بازی یکی از اجزای مهم رفتار حیوانات است که به گونههای متفاوت از ساختارها و پیوندهای اجتماعی کمک میکند عملکردهای شناختی و توانمندیهای فیزیکیشان را بهبود ببخشند. با این حال ما انسانها فهم کاملی از بازی حیوانات نداریم.
اکنون دانشمندان کشف کردهاند که میل یک نوع نهنگ برای پرتاب جلبکهای دریایی روی سرش ممکن است خدمات بسیار ویژهتری از صرفا یک بازی اجتماعی در میان اعضای این گونه ارائه کند.
به گزارش راهنماتو، اولاف مینک، از مرکز تحقیقات ساحلی و دریایی دانشگاه گریفین، میگوید: «استفاده از اشیاء توسط پستانداران دریایی شناخته شده است و توانایی آنها در تعامل با محیط در قالب رفتارهای پیچیده قبلا هم گزارش شده است. اما کمتر مشاهده شده که نهنگهای بالین، شامل نهنگهای گوژپشت، با اشیاء بازی کنند و این رفتار ممکن است از آنچه قبلا تصور میکردیم در میان این جانوران شایعتر باشد.»
عمل «کلپینگ» که طی آن نهنگها، به ویژه نهنگهای گوژپشت، علفهای دریایی را بلند میکنند و روی تاج سرشان میگذارند قبلا بارها در سواحل استرالیا، آمریکا و کانادا مشاهده شده است.
تصاویر هوایی ثبت شده توسط پهپادها نیز نشان میدهد که گروههای نهنگ مهاجر نیز تکههایی از علف دریایی را بلند میکنند و حداقل هر بار یکساعت با آن بازی میکنند.
محققان عقیده دارند که بازی با علفهای دریایی توسط نهنگها یک هدف اولیه نیز دارد: مثلا علفهای دریایی زبر احتمالا برای اسکراب سلولهای مرده پوست، شپش و سایر انگلهایی که استعداد سواری روی پستانداران دریایی مهاجر را دارند، استفاده میشود.
دانشمندان قبلا غلتیدن نهنگها را در بسترهای شنی که احتمالا روشی برای تعویض سلولهای مرده و پاکسازی پوست از انگل در طی مهاجرت است، ثبت کردهاند. این جانوران پیوسته سلولهای مرده اپیدرمال را در هنگام شنا کردن میریزند تا زمانی که به آبهای نزدیک قطب جنوب میرسند. در این نقطه جوانسازی پوست کند میشود و خطر تجمع باکتریهای مضر به وجود میآید. وقتی به آبهای گرم باز میگردند، علفهای دریایی میتوانند به آنها به عنوان روشی مؤثر برای سرعت بخشیدن به این عمل طبیعی، کمک کنند و سلولهای مرده پوست را بزدایند.
مینک میگوید: «دو نظریه ممکن وجود دارد: بازی/یا خود-درمانی با کمک علفهای دریایی. این رفتار ممکن است بازیگوشانه به نظر برسد، اما اگر از منظر یادگیری و رفتار اجتماعی تفسیر شود، میتواند در خدمت فواید افزوده دیگر مثل حذف انگلها یا درمان پوست به کمک خاصیت آنتیباکتریالی جلبکهای قهوهای نیز باشد.»