نماینده مجلس با بیان اینکه وضعیت دریاچه ارومیه بحرانی است گفت: حجم قابل توجهی از آب دریاچه تبخیر شده است، جاهای کم عمق تقریبا خشک شده است و در وضعیت بحرانی به سر میبرد اگر وضعیت همین گونه پیش برود ما گرد و غبارها و طوفانهای نمکی را خواهیم داشت که شهرها و استانهای اطراف را برای زندگی تهدید میکند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در مورد شرایط دریاچه ارومیه گفت: دریاچه ارومیه از زمانی دچار مشکل شد که جمعیت فعال در حوزه این آبریز در عرض پنجاه یا شصت سال سه برابر و تولیدات کشاورزی بیش از چهار برابر رشد کرد طبیعی است که این جمعیت و این تولیدات نیاز به استفاده از آب دارند و دریاچه را دچار مشکل میکنند. از طرفی گرم شدن زمین، تغییرات اقلیمی و کاهش میزان بارشها نیز بوجود آمدن شرایط فعلی بی تاثیر نیست.
به گزارش عصر ایران، غلامرضا نوری قزلجه با بیان این مطلب گفت: عدممدیریت صحیح توسط دولتهای مختلف در ادوار گوناگون که به قبل از انقلاب هم برمی گردد شرایط این دریاچه را امروز بحرانی کرده است.
وی افزود: از اوایل سال ۴۱و ۴۲در دانشگاه تبریز این هشدارها برای وضعیت دریاچه ارومیه را در مقالات و آثار علمی میبینیم و در این ۶۰ سال، عدم مدیریت صحیح در این حوزه، دریاچه را به این وضعیت انداخته است.
این نماینده مجلس گفت: راهکاری که دولت قبل برای احیا دریاچه ارومیه در پیش گرفت نسبت به گزینههای که مطرح شده بود مناسبترین راهکار بود. یکسری اقدامات صورت گرفت ستادی تشکیل شد و کارهای بر مبنای علم و فناوری و تحقیقات دانشگاهی صورت گرفت و دانشگاههای داخلی و خارجی در این طرحها مشارکت کردند که راهکار خوبی بود. اعتقادم این است که این دولت همباید همان رویه را دنبال کند یعنی از نظر فنی این سیاستها را در این حوزه دنبال کنند تا بتوانند جلوی از بین رفتن این دریاچه را بگیرد و به تدریج هم اقلیم به کمک بیاید تا دریاچه به شرایط نرمال برگردد.
نماینده مردم بستان آباد در مجلس گفت: اگر دولت فعلی به مسئله سیاسی نگاه کند و بگوید، چون دولت قبل این سیاست را داشته است پس کل آن سیاست را کنار بگذارند و بخواهند سیاست جدیدی را دنبال کنند به نتیجه نخواهد رسید. دریاچه تغییر دولت و رئیس جمهور را نمیشناسد. دولت مدیران را هر طوری که دلش می خواهد تغییر دهد، ولی سیاستهای دولت قبل در این زمینه را بایستی اجرایی کند.
وی تاکید کرد: اقداماتی که برای جلوگیری از گرد و غبار ومدیریت مصرف آب کشاورزی در حوزه ابریز این دریاچه و بساپها انجام شد مهمبود و باید ادامه داشته باشد.
نوری قزلجه گفت: زمانی شاید عدم علم کافی در مدیران باعث شد که این اتفاقات برای دریاچه رقم بخورد که تصور نمیکردند همچین اتفاقی بیفتد. البته در دنیا فقط دریاچه ارومیه در ایران دچار این مشکل نشده است در آسیای میانه و ایالات متحده امریکا هم دریاچههایی بوده که به همین وضعیت دچار شده اند علم و آگاهی بشر در حدی بوده است که فکر میکرد کار درستی را انجام میدهد.
وی ادامه داد: کوتاهیها در بحث این دریاچه زیاد بوده است زمانی که متوجه شدند که استفاده بی رویه از این آب باعث کم شدن آب دریاچه میشود باید زودتر وجدیتر از این موضوعات جلوگیری میشد؛ مصرف بهینه آب جلوگیری از صدور مجوزهای اضافه در آن حوزه باید در دستور کار قرار میگرفت که توجهی به آنها نشد.
در مقطعی همه انرژی شان را گذاشتند که ما باید از نظر غذایی خودکفا و تامین شویم و آن سیاست را دنبال کردند غافل از اینکه این سیاست میتواند به ما آسیب بزند یا یک مدت افزایش جمعیت را ترویج دادیم در حالیکه این جمعیت غذا و آب میخواهد و این مشکلات را به دنبالش دارد اینها باید دقیق سنجیده میشد و بعد اجرایی میشد.
وی با بیان اینکه وضعیت دریاچه ارومیه بحرانی است گفت: حجم قابل توجهی از آب دریاچه تبخیر شده است، جاهای کم عمق تقریبا خشک شده است و در وضعیت بحرانی به سر میبرد اگر وضعیت همین گونه پیش برود ما گرد و غبارها و طوفانهای نمکی را خواهیم داشت که شهرها و استانهای اطراف را برای زندگی تهدید میکند. در اکوسیستم و طبیعت هیچ چیزی بیهوده خلق نشده است هر مکان و تالاب و دریایی وظیفهای در آن اکوسیستم و طبیعت دارد این دریاچه هم شاید کارکردهای ناشناخته ای برای ما دارد که الان نمیشناسیم که وجودش آنجا لازم است.