است یک‌سوم باقیمانده را در انتهای کار اضافه کنیم تا آش سبزی ما عطر و طعم بهتری داشته باشد. اگر در طول پخت برنج، آب آن کم شد و دانه‌های برنج هنوز به اندازه کافی له نشده بودند مجاز هستید که باز هم به آن آب اضافه کنید.

۲. پخت گوشت

در این مرحله ابتدا گوشت را به تکه‌های کوچک‌تر خرد می‌کنیم. اگر احساس می‌کنید که گوشت شما قدری بوی زهم دارد و می‌خواهید که بوی آن گرفته شود، می‌توانید تکه‌های گوشت را همراه با مقداری آب درون یک قابله کوچک ریخته و کمی روی حرارت قرار دهید. بعد از جوشیدن آب به گوشت‌ها دقیقه فرصت بدهید تا با آب بجوشند و پس از گذشت این زمان آن‌ها را از صافی رد کنید. سپس یک عدد پیاز را نگینی خرد کنید و درون قابلمه با مقداری روغن تفت بدهید. بعد از اینکه پیاز تفت خورد و سبک شد به آن حدود دو قاشق مرباخوری زردچوبه اضافه کنید و مجددا قدری تفت بدهید تا بوی خامی زردچوبه گرفته شود.

حالا تکه‌های گوشت را به پیازداغ اضافه کرده و سرخ کنید. مقداری نمک و یک قاشق غذاخوری فلفل سیاه را هم به گوشت اضافه کنید و تفت بدهید. بعد از اینکه گوشت تفت خورد، روی آن آب بریزید و اجازه بدهید که بپزد. آب باید به میزانی باشد که گوشت‌ها درون آن غوطه‌ور باشند. اگر گوشت را درون زودپز می‌پزید، مدت زمان لازم برای نیم‌پخت شدن گوشت یک ربع پس از شنیده شدن صدای سوت زودپز است.

۳. پخت حبوبات

برای حبوبات آش سبزی بهتر است از لوبیا سفید، نخود و عدس استفاده کنید. برای اینکه نفخ حبوبات گرفته شود لوبیا سفید و نخود را شسته و آن‌ها را از شب قبل خیس می‌کنیم. زمانی حدود ۱۲ ساعت می‌تواند برای نخود و لوبیا کافی باشد. دقت کنید که ظرف حبوبات شما آب کافی داشته باشد تا در صورتی که آب آن توسط حبوبات کشیده شد، مقدار مناسبی آب در آنباقی بماند. برای عدس دو تا سه ساعت زمان خیس خوردن احتیاج داریم، به این دلیل که عدس نسبت به سایر حبوبات زودتر می‌پزد و اگر زمان زیادی در آب بماند درون آش له می‌شود. عدس را از صافی رد کرده و درون یک قابلمه کوچک می‌پزیم. حدود ۱۵ دقیقه زمان برای پخت عدس می‌تواند زمان مناسبی باشد. برای اینکه بتوانید از میزان پخته‌بودن عدس مطمئن شوید، یک عدد عدس را بین انگشت‌هایتان قرار داده و فشار دهید. عدس پخته به راحتی له می‌شود.

در همین فاصله گوشت نیم‌پز شده و می‌توانیم سایر حبوبات را به آن اضافه کنیم. آب نخود و لوبیا را دور می‌ریزیم و آن‌ها را به قابلمه گوشت اضافه می‌کنیم. مقداری آب به زودپز اضافه کرده و مجدد در آن را می‌بندیم تا یک ربع دیگر (پس از شنیدن صدای سوت) گوشت و حبوبات با هم بپزند. اگر نخود و لوبیا را از ابتدا با گوشت بپزید، زیادی پخته و له می‌شوند.

۴. ریش و له‌کردن گوشت

گوشت‌ها را از حبوبات جدا کرده و درون ظرف دیگری می‌ریزیم. حالا یک گوشت‌کوب برداشته و شروع به له‌کردن آن‌ها می‌کنیم. له‌شدن گوشت‌ها موجب می‌شود تا آش سبزی شما بافت کشدارتری داشته باشد. پس از اینکه گوشت به خوبی له شد، آن را همراه با سایر مواد به قابلمه اضافه می‌کنیم.

۵. افزودن مواد پخته به برنج

در این مرحله باید حبوبات پخته شده همراه با آب گوشت و عدس را به قابلمه برنج اضافه کنیم. عدس را که از صافی رد شده و همچنین یک‌سوم باقیمانده سبزی‌ها را نیز به قابلمه برنج اضافه کرده و مخلوط می‌کنیم. بعد از اضافه‌شدن تمام مواد به قابلمه آش، شروع به هم‌زدن می‌کنیم تا کم‌کم آب آن بخار شده و غلیظ شود. برای اینکه آش سبزی بهتر جا بیفتد، لازم است که حدود یک ساعت با در بسته روی حرارت ملایم قرار بگیرد. در همین زمان، طعم آش را بچشید و میزان نمک و فلفل آن را متعادل کنید. فراموش نکنید در حین پخت آش، هر ده دقیقه یک بار آن را هم بزنید تا ته نگیرد.

۶. درست کردن پیاز داغ و سرو آش

یک عدد پیاز بزرگ را برداشته و به صورت خلالی خرد می‌کنیم. اگر دوست دارید آش شما پیازداغ بیشتری داشته باشد می‌توانید مقدار آن را به دلخواه خودتان بیشتر کنید تا علاوه بر بهره بردن از خواص پیاز، آش خوشمزه‌تری نیز داشته باشید. پس از خلالی شدن پیاز‌ها یک عدد ماهیتابه را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود. حالا روغن را به آن اضافه کنید و پس از اینکه روغن قدری داغ شد، پیاز‌ها را درون تابه بریزید. بعد از اینکه پیاز‌ها سبک شدند و رنگ آن‌ها قدری به طلایی تغییر پیدا کرد، یاید بیشتر مراقب باشید که پیاز‌ها نسوزند. آن‌ها را مرتب هم بزنید تا برشته شوند و وقتی به اندازه کافی برشته و ترد شدند، می‌توانید پیاز‌ها را از صافی رد کنید تا روغن آن گرفته شود. گرفتن روغن پیازداغ به تُرد شدن بیشتر آن کمک می‌کند.

پس از صاف کردن روغن پیازداغ، در صورتی که آش شما به روغن بیشتری احتیاج داشته باشد می‌توانید از روغن پیازداغ به آن اضافه کنید. حدود یک‌سوم پیاز‌ها را به قابلمه آش اضافه کرده و بقیه آن را برای تزئین آش کنار می‌گذاریم. پس از اینکه آش به غلظت رسید می‌توانید آن را درون ظرف موردنظر سرو کرده و با پیازداغ و کمی فلفل سیاه تزئین کنید.

سوالات متداول درباره تهیه آش سبزی ساده

دستور پخت آش سبزی در مناطق مختلف تفاوت‌های کوچکی با یکدیگر دارند. اگرچه تفاوت‌ها چندان اساسی نیستند و اساس پخت آش سبزی در اغلب استان‌های کشورمان یکسان است. از همین رو در ادامه به پاسخِ پرتکرارترین سوالات شما درباره طرز پخت آش سبزی ساده می‌پردازیم.

طرز تهیه آش سبزی ساده بدون گوشت چگونه است؟

دستور پخت آش سبزی بدون گوشت تفاوت چندانی با طرز پخت آشی که در بالا ذکر شد ندارد. شما می‌توانید تمام این مراحل را به ترتیب انجام دهید و مرحله پخت گوشت را از آن حذف کنید. با این کار حبوبات را پس از پخت به برنج اضافه کرده و به آن فرصت جا افتادن می‌دهیم.

آیا می‌توان آش سبزی را با سبزی خشک تهیه کرد؟

اگر چه پخت آش سبزی با سبزی تازه می‌تواند طعم و عطر سبزی را بهتر در خود نگه دارد، اما پخت آش سبزی با سبزی خشک نیز امکان‌پذیر است. همان‌طور که در این دستور پخت نیز به آن اشاره شد، در صورتی که به هر دلیلی به سبزی تازه دسترسی ندارید می‌توانید سبزی خشک را با آن جایگزین کنید.

چطور می‌توانیم آش سبزی کشدار داشته باشیم؟

طبق مواردی که در طرز تهیه آش شیرازی کشدار نیز به آن اشاره شده، له‌کردن گوشت به قدر کافی و هم‌زدن آش به طور مرتب در حین پخت آن به کشدارتر شدن آش سبزی شما کمک می‌کند.

منبع: کتاب کاله

برچسب ها: آش آش سبزی آشپزی
bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین