علاوه بر این، استرس مادر، سیگار کشیدن مادر، و به ویژه قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی ساخته دست بشر که در پلاستیک هستند (مانند فتالات ها) نیز میتوانند توسعه سیستم تولید مثل مردان را مختل کنند
فرارو- مواد شیمیایی موجود در پلاستیک، داروهای خانگی، در زنجیره غذایی و در هوا میتوانند باعث تکه تکه شدن DNA یا آسیب دیدن یا شکستن مواد ژنتیکی اسپرم شوند.
به گزارش فرارو به نقل از ویک؛ آیا جهان در بحبوحه بحران باروری مردانه قرار دارد؟ یا این که در مورد این مشکل اغراق صورت گرفته است؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت:
براساس نتیجه مطالعهای که در سال ۲۰۲۲ میلادی در مجله Human Reproductive Update منتشر شد، تعداد اسپرم انسان در ۵۰ سال گذشته بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است. به گزارش بی بی سی نرخ زاد و ولد جهانی نیز در پایینترین حد خود قرار گرفته و بیش از ۵۰ درصد از جمعیت جهان در کشورهایی زندگی میکنند که نرخ باروری آنان کمتر از دو فرزند برای هر زن است.
تعداد کم اسپرم تنها عامل محرک در این مورد نیست. تحقیقات هم چنین کاهش سطح تستوسترون و نرخ بالاتر سرطان بیضه و اختلال نعوظ را در مردان نشان داده اند.
"مایکل آیزنبرگ" اورولوژیست به "سی ان ان" میگوید: "من فکر میکنم یکی از عملکردهای اساسی هر گونهای تولید مثل است. بنابراین، فکر میکنم اگر سیگنالی وجود داشته باشد که تولید مثل در حال کاهش باشد فکر میکنم این یک یافته بسیار مهم خواهد بود".
بر اساس گزارش جدید سازمان جهانی بهداشت به طور کلی ناباروری از هر شش نفر در جهان یک نفر را تحت تاثیر قرار میدهد.
علت دقیق این کاهش هنوز نامشخص است، اما نظریهها و استدلالهایی مطرح شده اند. تعداد کمتر اسپرم در مردان میتواند در نتیجه تغییرات اپی ژنتیکی یا تغییرات در نحوه عملکرد ژنها ناشی از عوامل محیطی یا سبک زندگی باشد.
"هاگای لوین" استاد اپیدمیولوژی میگوید: "نشانههایی وجود دارند که نشان میدهند این بیماری میتواند در طول چندین نسل انباشته شود. این کاهش تعداد اسپرم نشانگر سلامت ضعیف مردان شاید حتی سلامت نوع بشر است".
همچنین، کاهش عمومی در هزینه سلامت نیز میتواند یک عامل تاثیرگذار دیگر باشد. آیزنبرگ متخصص اورولوژی به سی ان ان میگوید:"ارتباطی قوی بین سلامت باروری یک مرد و سلامت کلی او وجود دارد. بنابراین، کاهش باروری میتواند اشارهای به این موضوع باشد که شاید ما به اندازه گذشته سالم نیستیم".
لوین میافزاید: "علاوه بر این، استرس مادر، سیگار کشیدن مادر، و به ویژه قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی ساخته دست بشر که در پلاستیک هستند (مانند فتالات ها) نیز میتوانند توسعه سیستم تولید مثل مردان را مختل کنند".
حتی تغییرات اقلیمی و زیست محیطی نیز میتوانند در این باره نقش داشته باشند. نتیجه مطالعهای صورت گرفته در سال ۲۰۲۲ میلادی نشان داد که افزایش دما تاثیر منفی بر کیفیت اسپرم دارد. در واقع، این مطالعه میگوید: "استرس گرمایی تاثیرگذارترین علت عملکرد تولید مثل در پستانداران در نظر گرفته میشود".
هم چنین، مواد شیمیایی موجود در پلاستیک، داروهای خانگی، در زنجیره غذایی و در هوا میتوانند باعث تکه تکه شدن DNA یا آسیب رساندن یا شکستن مواد ژنتیکی اسپرم شوند.
نظرات متفاوتی در این باره وجود دارند. همان طور که "راشل گراس" در "نیویورک تایمز" اشاره کرده هیچ کس نمیداند "تعداد بهینه اسپرم" چه میزان است. یک فرد برای بارور شدن به ۴۰ میلیون اسپرم در هر میلی لیتر مایع منی نیاز دارد و شمارش بالاتر از آن لزوما "به این معنی نیست که مرد بارورتر است."
دکتر "الکساندر پاستوچاک" جراح و استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه یوتا اشاره میکند که روش انجام تجزیه و تحلیل مایع منی در طول دههها تغییر کرده، بهبود یافته و استانداردتر شده است، اما نه به طور کامل.
او میافزاید: "اگر یک نمونه مایع منی را بگیرید و مورد آنالیز قرار دهید آنالیز امروز در مقایسه با دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی پاسخهای متفاوتی را نشان خواهد داد".
لوین استاد اپیدمیولوژی اشاره میکند که با این وجود این موضوع باید مورد مطالعه قرار گیرد. او میافزاید: "ما با یک بحران بهداشت عمومی روبرو هستیم و نمیدانیم که آیا قابل برگشت است یا نه. کاهش کیفیت و تعداد اسپرم میتواند نشان دهنده یک مشکل بزرگتر باشد".
دکتر "اسکات لوندی" متخصص اورولوژی در کلینیک کلیولند با این موضوع موافق است. او به "سی ان ان" میگوید: "در حالی که این دلیلی برای وحشت نیست، زیرا شمارش به طور کلی هنوز طبیعی میباشد، اما این خطر وجود دارد که در آینده غیرطبیعی شوند و ما باید آن را تشخیص داده و مورد مطالعه قرار دهیم".