رئیس سازمان غذا و دارو با تاکید بر لزوم استمرار حمایتها از حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تاکید کرد: اگر حمایتها از حوزه دارو متوقف شود, مشخص است که بحران در این حوزه ایجاد خواهد شد.
رییس سازمان غذا و دارو آخرین وضعیت بازار دارو را تشریح کرد و بر لزوم استمرار حمایتها از این حوزه تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر سید حیدر محمدی در نشستی خبری در پاسخ به ایسنا درباره آخرین وضعیت بازار دارویی کشور و برخی اظهارات درباره کمبودهای دارویی، گفت: با توجه به اقدامات انجام شده، وضعیت فعلی حوزه دارو خوب است؛ در عین حال هیچگاه نمیتوانیم بگوییم که وضعیت این حوزه ایدهآل است.
وی گفت: همچنین استمرار وضعیت خوب حوزه دارو نیز به شرط آن است که وضعیت تامین و تخصیص ارز تداوم یابد. همانطور که میدانید اگر امروز اتفاقی در حوزه تامین، تخصیص یا انتقال ارز افتد، آثار آن چند ماه بعد نشان داده میشود.
وی افزود: علت اینکه مداوم در این زمینه هشدار میدهیم، به دلیل ترس از آینده است؛ مثال آن ماجرای فاکتور ۸ بود که سال گذشته مشکلاتی برای شرکت تولید کننده آن پیش آمد و آثار آن را در سال جاری مشاهده کردیم. خبر خوب آن است که تولید کننده جدید فاکتور ۸ در کشور اطلاع داده است که بیش از ۴۰۰ هزار ویال تولید کرده که یعنی تامین نیاز یک سال بیماران کشور. با تایید مطالعات علمی این دارو، توزیع آن آغاز میشود و دیگر نگرانی برای فاکتور ۸ نخواهد بود.
رئیس سازمان غذا و دارو با تاکید بر لزوم استمرار حمایتها از حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تاکید کرد: اگر حمایتها از حوزه دارو متوقف شود, مشخص است که بحران در این حوزه ایجاد خواهد شد.
وی افزود: در همین راستا بانک مرکزی متعهد شده بود که امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات مازاد بر تسهیلات سال گذشته اختصاص بدهد که ظاهراً نصف این عدد را جدیداً پرداخت کردهاند.
محمدی با تاکید بر اینکه روایتهای متعدد از تعریف کمبود در حوزه دارو وجود دارد، گفت: قاعدتاً همه تلاشها در سازمان غذا و دارو بر آن است که کمبودها به حداقل برسد. قطعاً تعداد مولکولهای دارو که دچار کمبود است، بسیار کمتر از اعدادی است که برخیها اعلام میکنند. اما قاعدتاً اگر توجه نشود و حمایت صورت نگیرد، مشخص است که وارد فاز بحران خواهیم شد.
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به قول مساعد و اقدامات بانک مرکزی جهت تامین و تخصیص ارز دارو و همچنین اقدامات سازمان برنامه و بودجه و برنامهریزیهای صورت گرفته در جهت تسریع در حواله ارز دارو افزود: مجموعه این اقدامات در خرداد ماه بسیار کمک کرد که نفس راحتی بکشیم. اما لازم است این حمایتها مستمر باشد. تعداد دستگاههای تاثیرگذار در حوزه دارو زیاد است، اما مشاهده میکنید که بیشتر مطالبات از سازمان غذا و داروست. در مجموع اگر کوچکترین خللی در کار هر یک از این دستگاهها ایجاد شود، بیتردید منجر به ایجاد کمبود دارویی خواهد شد.
محمدی همچنین در پاسخ به سوالی درباره بحث صادرات داروی ایرانی نیز گفت: صادرات دارو در ۵ ماهه نخست امسال رشد بسیار خوبی داشته است؛ به طوری که در تیر ماه حدود ۳۰۰ درصد رشد در صادرات دارو داشتهایم. در زمینه تجهیزات پزشکی نیز با استناد به مجوزهایی که صادر کردهایم، در سه ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۴ برابر و یعنی حدود ۳۰۰ درصد رشد صادرات داشتهایم. رشد صادرات در حوزه دارو یکی از دلایلش حذف ارز ترجیحی و رفع موانع مربوط به آن بوده است.
وی تاکید کرد: در بحث صادرات ما تاکید داریم که شرکتها به این موضوع ورود کنند؛ چرا که رقابت بیشتر بر افزایش کیفیت هم اثرگذار است. بنابراین اقدام برای صادرات در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی بسیار مفید است و ما خود نیز دنبال آن هستیم.
محمدی با بیان اینکه بازار داروییمان در حال حاضر مناسب است، افزود: عمده قیمتهای داروهای کشور نیز مناسب است. در صادرات نیز قیمت یکی از شرطهاست که باید رقابتی باشد و در مجموع همچنان امکان آن وجود دارد که بازار صادرات را بزرگ کرد و رشد داد. البته این موضوع نیازمند بازاریابی بسیار قویتری است.
رییس سازمان غذا و دارو افزود: بنابراین یکی از بحثها در صادرات دارو بازارسازی و همچنین بحث کیفیت محصولات است که روز به روز دارد بهبود مییابد. همچنین اینکه شرکتهای ما در کشورهای دیگر نیز سرمایهگذاری کنند به هیچ عنوان به معنای مهاجرت نیست. بلکه یک شرکت آنقدر خوب کار کرده است که میتواند در کشور دیگر نیز سرمایهگذاری داشته باشد.
وی همچنین به تولید ۹۷ درصد داروهای مورد نیاز در داخل کشور اشاره کرد و گفت: مقدار کمی واردات داریم که البته همین مقدار کم ارزبریشان بسیار بالاست.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره چرایی دارو تلقی شدن مکملها افزود: ما وظیفهمان آن است که طبق قانون عمل کنیم؛ طبق قانون نیز مکملها دارو تلقی میشوند و باید در داروخانهها توزیع شود.
محمدی همچنین در پاسخ به سوالی درباره علت توزیع برخی از داروها در داروخانههای منتخب گفت: بیش از ۱۴۵۰۰ داروخانه در کشور فعال هستند که همه داروها را ارایه میدهند؛ اما در این میان یک سری داروها وجود دارند که تعداد معدودی بیمار دارند و حتی در برخی از این بیماریها، تعداد بیماران از تعداد داروخانهها کمتر است. بنابراین لازم است که این داروها در داروخانههای منتخب توزیع شوند. نحوه انتخاب داروخانههای منتخب نیز بر اساس امتیاز بندیهای صورت گرفته، انجام میشود.
محمدی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره سلامت نان در کشور نیز بر لزوم فرهنگ سازی در زمینه استفاده از نان کامل تاکید کرد و گفت: از رسانهها استدعا داریم تا کمک کنند که فرهنگ استفاده از نان کامل در کشور نهادینه شود. اهمیت این موضوع تا آنجاست که بخشی از آسیبهای گوارشی مربوط به استفاده از نانی است که کامل نیست. روشن شدن رنگ نان به سلامت آن آسیب میزند. مردم باید از نان کامل استقبال کنند و همچنین لازم است صنف نانوایان به این قضیه ورود کند. در این راستا تامین نان حاوی سبوس بسیار مهم است.