قهوه حاوی پلی فنولهای اسیدی به نام تانن است که قابلیت ایجاد لک و تغییر رنگ دندان را دارد. همچنین ماهیت قهوه بسیار اسیدی است، برای سلامت دهان و دندان ضرر دارد و منجر به پوسیدگی دندان میشوند.
تغییر رنگ دندان، علل گوناگونی دارد که یکی از آنها خوردن و آشامیدن مواد رنگی است. رنگدانه موجود در این خوراکیها به سطح دندان میچسبد و در طولانی مدت سبب تیره یا زرد شدن دندانها میشود.
اگر داشتن لبخندی درخشان برایتان مهم است و از طرفی دوست ندارید به سراغ اقدامات هزینهبر زیبایی دندان بروید، سعی کنید در وهله نخست روی تغذیه خود نظارت جدی داشته باشید و از مصرف غذاهای لکهزا و دارای رنگدانههای قوی خودداری کنید. همچنین مسواک زدن و استفاده از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی را فراموش نکنید.
در این مطلب به چند مورد از خوراکیهایی که سبب تغییر رنگ دندان میشوند، اشار شده است.
قهوه حاوی پلی فنولهای اسیدی به نام تانن است که قابلیت ایجاد لک و تغییر رنگ دندان را دارد. همچنین ماهیت قهوه بسیار اسیدی است، برای سلامت دهان و دندان ضرر دارد و منجر به پوسیدگی دندان میشوند.
چای دارای تاننهایی با خاصیت لکهزایی است. تانن، یک ترکیب شیمیایی طبیعی است که در برخی از مواد غذایی و تعدادی از نوشیدنیهای گیاهی یافت میشود. اگر در طول روز دائماً قهوه یا چای مینوشید، بدانید دندانهایتان مستعد تغییر رنگ هستند.
طبق تحقیقات منتشر شده در مجله بین المللی بهداشت دندان، برای جلوگیری از ایجاد لکههای ناشی از مصرف چای (روی دندان)، بهتر است که مقداری شیر به فنجان چای خود اضافه کنید؛ کازئین موجود در شیر به طور چشمگیری، از ایجاد لکه روی سطح دندان جلوگیری میکند.
آبنباتها جزو مضرترین خوراکیها برای سلامت دندان هستند، چرا که خاصیت چسبندگی موجود در این خوراکی میتواند با نفوذ در میان دندانها و تغذیهی باکتریها و آزادسازی اسید موجب ایجاد پوسیدگی و تغییر رنگ دندان شود.
انگور جزو میوههایی با رنگدانههای قوی است و در صورت مصرف زیاد ممکن است باعث ایجاد لکه روی دندان شود. اگر خیلی علاقهمند به این میوه هستید، بهتر است بلافاصله پس از خوردن آن، دندانهایتان را مسواک بزنید.
مرکباتی مانند لیمو یا لیموترش بسیار اسیدی هستند و میتوانند سبب فرسایش مینای دندان شوند و بافت زرد رنگ زیر مینا را آشکار کنند.
مصرف بیش از حد سسهای گوجه فرنگی در طولانی مدت، دندانهایتان را بدرنگ میکند؛ زیرا مینای دندان مستعد جذب رنگ قرمز است. مصرف مداوم سس سالسا، کچاپ و سایر سسهای مبتنی بر پایه گوجه فرنگی به مرور باعث فرسایش عمیق دندان میشود.
تمام آبمیوهها دندان را در معرض خطر تغییر رنگ قرار میدهند، به خصوص آبِ میوههایی که دارای رنگدانههای قوی هستند؛ مانند گیلاس، آلبالو یا تمشک. ناگفته نماند که آب میوه اغلب سرشار از قند است و میتواند سبب تکثیر باکتریها در دهان و آسیب و تغییر رنگ بیشتر دندان شود.
قند موجود در نوشابه با باکتریهای طبیعی موجود در دهان شما ترکیب میشود و اسید تشکیل میدهد. این اسید، مینای دندان را از بین میبرد و ظاهری ناخوشایند به دندان میدهد.
مصرف زیاد سرکه بالزامیک همراه با غذا و سالاد، میتواند سلامت دندان را تحت تأثیر قرار دهد. بالزامیک نه تنها رنگی تیره دارد، بلکه چسبناک است و روی دندانها میچسبد، که اگر بلافاصله پس از مصرف آن مسواک نزنید، میتواند منجر به ایجاد لکه روی دندان شود.
مصرف چغندر و آب چغندر میتواند سبب ایجاد لکه روی دندان شود. مهمترین اقدام در برابر این اتفاق، مسواک زدن به موقع دندان است.