دانشمندان بر این باورند که رژیم غذایی میتواند تأثیر زیادی بر سلامت ما بگذارد. مثلاً وقتی قند خون بالا میرود باعث بروز مشکلات زیادی میشود. اما آیا میتواند پوست را هم تحت الشعاع قرار دهد و باعث بروز جوش و آکنه شود؟
آکنه یکی از شایعترین بیماریهای پوستی است که افراد زیادی را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میدهد. به طور کلی چربی بیش از حد، هورمونها، باکتریها و تکثیر بیش از حد سلولهای فولیکولی از عوامل اصلی ایجاد آکنه هستند.
اما ارتباط رژیم غذایی و آکنه هنوز کاملاً روشن و مشخص نیست. تحقیقات زیادی نشان میداد محدودیت کالری هیچ تاثیری در درمان آکنه ندارد. ضمن آنکه شواهد کافی هم برای ارتباط مواد غذایی با آکنه وجود ندارد.
دکتر امیر هوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد ارتباط مواد غذایی و آکنه میگوید: «از قدیم ذهنیت و باوری بین خیلی افراد به خصوص افراد مسنتر وجود دارد که گرمی جات را باعث بروز جوش و آکنه میدانند؛ بنابراین خیلیها به دختران و پسران نوجوانی که دچار آکنه میشوند تاکید میکنند گرمیجات و چیزهایی مانند گردو، فندق، خرما یا غذاهایی از این دست که اصطلاحاً انرژی بالا و طبع گرمی دارند نخورند.
اما مقالات و مطالعات جدید نشان داده که ضرورتاً گرمیجات تولید جوش و آکنه نمیکنند و مصرف این مواد غذایی در افراد مختلف پاسخهای مختلفی خواهد داشت.»
به گفته دکتر احسانی، فردی که آکنه یا جوش دارد میتواند همهچیز بخورد. ولی اگر چیزی خورد و احساس کرد جوشهای او بدتر میشود باید کمتر آن را مصرف کند.
اما مصرف میوه و سبزیجات اثر ضد جوش دارد. به طور کلی نیز ممکن است لبنیات جوشهای صورت را بدتر و بیشتر کنند؛ به ویژه شیر که میتواند در بعضی افراد شدت جوشهای صورت را بیشتر کند.
یعنی کسی که آکنه و جوش دارد بهتر است کمتر از شیر استفاده کند. ولی ماست، دوغ و پنیر چنین تاثیری ندارند و مصرف آنها کمتر چنین عوارضی به دنبال خواهد داشت.
این متخصص پوست میگوید گاهی نیز مردم فکر میکنند همان گونه که گرمی جات باعث بروز جوش میشود غذاهایی با طبع سرد میتواند جوشها را کمتر کند یا بهبود بخشد. اما چنین باوری از لحاظ علمی درست نیست.
به گفته دکتر احسانی، افراد باید به تجربه خود در این خصوص توجه داشته باشند. یعنی اگر ماده غذایی مصرف میکنند که باعث بروز جوش یا شدت پیدا کردن آن میشود مصرف آن را به حداقل برسانند یا برای مدتی کمتر آن را مصرف کنند.
این متخصص پوست میگوید یکی دیگر از عواملی که همیشه جوش و آکنه را تشدید میکند استرس و اضطرب است که البته باید در مبحث جداگانه دیگری به آن پرداخت.
اما به طور کلی در مورد تأثیر مواد غذایی بر آکنه باید توجه داشته باشیم نکته حائز اهمیت خود افراد و تجربههای فردی آنهاست که میتوانند با دقت نظر داشتن بر مواد غذایی که باعث بروز جوش یا شدت یافتن آنها میشود مصرف آنها را محدود کنند. اما دستهبندی طبع سرد و گرم مواد غذایی در این خصوص درست نیست. ضمن آنکه افراد میتوانند با استناد به تجربه خود در این گونه موارد در مورد مصرف مواد غذایی تصمیم بگیرند.
منبع: همشهری آنلاین