میزان تسهیلات بانکی تا پایان مردادماه با افزایشی ۲۶.۳ درصدی نسبت به سال گذشته همراه شد و سهم خانوار از این وامها نیز به ۱۷.۷ درصد افزایش یافت.
بانک مرکزی مطابق روال ماهانه خود، در پایان مرداد ماه نیز آمار و ارقام پرداخت وام توسط بانکهای کشور به تفکیک بخشهای اقتصادی و هدف از دریافت تسهیلات بانکی را از طریق وبسایت رسمی خود منتشر کرد.
به گزارش تجارت نیوز، دادههای گزارش بانک مرکزی نشان میدهند که بانکها در پنج ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲ حدود هزار و ۷۸۷ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردهاند که این رقم ۳۷۲ هزار میلیارد تومان بیش از مدت مشابه سال گذشته است. به عبارت دیگر، پرداخت وام توسط بانکها از ابتدای سال جاری تا پایان مرداد ماه، ۲۶.۳ درصد بیش از پنج ماه ابتدایی سال گذشته بوده است.
گزارشی که بانک مرکزی منتشر کرده نشان میدهد که سهم صاحبان کسبوکار حقیقی و حقوقی از کل وامهای پرداختی تا پایان مرداد ماه، یک هزار و ۴۷۰ هزار میلیارد تومان معادل ۸۲.۳ درصد بوده و ۳۱۶ هزار میلیارد تومان معادل ۱۷.۷ درصد از تسهیلات نیز به مصرفکنندگان نهایی یا همان خانوار اختصاص یافته است.
مقایسه این ارقام با دادههای تیرماه بانک مرکزی حاکی از آن است که بار دیگر سهم خانوارها از تسهیلات بانکی به میزان ۰.۵ واحد درصد افزایش یافته و کسبوکارها، سهم کمتری از وامها را دریافت کردهاند.
با وجود اینکه سهم تسهیلات پرداختشده به بخش خدمات در ماههای اخیر در روندی نزولی قرار داشته، اما این بخش همچنان با جذب ۳۹ درصد وامهای پرداخت شده به کسبوکارها به مبلغ ۵۷۳ هزار میلیارد تومان، در بین بخشهای دیگر پیشتاز است. بخش صنعت و معدن حالا از نظر جذب تسهیلات بانکی در یک قدمی بخش خدمات قرار دارد و تا پایان مرداد ماه ۳۸.۹ درصد از تسهیلات را به خود اختصاص داده است.
همچنین بخشهای بازرگانی، کشاورزی و مسکن و ساختمان با جذب به ترتیب ۱۰.۷ درصد، ۶ درصد و ۵.۴ درصد از تسهیلات پرداختی به کسبوکارها در ردههای بعدی قرار دارند.
گزارش بانک مرکزی حاکی از آن است که بیش از ۷۶.۳ درصد از تسهیلاتی که بانکها به صاحبان کسبوکارها پرداخت کردهاند، به منظور تامین سرمایه در گردش استفاده شده است. همچنین ۱۷.۱ درصد از این تسهیلات برای ایجاد کسبوکار جدید و ۰.۵ درصد نیز با هدف توسعه کسبوکارها بهکار گرفته شده است.
بررسی هدف وامهای پرداختشده به خانوارها نیز نشان میدهد که تسهیلات خرید کالای شخصی با ۳۶.۹ درصد، بیشترین سهم از تسهیلات پرداختی را به خود اختصاص داده است. همچنین سهم وامهای قرضالحسنه ضروری و ازدواج نیز به ترتیب معادل ۱۹.۱ درصد و ۱۸.۵ درصد ثبت شده است. تسهیلات تعمیر مسکن، خرید مسکن غیرنوساز و فرزندآوری نیز در ردههای بعدی قرار دارند.
بانک مرکزی در گزارش خود توضیح داده است که از کل وامهای پرداخت شده تا پایان مرداد ماه، بیش از ۴۱۶ هزار میلیارد تومان معادل ۲۳.۳ درصد از تسهیلات، در قالب وامهای خرد کمتر از ۳۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است. به علاوه، بانکها ۳۰۸ هزار میلیارد تومان نیز به صورت کارتهای اعتباری به مشتریان خود وام دادهاند که اگر این مبلغ را نیز به آمارها اضافه کنیم، سهم خانوار از کل تسهیلات پرداختی به ۱۹.۱ درصد افزایش مییابد.