فیلسانان موسوم به «گومفوتِر» بر خلاف فیلهای امروزی فک زیرین بلندی داشتند که چهرۀ متمایزی به آنها میبخشید.
بیش از یک سال قبل بود که ساکنان یکی از شهرهای ایالت گوئررو در مکزیک متوجه سنگهایی با شکل و اندازۀ غیرعادی شدند که از حاشیۀ یک نهر کوچک بیرون زده بودند.
به گزارش فرادید، بعد از اطلاع مسئولان میراث فرهنگی و موسسه ملی انسانشناسی و تاریخ، بررسیهایی در این مورد صورت گرفت و معلوم شد که این سنگها در واقع بقایای فسیلشدۀ یک گونۀ منقرض شده از فیلسانان موسوم به گومفوتِر (Gomphothere) هستند.
متخصصان بعد از بررسی فسیلهایی که مردم محلی جمع کرده بودند، قطعاتی از استخوان دنده، بخشهایی از ستون فقرات، بخشی از آروارۀ زیرین به همراه دندانها و قطعاتی از دندانهای پیشین جانور را در بین آنها تشخیص دادند.
بعد از تحلیل فسیلها محققان نتیجه گرفتند که اینها بقایای یک گومفوتر از نوع کوویر (Cuvier) هستند؛ گونهای منقرض شده از فیلسانان که در آمریکای مرکزی و جنوبی زندگی میکرد و ارتفاع قدش به ۲.۵ تا ۲.۷۰ متر میرسید.
تفاوت اصلی این گونه با فیلهای امروزی در داشتن یک فک پایین بلند بوده است که ظاهرا در روند تکامل فیلسانان به تدریج از میان رفته است. این گونه از فیلها تا ۱۲ هزار سال قبل در قارۀ آمریکا زندگی میکردند و با ورود انسانها به این قاره به تدریج منقرض شدند.