ایرنا نوشت: «باربارا وودوارد» سفیر انگلیس در سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک، به مناسبت ریاست دورهای کشورش در ماه جاری میلادی بر شورای امنیت در پاسخ به سوالی درباره نگرانی لندن از پیشرفتهای هستهای ایران و ادعای نزدیک شدن به سلاح هستهای با تکرار ادعاهای غرب افزود: ما نگران این اقدامات ایران هستیم. این کشور سه برابر بیشتر از حداقل مقدار مورد نیاز اورانیوم غنی شده برای ساخت یک سلاح هستهای، اورانیوم ذخیره کرده است
سفیر و نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل با اعلام اینکه نشست دورهای شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص ایران روز پنجشنبه ۱۵ تیرماه برگزار میشود، بار دیگر تهران را در خصوص جنگ اوکراین به نقض این قطعنامه متهم کرد.
به گزارش تجارت نیوز، مطابق قطعنامه ۲۲۳۱، هر شش ماه یکبار گزارش دبیرکل سازمان ملل در نشست عادی شورای امنیت سازمان ملل ارائه و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل نیز در این نشست سخنرانی میکند.
قطعنامهٔ ۲۲۳۱ شورای امنیت پس از ۱۲ سال گفتگو در مورد فعالیتهای هستهای ایران با اعضای گروه ۱+۵ در تاریخ ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ توسط تیم مذاکرهکننده از مسئولان وزارت خارجه به ریاست وزیر امور خارجه محمد جواد ظریف، کشور ایران موفق به توافق هستهای با گروه ۱+۵ گردید. پس از آن این توافق در تاریخ ۲۹ تیرماه ۱۳۹۴ در شورای امنیت به رأی گذاشته شد که با تصویب آن در آن شورا تبدیل به قطعنامهٔ ۲۲۳۱ گردید که همراه با تصویب آن هر شش قطعنامهٔ پیشین که علیه ایران صادر شده و منجر به تحریمهای وسیع در رابطه با موضوع هستهای علیه این کشور شده بود را ملغی کرد.
در ۲۹ مارس ۲۰۱۶، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان نامهٔ مشترکی به دبیرکل سازمان ملل متحد، بان کی مون، نوشتند که ایران را متهم کرد که «قطعنامهٔ ۲۲۳۱» شورای امنیت را از طریق آزمایشهای موشکی انجام شده از زمان معامله نقض کرده است. در این نامه آمدهاست که این موشکها «ذاتاً قادر به حمل تسلیحات هستهای هستند». با این حال، از گفتن اینگه این آزمایشها غیرقانونی هستند دست کشیدند. قطعنامهٔ ۲۲۳۱ خواستار آن است که ایران از فعالیتهای مربوط به موشکهای هستهای خودداری کند («از ایران خواسته شدهاست که هیچگونه فعالیتی راجع به موشکهای بالستیک که به منظور دستیابی به تسلیحات هستهای طراحی شدهاند، انجام ندهد، از جمله پرتاب با استفاده از چنین فناوری موشکهای بالستیک». اما به گفتهٔ دیپلماتها این قانون الزامآور نیست و نمیتواند با اقدامات تنبیهی اعمال شود.
برای نخستین بار در تاریخ سازمان ملل، کشوری با گرفتن قطعنامههای متعدد و تحریمهای شدید اقتصادی، نظامی، نفتی و موارد مرتبط با کالاهایی با کاربرد دوگانهٔ ذیل فصل ۷ منشور ملل متحد، توانسته بدون حتی یک روز اجرای این قطعنامهها – هر چند بهطور مشروط – همهٔ قطعنامههای پیشین را لغو و از ذیل فصل ۷ منشور خارج شود. در متن قطعنامه تصریح شدهاست که این یک تغییر بنیادین در رابطه ایران با شورای امنیت سازمان ملل است.
ایرنا نوشت: «باربارا وودوارد» سفیر انگلیس در سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک، به مناسبت ریاست دورهای کشورش در ماه جاری میلادی بر شورای امنیت در پاسخ به سوالی درباره نگرانی لندن از پیشرفتهای هستهای ایران و ادعای نزدیک شدن به سلاح هستهای با تکرار ادعاهای غرب افزود: ما نگران این اقدامات ایران هستیم. این کشور سه برابر بیشتر از حداقل مقدار مورد نیاز اورانیوم غنی شده برای ساخت یک سلاح هستهای، اورانیوم ذخیره کرده است
نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل با تکرار ادعاهای غرب در هراس از پیشرفتهای هستهای ایران بدون اشارهای به نقض برجام از سوی غرب به ویژه آمریکا اضافه کرد: بنابراین ذخایر اورانیوم و همچنین توانایی ایران برای غنیسازی اورانیوم بسیار بالا است. این وضعیت برای ما بسیار نگرانکننده است. به همین دلیل برای اقدامات بعدی با سه متحد اروپایی از نزدیک همکاری میکنیم.
سفیر انگلیس در سازمان ملل ادامه داد: ما در ۶ جولای (۶ ژوئیه / ۱۵ تیرماه) یک جلسه شورای امنیت با موضوع ایران خواهیم داشت و به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خواهیم پرداخت.
وودوارد برغم رد کمک پهپادی ایران به روسیه در جنگ اوکراین مدعی شد: ایران به دلیل ارسال پهپاد به روسیه جهت استفاده در جنگ علیه اوکراین، این قطعنامه را نقض کرده است؛ بنابراین مسائل و نگرانیهای زیادی است که ما به آنها در ۶ جولای رسیدگی خواهیم کرد.
دوم تیرماه جاری، لیندا توماس گرینفیلد سفیر و نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل به همراه سفرای اوکراین، فرانسه، انگلیس و آلبانی در هراس از همکاری نظامی تهران-مسکو، ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین از سوی روسیه را تکرار و آن را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خواندند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل بلافاصله در همان روز در واکنش به ادعاهای پهپادی و ضد ایرانی آمریکا، اوکراین و سه کشور اروپایی گفت که این اقدام، “یک نمایش سیاسی برای بدنام کردن ایران در جنگ اوکراین است. ” و به دنبال تاثیرگذاری بر گزارش دورهای شش ماهه آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هستند.
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد افزود: سخنان سفیر آمریکا در محل رسانهای شورای امنیت سازمان ملل (Stakeout) از طرف آمریکا، آلبانی، فرانسه، انگلیس و اوکراین، یک نمایش سیاسی برای بدنام کردن ایران در جنگ اوکراین است.
نمایندگی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: از آنجا که آنها نتوانسته بودند، خواسته غیرقانونی خود برای ورود دبیرخانه قطعنامه ۲۲۳۱ به موضوع پهپادها را به دبیرکل تحمیل کنند، از طریق نامهنگاریهای سازماندهی شده و این نوع نمایشهای سیاسی، به دنبال تاثیرگذاری روی گزارش نوبهای (دورهای) شش ماهه دبیرکل در اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ هستند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل تاکید کرد: فشار آنها برای عدم بررسی این گزارش در موعد طبیعی خود در این ماه میلادی به ریاست امارات در شورای امنیت و انتقال آن به ماه بعد در دوره ریاست انگلیس بر این شورا، به وضوح اهداف مغرضانه آنها را آشکار میسازد.
نمایندگی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: ایران ضمن رد این اتهامات بیاساس صریحا و مکررا اعلام کرده دخالتی در این جنگ ندارد و این جنگ نمیتواند طرف بازنده و برنده داشته باشد و تمامی تلاشها باید بر پایان دادن هر چه سریعتر این جنگ و حل ریشهای دلایل بروز جنگ برای استقرار صلح پایدار باشد.
در گزارش قبلی دبیرکل سازمان ملل درباره پایبندی ایران به مفاد برجام به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شود، به رغم فضاسازی ها، تهران به ارسال سلاح به روسیه متهم نشد. گوترش در آن گزارش توضیحات مفصلی درباره نامههای دریافتی از نمایندگان کشورهای آمریکا، فرانسه، آلمان، انگلیس و اوکراین ارائه کرد. این کشورها در این نامهها در تکرار ادعاهای خود، مدعی شده بودند که ایران در اقدامی مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پهپادهایی را به روسیه ارسال کرده است.
تلاشهای غرب تاکنون موفق نبوده و گوترش در گزارش خود بیانیهای قطعی در این باره صادر نکرده است. غرب به رهبری آمریکا از ماهها پیش، همزمان با تشدید تنشها در جنگ اوکراین، ادعاهایی ضد ایرانی را مطرح کرده که تهران آن را قاطعانه رد میکند.
ایران معتقد است: کشورهای غربی تلاش میکنند براساس تفاسیر نادرست و گمراه کننده بین قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و استفاده از پهپادها در جنگ اوکراین ارتباط ساختگی برقرار کنند، درحالیکه قطعنامه ۲۲۳۱ نه صادرات سلاح را منع کرده و نه به دبیرخانه سازمان ملل دستورالعمل و ظرفیت لازم را برای انجام این تحقیقات داده است.